/ Uutiset

28. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali kaappaa Helsingin valkokankaat 17.–27.9. Festivaalille saapuu ennätysmäärä kansainvälisiä vieraita, yhteensä lähes 50 kaikkiaan 23 eri maasta. Vieraisiin lukeutuvat mm. Oscar-voittaja Luc Jacquet, Studio Ghiblin uusimman elokuvan Marnie – tyttö ikkunassa ohjaaja Hiromasa Yonebayashi ja brittiläinen elokuvaohjaaja Peter Strickland.

Studio Ghiblin uusin animaatio MARNIE – TYTTÖ IKKUNASSA kertoo yksinäisestä ja arasta Annasta, joka löytää lomalla salaperäisen ystävän, Marnie-tytön. Joan G. Robinsonin fantasiaromaaniin perustuva elokuva on lukuisissa Hayao Miyazakin elokuvissa key animatorina toimineen Hiromasa Yonebayashin (Kätkijät, 2010) toinen oma ohjaus. Yonebayashi ja elokuvan tuottaja Yoshiaki Nishimura saapuvat festivaalin vieraiksi 24.–27.9. ja 25.–27.9.

Oscar-voittaja Luc Jacquet’n (Pingviinien matka, 2005) uutuus ICE AND THE SKY kertoo napatutkija Claude Lorius’n tarinan. Hän keksi, miten ilmaston historian voi lukea jääkenttien syväkairauksista. Lorius ennusti nyt käynnissä olevan ilmastonmuutoksen seuraamuksineen jo 30 vuotta sitten. Luc Jacquet saapuu R&A:n vieraaksi 24.–27.9. Ympäristöministeriö järjestää 25.9. Ilmastosopimus. Nyt. -seminaarin, johon Jacquet osallistuu.

Toista vuotta jatkuvan Yle-yhteistyön myötä Rakkautta & Anarkiaa tuo Suomeen amerikkalaisen indie-elokuvan nuoren lupauksen Alex Ross Perryn. Festivaalilla ohjaajalta nähdään elokuvat LISTEN UP PHILIP ja QUEEN OF EARTH. Alex Ross Perry vierailee R&A:ssa 21.–24.9. Perry keskustelee vierailunsa yhteydessä masterclass-tilaisuudessa amerikkalaisen indie-elokuvan uudesta noususta.

R&A:ssa esitetään kaksi Peter Stricklandin (Berberian Sound Studio, 2012) elokuvaa. THE DUKE OF BURGUNDY on tyylikäs, aistillinen ja älykäs eroottinen elokuva, jossa pariskunta kokeilee suhteensa rajoja. Strickland on myös toinen BJÖRK: BIOPHILIA LIVE -konserttielokuvan ohjaajista. Peter Strickland saapuu festivaalin vieraaksi 22.–24.9.

Huippuja Islannista ja jenkki-indien parhaat

Islantilaisen elokuvan laatu ja omaperäisyys on huomattu tänä vuonna elokuvafestivaaleilla ympäri maailman. Viiston huumorin ja omalaatuisten henkilöhahmojen täyttämiä festivaalisuosikkeja ryydittävät R&A:ssa islantilaisten elokuvantekijöiden vierailut.

Cannesissa Un Certain Regard -palkinnon saanut RAMS kertoo etäisestä laaksosta, jossa puhevälit 40 vuotta sitten katkaisseet veljekset palaavat yhteen pelastaakseen rakkaat lampaansa. Elokuvan ohjaaja Grímur Hákonarson saapuu festivaalin vieraaksi 22.–23.9.

Lämminhenkisessä VIRGIN MOUNTAINissa jättimäisen poikamies Fúsin jämähtänyt elämä muuttuu, kun hän joutuu rivitanssikurssille ja tapaa energisen Alman. Pääosanesittäjä Gunnar Jónsson saapuu niin ikään R&A:n vieraaksi.

