/ Uutiset

R&A:ta saapuu vauhdittamaan jälleen huima kaarti kansainvälisiä vieraita –  ohjaajia, näyttelijöitä, tuottajia ja yksi säveltäjäkin. Vieraita on paikalla peräti sadassa eri näytöksessä, joissa yleisöllä on mahdollisuus kysyä elokuvaan liittyviä kysymyksiä itse tekijöiltä. Listasimme muutaman tärpin festivaalin ensimmäisten päivien ohjelmistosta.

 

PULP: A FILM ABOUT LIFE, DEATH & SUPERMARKETS  “Are you ready to go mental?”
Dokumentissa ohjaaja Florian Habicht seuraa brittipop-legendan valmistautumista jäähyväiskeikkaansa kotikaupungissaan Sheffieldissä. Elokuva on muutakin kuin musiikkidokumentti. Se on sukkela, hellän rakastava muotokuva bändistä ja sen intohimoisista faneista, kuten nuoresta kauniskasvoisesta mutta huonohampaisesta muusikosta, joka karkaa mielisairaalasta kuullakseen Jarvis Cockerin radio-ohjelman. Filmille tiivistyy Pulpin sisin olemus: elokuva on yhtä seksikkään työväenluokkainen, kummallinen ja nenäkäs kuin yhtye itsekin. Yhtyeen rumpali Nick Banks, ohjaaja Florian Habicht ja tuottaja Alex Boden ovat paikalla avajaispäivän näytöksessä 18.9. Bio Rexissä. Nick Banks soittaa myös DJ-keikan festivaalin avajaisklubilla LeBonkissa.

To 18.9. klo 20:30 Bio Rex, paikalla Pulpin rumpali Nick Banks, ohjaaja Florian Habicht ja tuottaja Alex Boden
Pe 19.9. klo 21:00 Kinopalatsi, paikalla tuottaja Alex Boden

WHITE SHADOW – albiinovainoa Tansaniassa
Länsi-Afrikassa albiinojen raaja ja sukupuolielimet ovat noitatohtoreiden timantteja, joilla käydään estottomasti kauppaa. Alias on albiino, aivan kuten isänsäkin, ja eräänä yönä kukaan ei tule apuun, kun isä silvotaan hengiltä. Ohjaaja Noaz Deshe tuli tietoiseksi albiinojen metsästyksestä ja julmasta silpomisesta opettaessaan Dar es Salaamissa Tansaniassa. Deshe ja hänen kuvausryhmänsä kokivat valtavia vaikeuksia kuvatessaan elokuvaa Tansaniassa. Useat ryhmän jäsenistä sairastuivat malariaan ja kärsivät ankarista iho-oireista, ja yksi elokuvan lapsinäyttelijöistä ei puhunut kuukauteen selviydyttyään täpärästi vanhan asevaraston räjähdyksestä. Eräänä kuvauspäivänä suunnitelmia vaihdettiin viime hetkellä ja hyvä niin – leijona tappoi alunperin suunnitellussa kuvauspaikassa samana päivänä kymmenen ihmistä.

Pe 19.9. klo 16:15 Kino Engel, paikalla ohjaaja Noaz Deshe
La 20.9. klo 18:45 Kino Engel, paikalla Noaz Deshe
Su 21.9. klo 21:15 Kino Engel, paikalla ohjaaja Noaz Deshe

LAND OF STORMS – miesten välisestä hellyydestä
Unkarilainen nuorukainen Szabolcs jättää jalkapallouransa saksalaisen seuran riveissä ja palaa isoisänsä maatilalle mehiläisiä hoitamaan. Apulaiseksi pestautuu komea Áron, joka unohtaa Szabolcsin seurassa tyttöystävänsä. Jalkapalloilijan elämästä saapuu muistuttamaan entinen joukkuetoveri Bernard, joka yrittää taivutella Szabolcsia palaamaan Saksaan. Nuorten miesten välille syntyy kolmiodraama. Ádám Császin tositapahtumiin perustuva esikoiselokuva on kauniisti kuvattu, homoeroottinen, hieman haikeakin rakkauskertomus, jonka nuorissa näyttelijöissä on viehättävää alkuvoimaa.

Pe 19.9. klo 16 Andorra
La 20.9. klo 21 Kino Engel, paikalla ohjaaja Ádám Császi
Su 21.9. klo 18.30 Kino Engel, paikalla ohjaaja Ádám Császi

THE QUIET ROAR – meditatiivinen matka itseen
Kuusikymppinen Marianne elää viimeisiä aikojaan. Hän lähtee hakemaan apua hieman kyseenalaiselta klinikalta, jossa hoitaja alkaa tonkia Mariannen alitajuntaa LSD:n avulla. Alitajuntansa syvyyksissä Marianne kohtaa 25-vuotiaan itsenä ja silloisen miehensä. Jokin suhteessa on selvästi jäänyt vaivaamaan. Meditaatiota muistuttava, Henrik Hellströmin ohjaama elokuva kasvaa kohtaus kohtaukselta suuremmaksi kuin ensi silmäyksellä vaikuttaa. Matka Marianneen puhuttelee lopulta kaikkia, joille rakastaminen on joskus ollut vaikeaa. Ajatus elokuvasta syntyi Hellströmin seuratessa omaa dementoitunutta isoäitiään.

