/ Uutiset

Viisi elokuvaa kilpailee Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta, joka on Pohjoismaiden merkittävin elokuvapalkinto. Elokuvat näytetään osana R&A:n ohjelmistoa. 

HYMYILEVÄ MIES voitti toukokuussa historiallisesti ensimmäisenä suomalaisena elokuvana Cannesin toiseksi arvostetuimman Un Certain Regard -sarjan. Festivaalillakin vierailevan Juho Kuosmasen esikoispitkä on hyväntuulinen elokuva rakastuneesta nyrkkeilijästä, joka valmistautuu elämänsä tärkeimpään otteluun, on voittanut puolelleen niin yleisön kuin kriitikotkin.

Norjan ehdokas on R&A:n viime vuoden avajaiselokuva LOUDER THAN BOMBS. Joachim Trierin ohjaama elokuva kuvaa perhettä menetyksen kourissa. Takaumissa loistaa myös tämän vuoden avajaiselokuvan tähti Isabelle Huppert.

Ruotsin ehdokas on THE HERE AFTER. Magnus Von Hornin elokuva pitää katsojansa pimennossa paljastaen vain vähän kerrallaan, kun laitoksesta kouluun palaava poika joutuu luokkalaistensa väkivallan kohteeksi. Elokuvan tekijöistä festivaalilla vierailee tuottaja Madeleine Ekman.

Islannin ehdokas on Rúnar Rúnarssonin ohjaama vähäeleinen kasvutarina SPARROWS, jossa nuori poika joutuu muuttamaan kaupungista maalle juopon isänsä hoteisiin. Tekijöistä festivaalilla vierailee tuottaja Lilja Ósk Snorradóttir.

Tanskan ehdokas on Göteborgin kansainvälisen elokuvafestivaalin pääpalkinnon pokannut LAND OF MINE. Martin Zandvlietin ohjaama elokuva perustuu tositapahtumiin ja sijoittuu Tanskaan toisen maailmansodan jälkimaininkeihin. Festivaalilla elokuvan tekijöistä vierailee Mikael Rieks.

Palkintoehdokaselokuvien tekijöitä on yleisön tavattavissa festivaalilla, kun R&A-festivaalin ohjelmistovalitsija Marjo Pipinen jututtaa heitä Pohjoismaisessa kulttuuripisteessä maanantaina 19.9. klo 17–18.30.

Palkinnon voittaja julkistetaan Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa Kööpenhaminassa, Tanskassa 1. marraskuuta 2016. Viime vuonna palkinnon voitti Islannin ehdokas Virgin Mountain, joka niinikään näytettiin viime vuonna R&A-festivaalilla.