/ Uutiset

28. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali päättyy tänään 27.9. Suomen suurin elokuvajuhla tavoitti jo toista vuotta peräkkäin yli 61 000 kävijää.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali huipentui sunnuntaina loppuunmyytyyn päätösgaalaan, jossa esitettiin Paolo Sorrentinon ylistetty YOUTH. Festivaalin ohjelmistossa esitettiin ennätysmäärä elokuvia, yhteensä yli 190 pitkää ja yli 180 lyhyttä elokuvaa yli 70 maasta. Näytöksiä oli 11 päivän aikana noin 500 ja niistä neljäsosa oli loppuunmyytyjä. Sunnuntaihin klo 17 mennessä lippuja oli lunastettu 61 000 kappaletta.

– On ollut ilo jälleen nähdä, miten paljon eri puolilta maailmaa tuleva laatuelokuva kiinnostaa ihmisiä. Ensimmäinen festivaalipäivä oli mielenilmauksen aiheuttaman liikenteen pysähtymisen takia hiljainen, mutta siitä huolimatta ylsimme viime vuoden kävijämääriin, festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Lanerva sanoo.

R&A:ssa vieraili ennätysmäiset yli 50 kansainvälistä tekijävierasta, joista kiinnostusta herättivät varsinkin amerikkalainen indielupaus Alex Ross Perry, brittiläinen Peter Strickland ja japanilainen animeohjaaja Hiromasa Yonebayashi. Perryn elokuvia on mahdollista nähdä vielä lokakuussa Yle Teemalla.

Festivaalin suosituimpiin ja yleisön eniten arvostamiin elokuviin kuuluivat avajaiselokuva LOUDER THAN BOMBSIN ja päätöselokuva YOUTHIN lisäksi mm. ÄIDIN TOIVE, DHEEPAN, SICARIO, VICTORIA, MR. HOLMES, DIARY OF A TEENAGE GIRL, MISS HOKUSAI, DOPE, EXTRAORDINARY TALES, VIRGIN MOUNTAIN, RAMS, BABAI, LIZA, THE FOX-FAIRY, CRUMBS, MARNIE – TYTTÖ IKKUNASSA, TAXI TEHERAN, THE ASSASSIN, TALE OF TALES, MEN & CHICKEN ja EDEN. Kreikkalaisen Yorgos Lanthimosin THE LOBSTER oli yllätyssuosikki keräten festivaalin aikana lähes 2 000 katsojaa.

Festivaalin ammattilaistapahtuma Finnish Film Affair jatkaa kasvuaan

Neljättä kertaa R&A:n yhteydessä järjestetty ammattilaistapahtuma The Finnish Film Affair esitteli kotimaista elokuvaa kansainvälisille elokuvaostajille ja lehdistölle. Kolmipäiväiseen tapahtumaan osallistui yli 200 kotimaista ja noin 90 ulkomaista akkreditoitunutta elokuva-alan ammattilaista. FFA:ssa jaettiin ensimmäistä kertaa palkinto kansainvälistä potentiaalia osoittavalle elokuvaprojektille. Best Pitch -palkinnon voitti Elli Toivoniemen Hentokeijukorento. Myyntitapahtumassa esitellyt valmisteilla olevat kotimaiset elokuvaprojektit saivat innostuneen vastaanoton. Erityistä kiinnostusta herättivät Katja Gauriloffin Baby Jane, Selma Vilhusen Varpu, Aleksi Mäkelän Love Records ja Juho Kuosmasen Nyrkkeilijä.

 

Festivaalin yleisökilpailun voitti Pablo Larraínin THE CLUB

R&A:n ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin yhteistyössä järjestämän yleisökilpailun voitti chileläisen Pablo Larraínin elokuva THE CLUB. Berliinin elokuvajuhlilla juryn palkinnon voittaneessa psykologisesti tarkassa elokuvassa katolisen kirkon syrjään siirtämien pappien rauha rikkoutuu, kun heidän yhteisöönsä tulee kutsumaton vieras. The Club esitetään Orionissa viidesti: 6.11., 10.11., 22.11., 24.11. ja 28.11.


R&A-kiertue tuo festivaalin elokuvia usealle paikkakunnalle

Joitakin festivaalin elokuvia on ollut mahdollista nähdä jo festivaalin aikana Malmitalossa, Vuotalossa ja Vantaan Bio Grandissa. R&A-kiertue jatkuu myös festivaalin jälkeen seuraavilla paikkakunnilla:

MALMITALO, HELSINKI: 1.10. Liza, the Fox-Fairy
VUOTALO, HELSINKI: 28.9. Flocking, 5.10. Pulpettikino 1
STOA, HELSINKI: 22.10. Pulpettikino 1
HANASAARI, HELSINKI: 28.9. Underdog
BIO GRAND, VANTAA: 30.9. Life in a Fishbowl
LOGOMO/KINOKOPLA, TURKU: 6.10. Liza, the Fox-Fairy
HANGON ELOKUVAJUHLAT 30.10.–5.11.: No One’s Child, Life in a Fishbowl

R&A-elokuvia Ylen kanavilla

Tämän vuoden R&A-elokuvia esitetään festivaalin jälkeen Ylen kanavilla seuraavasti:

5.10. Idan päiväkirja, Yle Teema
7.10. Docventures: Going Clear, TV2
10.10. Idan päiväkirja, Yle Teema (uusinta)
25.10. Don’t Think I’ve Forgotten: Cambodia’s Lost Rock and Roll, Yle Teema klo 21
2.11. For Kibera!, TV1
7.12. Ompelijatar, TV1

Lisäksi Yle Teemalla esitetään marraskuun lopussa Lina Mannheimerin esikoiselokuva The Ceremony. Uusi Kino esittää myöhemmin R&A:n Uutta Suomesta -sarjassa esitetyt lyhytelokuvat.

Vuoden 2016 Rakkautta & Anarkiaa -festivaali järjestetään 15.9.–25.9.

Kuva: Pauli Haanpää