Pe 19.9. klo 18:45 Kinopalatsi, paikalla ohjaaja Henrik Hellström
La 20.9. klo 18:45 Kinopalatsi, paikalla ohjaaja Henrik Hellström
Su 21.9. klo 16:15 Kinopalatsi, paikalla ohjaaja Henrik Hellström


BROKEN HILL BLUES
– teiniangstia komeissa maisemissa
Kiiruna kaivaa kuoppaa itselleen – kirjaimellisesti. Kaivosteollisuus on levittäytynyt joka puolelle, ja kaupunkia uhkaa romahtaminen. Jonnekin pitäisi muuttaa, mutta minne ja milloin? Esikoisohjaaja Sofia Norlin kuvaa elokuvassaan paikkakunnan nuorten alakuloa, jota sävyttävät epävarmuus tulevaisuudesta ja mahdollisuuksien rajallisuus. Teini-ikäisen Markuksen elämässä tärkeintä ovat hänen tyttöystävänsä ja autonsa. Danielia taas varjostaa vaikea suhde alkoholisoituneeseen isään. Elokuva on Norlinin ensimmäinen pitkä draamaelokuva ja se voitti kuvauksestaan Ruotsin Guldbagge-palkinnon.

Pe 19.9. klo 21 Kinopalatsi, paikalla ohjaaja Sofia Norlin
La 20.9. klo 18:30 Kinopalatsi, paikalla ohjaaja Sofia Norlin
To 25.9. klo 14 Kinopalatsi

THE MAFIA ONLY KILLS IN SUMMER – vakavasti otettava mafiafarssi
Jos tuntuu, että mafiaelokuvat toistavat aina samaa kaavaa, kannattaa tutustua Pierfrancesco “Pif” Diliberton esikoisohjaukseen The Mafia Only Kills in Summer. Sisilialaisen tv-koomikon ohjausdebyytti on sekoitus farssia, kasvutarinaa ja aitojen uutiskuvien ryydittämää kuvausta Palermon 1980-luvun mafiasodasta. Koulupoika Arturo tavoittelee epätoivoisesti luokkatoverinsa Floran huomiota. Aina kun onnistuminen on lähellä, Cosa nostran gangsterien veriteot sotkevat suunnitelman mutkan kautta. Palermossa varttuneen 42-vuotiaan ohjaajan tarkoituksena ei ole nauraa väkivallan vuosille, päinvastoin. The Mafia Only Kills in Summer kuvaa kärjistysten kautta yhteiskuntaa, jossa mafia vaikuttaa kaikkeen, mutta ihmiset tekevät parhaansa ollakseen huomaamatta sitä. Kun se ei enää onnistu, komedia muuttuu melodraamaksi. Diliberto itse nähdään aikuisen Arturon roolissa.

La 20.9. klo 21:15 Kinopalatsi, paikalla ohjaaja Pierfrancesco Diliberto
Su 21.9. klo 14:00 Kinopalatsi, paikalla ohjaaja Pierfrancesco Diliberto
La 27.9. klo 14:15 Kino Engel


Muut R&A:n kansainväliset vieraat ja Q&A:t 18.21.9.

AGON, ohjaaja Robert Budina, Q&A 19.9.
CHERRY TOBACCO, ohjaajat Andres Maimik ja Katrin Maimik, Q&A 19.9. ja 20.9.
METALHEAD, ohjaaja Ragnar Bragason, Q&A 19.9., 20.9. ja 21.9.
SEX, DRUGS AND TAXATION, ohjaaja Cristoffer Boe, Q&A 19.9. ja 20.9.
JIMMY’S HALL, näyttelijä Andrew Scott, Q&A 20.9.
LUOKKAJUHLA, ohjaaja Anna Odell, Q&A 20.9.
I AM YOURS, ohjaaja Iram Haq, Q&A 20.9.
BIG SIGNIFICANT THINGS, ohjaaja Bryan Reisberg, Q&A 20.9.
ALL YOURS, ohjaaja David Lambert, Q&A 20.9. ja 21.9.
RETURN TO HOMS, tuottaja Orwa Nyrabia, Q&A 21.9. ja 22.9.
FREE RANGE, ohjaaja Veiko Õunpuu, Q&A 21.9.
THE GAMBLER, ohjaaja Ignas Jonynas, Q&A 21.9.
ITSI BITSI, ohjaaja Ole Christian Madsen, Q&A 21.9.