/ Uutiset

Tämän vuoden Rakkautta & Anarkiaa -julisteesta sinua tuijottaa susi. Sen luonut taiteilija Samuli Heimonen kertoo R&A:n haastattelussa, mitä tekemistä sudella on yhteiskunnan polarisoitumisen kanssa. Paljastamme myös kaikkien aikojen susielokuvan, joka on nähty muun muassa R&A-festivaalilla.

R&A-taiteilija Samuli Heimosen Untuva-maalaus kuvaa sutta, joka katsoo punertavan usvan keskeltä suoraan kohti katsojaansa. Kuva syntyi ajatuksesta, jonka mukaan sudessa kohtaavat kaksi maailmaa.

– Se on puoliksi kuviteltua ja puoliksi totta. Yhtäältä kuin paholainen ja peto, toisaalta jotakin syvällistä, kaunista ja meille tärkeää, Heimonen sanoo.

Samanlainen kaksijakoisuus kuvastaa hänen mukaansa myös Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia.

– Koko maailma mahtuu niiden kahden asian väliin. Festivaali on samaan aikaan jotain pikkasen uhkaavaa ja jotain, joka voi olla höttöä, karkkia ja ihanaa. Mutta se ei ole yksiselitteisesti vain yhtä.

Heimosen eläinhahmot ovat olleet tuttuja kuvataiteen harrastajille ainakin vuodesta 2008, jolloin hänet valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Viime vuodet hän on keskittynyt maalaamaan nimenomaan susia.

– Keskustelu susien suojelemisesta, metsästämisestä ja salametsästämisestä oli ensimmäisiä asioita, joissa näkyi, miten yhteiskunnassa mielipiteet ovat järjettömän kaukana toisistaan.

Keskustelu sytytti taiteilijan. Heimonen kertoo, että hän halusi tehdä näkyväksi suden, joka hukkui kuumana käyvässä keskustelussa kokonaan näkyvistä. Tähän mennessä aiheesta on valmistunut jo noin 50 muotokuvamaalausta keksityistä susihahmoista.

– Ne ovat elämää nähneitä persoonia, joilla on tarina kerrottavanaan. Ne ovat enemmän erilaisia mielikuvia susista kuin oikeita susia. Jotkut ovat tosi demonisia ja pahoja, niin kuin osa ihmisistä olettaa susien olevan. Toiset taas ovat lempeitä ja kilttejä, Heimonen sanoo.

Liittymistä Rakkautta & Anarkiaa -taiteilijoiden palkittuun joukkoon Heimosen ei tarvinnut miettiä kahta kertaa.

– Opiskellessani 1990-luvun puolivälissä Helsingissä kävimme Rakkautta & Anarkiaa –festivaalilla katsomassa elokuvia, joita ei ollut mahdollista nähdä muualla.

Niiden joukosta löytyy myös Heimosen suosikkimuisto R&A:sta.

– Olin valinnut rajumman puoleisen leffan, joka kertoi snuff-pätkistä. Se oli viimeinen sinä päivänä näytetty elokuva, joka alkoi joskus puolenyön jälkeen. Meidän lisäksi siellä oli neljä ihmistä. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana puolet lähti pois. Me katsottiin leffa loppuun tosi pienellä yleisöllä, mutta siitä jäi erittäin hyvä muisto. Että mitä täällä tapahtuu? Mikä juttu tää oikein on?

Arvoitukselliset ja vähän pelottavat sudet ovat tyypillinen elementti myös elokuvissa. Heimosen suosikki susielokuvien joukosta on sekin saanut Suomen ensiesityksensä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla.

– Olen toki nähnyt monta elokuvaa, joissa on susia, mutta minulle aivan ylittämätön on Studio Ghiblin Prinsessa Mononoke (1997). Sen ennalta-arvaamattomuus, symbolinen rikkaus ja visuaalinen hämmästyttävyys löivät minut ihan ällikkällä, vuoden 2017 R&A-taiteilija Samuli Heimonen sanoo.