/ Uutiset

27. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali päättyy 28.9. yleisöennätykseen. Festivaalille osallistui myös ennätykselliset yli 100 kansainvälistä elokuva-alan ammattilaista. R&A sai ensimmäisenä suomalaisena elokuvafestivaalina arvovaltaisen Hollywood Foreign Press Association -järjestön tunnustuksen, jonka myötä järjestön kansainväliset toimittajajäsenet voivat tulevaisuudessa vierailla festivaalilla etsien mahdollisia Golden Globe -ehdokkaita. Joitakin festivaalin elokuvia nähdään R&A-kiertueen myötä vielä festivaalin jälkeen neljässä kaupungissa 29.9. alkaen. 

Sunnuntaihin mennessä lippuja oli lunastettu 61 500 kappaletta, 3000 enemmän kuin viime vuonna. Loppuunmyytyjä näytöksiä oli lähes kolmasosa, yhteensä noin 140. Lisäksi yli 3700 kävijää vieraili R&A:n online-festivaalilla, jossa esitettiin festivaalin lyhytelokuvia ilmaisnäytöksissä.

R&A sai arvovaltaisen Hollywood Foreign Press Association -järjestön tunnustuksen
Festivaali sai ainutlaatuisen kansainvälisen tunnustuksen kun arvovaltainen Hollywood Foreign Press Association -järjestö luovutti tunnustuslaatan tapahtuman toiminnanjohtajalle Sara Norbergille ja taiteelliselle johtajalle Pekka Lanervalle. Golden Globe -elokuvapalkinnot jakavaan järjestöön kuuluu kansainvälisesti arvovaltaisia toimittajia, jotka matkustavat ympäri maailmaa festivaaleilla etsimässä sopivia vieraskielisiä ehdokaselokuvia Golden Globe -gaalaan. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin saama tunnustus tarkoittaa, että tulevaisuudessa Hollywood Foreign Press Association -järjestö voi kustantaa jäsentensä matkoja R&A:han, jossa he pääsevät etsimään mahdollisia Golden Globe -ehdokkaita festivaalin ohjelmistosta.

Festivaalin ammattilaistapahtuma Finnish Film Affair keräsi kiitosta kansainvälisiltä osallistujilta
Kolmatta kertaa festivaalin yhteydessä järjestetty ammattilaistapahtuma The Finnish Film Affair esitteli jälleen kotimaista elokuvaa kansainvälisille elokuvaostajille ja lehdistölle. Kolmipäiväisen tapahtuman ohjelma koostui elokuvanäytöksistä, valmisteilla olevien tuotantojen esittelytilaisuudesta, elokuvaprojektien kehittelyklinikasta, paneelista ja verkostoitumistilaisuuksista. Myyntitapahtumassa esitellyt valmisteilla olevat kotimaiset elokuvaprojektit saivat innostuneen vastaanoton ja tarjontaa pidettiin erittäin monipuolisena. Erityisesti Klaus Härön Miekkailija, Selma Vilhusen Kepparit, Petri Kotwican Henkesi edestä ja Joonas Berghällin Äidin toive herättivät kiinnostusta kansainvälisissä ostajissa. Yhteensä tapahtumaan osallistui lähes 200 kotimaista ja noin 70 ulkomaista akkreditoitunutta elokuva-alan ammattilaista.

Festivaalin yleisökilpailun voitti Pawel Pawlikowskin Ida
R&A:nja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin yhteistyössä järjestämän yleisökilpailun voitti 1960-luvun Puolaan sijoittuva IDA, joka on myös Puolan Oscar-ehdokas. Pawel Pawlikowskin vähäeleisessä, mustavalkoisessa draamassa nuori nunnakokelas on juuri vannomassa valansa kun hän saa tietää yllättäviä asioita perheensä taustoista. Ida esitetään Orionissa neljästi: 4.11., 16.11., 19.11. & 28.11.

Festivaalin suosituimpiin ja yleisön eniten arvostamiin elokuviin kuuluivat avajaiselokuva Whiplashin ja päätöselokuva Boyhoodin lisäksi mm. 20 000 Days on Earth, The Zero Theorem, Of Horses and Men, The Mafia Only Kills in Summer, The Tribe, The Quiet Roar, The Look of Silence, Third Person, Winter Sleep ja Love Story.

R&A-kiertue tuo festivaalin elokuvia usealle paikkakunnalle
Joitakin festivaalin elokuvia on ollut mahdollista nähdä Malmitalossa ja Vuotalossa jo festivaalin aikana. R&A-kiertue jatkuu myös festivaalin jälkeen seuraavilla paikkakunnilla:

VUOTALO, HELSINKI: 29.9. Metalhead, 6.10. Pulpettikino 1

STOA, HELSINKI: 9.10. Pulpettikino 1

BIO GRAND, VANTAA: 1.10. Metalhead, 4.10. Love Story, 8.10. 20 Feet from Stardom

KINO MYYRI, VANTAA: 1.10. Metalhead, 4.10. Love Story,5.10. 20 Feet from Stardom,

KAMPUS KINO, JYVÄSKYLÄ: 30.9. Metalhead, 30.9. Me, Myself and Mum

LOGOMO/KINOKOPLA, TURKU: 28.9. Barbarians

HANGON ELOKUVAJUHLAT 30.10.–6.11.: Metalhead, Love Story, 20 Feet from Stardom, Ida

Vuoden 2015 Rakkautta & Anarkiaa -festivaali järjestetään 17.9.–27.9. 

(Kuva: Hollywood Foreign Press Association -järjestön jäsen Kirpi Uimonen luovutti järjestön tunnustuslaatan  festivaalin toiminnanjohtajalle Sara Norbergille ja taiteelliselle johtajalle Pekka Lanervalle)