/ Uutiset

Tänä vuonna R&A-festivaalin Amnesty-päivän elokuvissa nousevat esille pakolaisten oikeudet sekä kuolemanrangaistus. Amnesty-päivä on lauantaina 24.9. Korjaamolla.

Maailmassa on tällä hetkellä yli 60 miljoonaa pakolaista, heistä yli puolet ovat lapsia. DREAMING OF DENMARK -dokumentissa seurataan afganistanilaista Wasiullahia, joka 15-vuotiaana saapui yksin Tanskaan hakemaan turvapaikkaa. Parin vuoden ajan elämä Tanskassa muistuttaa lähes tavallisen teinin arkea, mutta 18-vuotiaana saatu kieltävä turvapaikkapäätös muuttaa kaiken. Euroopan pakolaisten rinnakkaistodellisuus paljastuu kaikessa karuudessaan.

Ruotsalainen draama WHITE PEOPLE kiinnittää katseensa näiden rinnakkaistodellisuuksien kohtaamispisteeseen, säilöönottokeskukseen. Elokuva alkaa, kun Alex kaapataan kesken kauppareissun ja viedään bunkkeriin keskelle-ei-mitään odottamaan karkoitusta. White People on taitavasti tehty allegoria, jota korostaa bunkkeriin luotu aavemainen, sci-fiä lähentelevä kelmeä tunnelma. Taiteellinen elokuva herättää pohdintoja ihmisistä säilöönottojärjestelmän asiakkaina.

Etelä-Afrikkaan apartheidin aikaan sijoittuvan laadukkaan oikeussalidraaman SHEPHERDS AND BUTCHERS aiheena on kuolemanrangaistus. 19-vuotias Leon murhaa 7 ihmistä ja edessä häämöttää hirsipuu. Kuolemaantuomittujen osasto on hänelle kuitenkin jo ennestään tuttu, sillä hän on itse työskennellyt siellä avustaen kuolemaantuomittuja vankeja ennen teloitusta. Tositapahtumista ammentava elokuva pohtii kouriintuntuvasti valtion kaksoisroolia: voiko valtio olla sekä paimen että teurastaja?