/ Uutiset

Kinokonsertti: Entusiasmissa R&A:n yleisö pääsee todistamaan historiallisen elokuvan ja uuden musiikin liittoa, kun Teho Majamäki ja Linda Fredriksson luovat ainutlaatuisen äänimaailman Dziga Vertovin Entusiasmi-dokumentille.

Mestariteoksia kuten Man With a Movie Camera luonut neuvostoliittolainen Dziga Vertov kuuluu dokumentaarisen elokuvakerronnan ehdottomiin pioneereihin. Vuonna 1930 valmistuneessa Entusiasmi – Donbassin sinfonia -dokumentissa Vertov kuvaa menneen maailman väistymistä ja sosialismin rakentamisen innoitusta raskaan hiiliteollisuuden keskuksessa Donbassissa.

Entusiasmi oli ilmestyessään ensimmäisiä äänielokuvia. Kuva ja ääni olivat erillisillä keloilla, ja ne piti synkronoida esityksessä reaaliajassa. Kinokonsertissa kuultava musiikki on sävelletty elokuvan alkuperäistä ideaa kunnioittaen, ja sitä ovat inspiroineet Vertovin rytminen kuvailmaisu ja kerronnan tempo.

Kinokonsertti: Entusiasmi poikkeaa merkittävästi jazz-saksofonistina mainetta niittäneen Linda Fredrikssonin ja muun muassa Ismo Alanko Säätiössä soittaneen lyömäsoitintaiteilija Teho Majamäen aiemmista töistä.

”Sävellys kuvaan oli tottumastamme sävellystavasta erilaista, koska piti seurata valmista kuvaa joka määrittää kappaleiden kestot ja tempon. On erilaista säveltää kuvan kanssa. Sen aika raamittaa kappaleiden kestot ja tempon.”

Kinokonsertissa kuultavan musiikin tyylilaji vaihtelee onnellisista balladeista säröiseen noiseen ja erilaisiin äänimaisemiin. Instrumenttien kirjoon lukeutuvat Fredrikssonin saksofonit, huilu, perkussiot sekä erilaiset leikkisoittimet. Majamäen kalustoon kuuluvat ainakin vibrafoni, rummut, matkaurku, rakennustyömaaputki ja kalimba. Elokuvassa kaksikkoa inspiroivat sen tempo ja rytmikkäät leikkaukset.

”Sävelsimme kappaleita elokuvan tunnelmaa seuraten. Monet ideoista syntyivät improvisoimalla kuvan kanssa. Kappaleet on tarkasti mitoitettu elokuvan rytmiin ja leikkaukseen. Sävellysten sisällä on kuitenkin jätetty edelleen tilaa yllätyksille ja improvisoinnille.”

Fredriksson ja Majamäki ovat esittäneet Entusiasmin live-säestyksen myös Espanjassa ja Japanissa. R&A:ssa kinokonsertti taltioidaan ensimmäistä kertaa.

Kinokonsertti: Entusiasmi esitetään lauantaina 20.9. klo 21:15 elokuvateatteri Orionissa.