/ Uutiset

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla on tuttuun tapaan tarjolla on ennakkoluuloton ja runsas kattaus elokuvaa eri puolilta maailmaa. Poikkeuksellisen vahva kotimaisten elokuvien vuosi näkyy ohjelmistossa ennakkoensi-iltojen runsautena.

Tämän vuoden festivaalin avaa Cannesin elokuvajuhlien arvostetussa kilpasarjassa maailmanensi-iltansa saanut ELLE. Paul Verhoevenin tuorein teos on älykäs trilleri väkivallasta ja erikoisille kierteille taipuvasta kostosta. Michelle (Isabelle Huppert) on suuren yrityksen johtaja, joka soveltaa yritysmaailman armottomuutta myös rakkauselämäänsä. Kaikki muuttuu, kun tuntematon mies hyökkää Michellen kimppuun hänen omassa kodissaan. Michelle ei murru tapahtuneesta, vaan etsii hyökkääjän käsiinsä. Alkaa merkillinen, vaarallinen leikki, joka on vain hengenvedon päässä katastrofista. Elokuva tulee teattereihin myöhemmin syksyllä Disneyn levittämänä.

Uransa huippuhetkiä elävä Huppert loistaa myös festivaalin päätöselokuvassa, joka on ranskalaisen Mia Hansen-Løven draama TÄMÄN JÄLKEEN (Things to Come). Elokuva toi nuorelle ohjaajalle näyttävän huomionosoituksen, kun hänet palkittiin Berliinin helmikuisilla elokuvajuhlilla parhaana ohjaajana. Draamassa loistava Huppert näyttelee filosofian opettajaa, joka kamppailee äidin kuoleman, petollisen aviomiehen ja työn menettämisen aiheuttamassa elämänkriisissä. Atlantic Film tuo elokuvan teattereihin 14.10.

R&A:n Kotimaisen gaalan elokuva on Shanghain kansainvälisillä elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta palkittu, Antti J. Jokisen käsikirjoittama ja ohjaama PAHAN KUKAT. Se on ajankohtainen, rosoinen ja katujen musiikin tahdittama tarina uusioperheestä, joka kamppailee lähiölevottomuuksien paineessa.

Elokuvan keskeinen hahmo on 15-vuotias Sipe, jonka koskettava suhde velipuoleensa ja vanhempiinsa muodostaa tarinan ytimen. Uhka poreilee pinnan alla koko ajan, kunnes levottomuudet purkautuvat väkivaltaisuuksiin ja mellakoihin – kohtalokkain seurauksin. Lähiönuorista kertovan elokuvan päärooleissa esiintyvät räppäri Juno, Viljami Nojonen, Diana Tenkorang, Eero Aho, Alma Pöysti, räppäri Mikael Gabriel, Krista Kosonen sekä Tommi Korpela. Elokuvan tunnuskappaleen on kirjoittanut Paleface. Solar Filmsin tuottama elokuva tulee teattereihin Future Filmin levittämänä 30.9.

Poikkeuksellisen vahva kotimaisten elokuvien vuosi tulee näkymään festivaalin ohjelmistossa ennakkoensi-iltojen runsautena. Avajaispäivän illassa, upouudella paraatipaikalla, nähdään lyhytelokuvallaan Oscar-ehdokkuuden saavuttaneen Selma Vilhusen ensimmäinen pitkä draamaelokuva, TYTTÖ NIMELTÄ VARPU. Se kertoo 12-vuotiaasta Varpusta (Linnea Skog), joka on jo kovaa vauhtia matkalla kohti aikuisuutta, ja äidistä (Paula Vesala), joka ei halua kasvaa isoksi. B-Plan Distribution tuo elokuvan teatterilevitykseen 23.9.

Suoraan Cannesin kilpasarjasta R&A gaalanäytöspaikalle saapuu Cristian Mungiun VALMISTUJAISET (Bacalaureat), joka palkittiin Cannesissa parhaasta ohjauksesta. Se on tarkasti hiottu ja moraalisesti painava psykologinen timantti. Mungiu kuvaa niitä epämukavia ja hankalia valintoja joita kaikki joutuvat elämässään tekemään. Cinema Mondo tuo elokuvan myöhemmin teatterilevitykseen.

Avainelokuvien joukossa festivaalivoittajia

Festivaalin helmiin kuuluu tuttuun tapaan huima valikoima kuumimpia ennakkoensi-iltoja eri puolilta maailmaa. Rakkautta & Anarkiaa juhlii 19. syyskuuta syntyneen Mamoru Hosodan syntymäpäivää mestarin tuoreimman ohjauksen, POIKA JA PETO (The Boy and the Beast), Suomen ensiesityksellä. Animaatio oli viime vuonna Japanin katsotuin kotimainen elokuva. Japanin Akatemia palkitsi Mamoru Hosodan ohjauksen vuoden parhaana animaationa ja elokuva voitti myös parhaan independent-animaation Annie Awardin.

FUOCOAMMARE – TULI MERELLÄ on Berliinissä Kultaisella karhulla palkittu dokumenttielokuva pakolaiskriisistä. Tarinan näyttämönä toimii sisilialainen Lampedusan saari, joka on Pohjois-Afrikan rannoilta turvaan pyrkiville portti Eurooppaan. Cinemanse tuo elokuvan teattereihin 23.9.

Woody Allenin uusi elokuva, CAFÉ SOCIETY, on 1930-luvulle sijoittuva draamakomedia, joka puhaltaa vanhan Hollywood-glamourin henkiin. Elokuvassa loistavat eturivin näyttelijät Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Steve Carell ja Blake Lively. Elokuva saa teatteriensi-iltansa myöhemmin syksyllä Finnkinon teatterilevityksen toimesta.

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali, järjestetään 15.–25.9.2016 jo 29. kerran. Kymmenen festivaalipäivän aikana pääkaupunkiseudun elokuvateattereissa, kaikkiaan 16 elokuvasalissa, esitetään noin 180 pitkää ja yli 180 lyhyttä elokuvaa yhteensä noin 500 näytöksessä.