LIFE IN A FISHBOWLissa kolmen erilaisen reykjavikilaisen elämät kietoutuvat toisiinsa odottamattomalla tavalla. Ohjaaja Baldvin Zophoníasson vierailee festivaalilla 17.–20.9. PARIS OF THE NORTHissa pikkukylän arkeen kuuluu kolmen hengen AA-kerho ja portugalin verkkokurssi, kunnes kylään saapuu ei-toivottu vieras. Ohjaaja Hafsteinn Gunnar Sigurðsson ja näyttelijä Nanna Kristín Magnúsdóttir saapuvat puolestaan R&A:n toivotuiksi vieraiksi 21.–23.9. ja 23.–25.9.

Amerikkalaisen indie-elokuvan huippuvire näkyy festivaalilla Perryn vierailun ohella myös elokuvissa. Indie from USA -sarjassa nähdään odotettuja uutuuksia, kuten Spike Leen jäljillä rullaava Rick Famuyiwan ohjaama rikoskomedia DOPE, Beach Boysin johtohahmon Brian Wilsonin kamppailuista kertova LOVE & MERCY sekä uusnatseja pakenevasta punkbändistä kertova räväkkä GREEN ROOM.

Ennakonäytöksissä festivaalisuosikkeja ja ihmisoikeuksia

Tuttuun tapaan R&A:ssa nähdään myös kiinnostavimmat ennakkonäytökset elokuvateattereihin tulevista elokuvista. Festivaalin ensimmäisenä päivänä esitetään avajaiselokuva LOUDER THAN BOMBSin lisäksi Denis Villeneuven Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla käytävää huumesotaa kuvaava SICARIO.

Hyvä genre-elokuvien vuosi on synnyttänyt monta elokuvaa, jotka uudistavat esimerkiksi toimintaelokuvan tai fantasiaelokuvan lajityyppejä. Italialaisen Matteo Garronen (Gomorra, 2008) elokuva TALE OF TALES yhdistää taidolla rakennetut fantasiahirviöt ja italialaisen taide-elokuvan kerronnan. Tale of Tales tulee teattereihin 25.9. Cinemansen levittämänä.
Taiwanilaisen elokuvan mestarin Hou Hsiao-hsienin THE ASSASSIN luo uusiksi kiinalaisen wuxia-miekkadraaman nahkaa.  Cannesin elokuvilla parhaan ohjaajan palkinnon Houlle tuonut The Assassin saa teatteriensi-iltansa Kuusan Kinon levittämänä 2.10.

Ihmisoikeuskysymykset ovat esillä ennakkonäytöksissä. Davis Guggenheimin dokumenttielokuva MALALA kertoo Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen pakistanilaisen koulutytön Malala Yousafzain inspiroivan tarinan. Iranilaisen Jafar Panahin salaa kuvaama TAXI TEHERAN puolestaan kyyditsee katsojan Teheranin kaduille, tämän hetken iranilaisten ihmisten pariin.

Nuoret kotimaiset kyvyt esittäytyvät

Elokuvan uudet tekotavat ja tuotantomuodot näkyvät festivaalilla kotimaisissa lyhytelokuvissa sekä kotimaisen indie-elokuvan sarjassa. Lyhytelokuvien rohkeat irtiotot ja riippumattomien tekijöiden omatoimisuus yhdistyvät Lyhyestä pitkään -lyhytelokuvapäivän (25.9.) päätteeksi esitettävässä Uneton48-kollektiivin ensimmäisessä pitkässä elokuvassa NIGHT GOES LONG.

Kotimaisten indie-elokuvien sarjassa nähdään mm. Mara Jelinkon (Pystyssä, 2011) uusi elokuva LUNASTUS sekä Dave Bergin ja Elina Reinikan ONNESTA. Kotimaisissa ennakkonäytöksissä puolestaan esitetään mm. pelialan startup-yrityksen perustamisesta kertova SWING GAME ja onnellisuusbisnekseen pureutuva ONNELLISET.

Myöskään vanhoja tärkeitä tekijöitä ei unohdeta. Viime vuonna menehtyneen Peter von Baghin viimeinen elokuva SOSIALISMI nähdään vihdoin myös Helsingissä ainutkertaisena esityksenä.

Koko ohjelmisto ja vieraat julkaistaan perjantaina 4.9. osoitteessa hiff.fi.

Kuvat elokuvista Ice and the Sky, Queen of Earth, Marnie – tyttö ikkunassa.