/ Uutiset

Kotimaisen elokuvan viikko järjestetään tänä vuonna R&A:n toimesta jo kuudetta kertaa. Sen aikana nähdään kotimaisia ensi-iltoja sekä vielä kertaalleen vuoden aikana teatterilevityksen saaneita elokuvia.

Suomalaisella elokuvalla menee hyvin – ja se näkyy. Toukokuussa tehtiin suomalaista elokuvahistoriaa, kun Juho Kuosmasen HYMYILEVÄ MIES voitti Cannesin Un Certain Regard -sarjan. Nyt elokuva kilpailee vuorostaan Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta. Kaikki elokuvapalkintoehdokkaat nähdään R&A-festivaalilla.

Palkinnot eivät jääneet tähän, vaan Antti J. Jokinen palkittiin Shanghain elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta elokuvastaan PAHAN KUKAT, joka on tämän vuoden R&A:n Kotimaisen gaalan elokuva.

Lyhytelokuvastaan Oscar-ehdokkuuden saaneen Selma Vilhusen esikoispitkä TYTTÖ NIMELTÄ VARPU otettiin puolestaan hurmioituneena vastaan Toronton elokuvajuhlilla, jossa se oli osa festivaalin virallista ohjelmistoa. Tyttö nimeltä Varpu avaa R&A-festivaalin kotimaisen elokuvan viikon, kun se esitetään paraatipaikalla avajaispäivän illassa.

Suomalaisen elokuvan hyvä vuosi näkyy ennakkoensi-iltojen runsautena

Kotimaisen elokuvan viikon lisäksi ohjelmistoon kuuluu runsaasti kotimaisia ensi-iltoja. Porin taiteellisen monilahjakkuuden Mika Rätön SAMURAI RAUNI REPOSAARELAINEN sai cinefiilit jonottamaan tikettejä heti lipunmyynnin avauduttua. Myyttiseen Meri-Poriin sijoittuva suomalainen samuraielokuva on herättänyt jo ennakkoon valtavasti kiinnostusta.

Myös suomalaiset dokumentit näkyvät ja kuuluvat festivaalilla. ISÄNI TÄHTIEN TAKAA -dokumentissa poika katselee uusin silmin isänsä ufohurahdusta. Kun lapsuuden tarinat avaruuden valo-olennoista eivät tunnu enää yhtä uskottavilta, on isän ja pojan suhde murrosvaiheessa.

Jo ensi-iltansa saaneet, suurta suosiota nauttiva slasher-elokuva BODOM ja ylistäviä kritiikkejä kerännyt poliittinen trilleri JÄTTILÄINEN, nähdään myös osana festivaalin kotimaista ohjelmistoa.

“Kotimaisen elokuvan vuosikatsauksessa ei ole ikinä ollut yhtä kovaa ohjelmistoa kuin tänä vuonna. Tämä on paras KEV koskaan”, kommentoi R&A-festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Lanerva vuoden kotimaista tarjontaa.

R&A-aktiivi Eero Heinonen haastatteli Tyttö nimeltä Varpu ja Samurai Rauni Reposaarelainan -elokuvien tekijöitä. Voit kuunnella haastattelupodcastit alta:

Tyttö nimeltä Varpu: haastattelu Selma Vilhusen ja Linnea Skogin kanssa

Samurai Rauni Reposaarelainen: haastattelu Mika Rätön kanssa