/ Uutiset

Elokuva-alan ammattipalkinnot jaettiin Kotimaisen elokuvan viikon päättäneessä juhlassa ravintola Dubrovnikissa 25.9. Vuosittaisessa juhlassa jaetaan elokuva-alan järjestöjen palkinnot. Palkintojen saajat ovat ammattijärjestöjen keskuudestaan valitsemia.

Näyttelijä Mari Rantasilan juontamassa juhlassa jaettiin seuraavat palkinnot: Vuoden elokuvatuottaja, Vuoden käsikirjoittaja, Vuoden työtoveri, Vuoden elokuvaohjaaja, Vuoden dokumenttielokuvateko, Vuoden elokuvanäyttelijä. Uusina palkintoina myönnettiin puku- tai lavastesuunnittelijalle jaettava Vuoden suunnittelija, joka jaettiin tänä vuonna pukusuunnittelija Marjatta Nissiselle sekä Suomen elokuvaajien yhdistyksen jakama Vuoden valo, jonka sai Pertti Mutanen.

Vuoden tuottajana palkittiin Betoniyö -elokuvan tuottajakaksikko Mark Lwoff ja Misha Jaari. Kollegat kiittivät tarinan ehdoilla, elokuvallisuuteen ja laatuun panostaen tuotettua arthouse-elokuvaa, joka on kerännyt poikkeuksellista arvostusta maailmalla.

Käsikirjoittajien Kilta myönsi Vuoden Käsikirjoittaja-palkinnon Kirsikka Saarelle, joka oli ”käsikirjoitusvuoden kirkkain tähti, jonka tänä vuonna julkaistu pitkä esikoiselokuva Korso oli arvostelumenestys, ja joka saavutti lyhytelokuvallaan Pitääkö mun kaikki hoitaa huikean Oscar-ehdokkuuden”.

Suomen elokuva- ja mediatyöntekijöiden liitto SET valitsi elokuvaaja Sari Aaltosen vuoden työtoveriksi. Aaltosta kiiteltiin reiluksi ja tasapuoliseksi työkaveriksi, sekä rautaiseksi ja huumorintajuiseksi ammattilaiseksi, joka selviää tilanteesta kuin tilanteesta.

Pirjo Honkasalosta vuoden elokuvaohjaaja
Suomen Elokuvaohjaajaliitto SELO valitsi vuoden elokuvaohjaajaksi Pirjo Honkasalon. Honkasalo on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia ohjaajiamme, omaa tietään koko uransa kulkenut taiteilija. Betoniyö on kollegoiden mukaan vitaalinen taidonnäyte suomalaisen elokuvan mestarilta ja puhdasta elokuvaa.

Dokumenttikilta palktisti Vuoden dokumenttielokuvatekona ohjaajan, joka onnistui Presidentintekijät-elokuvallaan tarjoamaan katsojalle kurkistuksen huoneeseen, joka ei ole aiemmin ollut yleisölle avoin. Samalla ohjaaja Tuukka Temonen laittoi poikkeuksellisella tavalla peliin itsensä sekä ohjaajana että yksityishenkilönä, sekä elokuvanteon aikana että etenkin sen valmistuttua.

Suomen näyttelijäliitto jakoi vuoden elokuvanäyttelijäpalkinnon Anu Sinisalolle roolistaan Helinä elokuvassa Ei kiitos. Palkintoperusteissa todettiin hänen valoisan, valoa jakavan olemuksen yhdistyvän äärimmäiseen ammattitaitoon, jonka ansiosta hän onnistui tekemään ärsyttävästä henkilöstä uskottavan ja koskettavan.

Viidettä kertaa järjestettyä Kotimaisen elokuvan viikkoa järjestävät Suomen elokuvatuottajien keskusliitto SEK sekä alan muut järjestöt Dokumenttikilta, Käsikirjoittajien kilta, Lavastus- ja Pukusuunnittelijat LP, Suomen elokuvaajien yhdistys F.S.C, Suomen Elokuvaohjaajaliitto SELO, Suomen Elokuva- ja Mediatyöntekijät SET ja Suomen Näyttelijäliitto yhdessä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kanssa.

(Kuva Pirjo Honkasalon elokuvasta Betoniyö)