/ Uutiset

R&A:n Balkanize! -sarja esittää laadukkaan kattauksen Baltian mielenkiintoisimpia tuoreita draamaelokuvia. Sarjan lippulaivana nähdään Cannesin Kultaisen palmun voittaja Winter Sleep. Albanian Oscar-ehdokaselokuvan AGONIN ohjannut Robert Budina saapuu festivaalin vieraaksi. 

Turkkilaisen mestariohjaajan Nuri Bilge Ceylanin WINTER SLEEP sijoittuu hänen kotimaansa lumisiin vuoristomaisemiin. Elokuvan päähenkilö Aydin (Haluk Bilginer) on hotellia maaseudulla pitävä rikas, eläköitynyt näyttelijä, joka kaipaa muutosta elämäänsä. Hänen surkea avioliittonsa on hajoamispisteessä, vuoristokylän asukkaat vihaavat häntä ja vaimokin on turhautunut. Ceylanin ihmissuhdedraama on Varietyn mukaan 196 minuutin kestollaan elokuvan historian vähiten tylsä kolmituntinen.

Darko Lungulovin MONUMENT TO MICHAEL JACKSON on puolestaan musta komedia, jossa Marko-niminen parturi haaveilee serbialaiseen syrjäkylään rakennettavasta Michael Jacksonin näköispatsaasta. Markon haaveissa patsas saa turistimassat liikkeelle, tuppukylän uuteen nousuun ja eroa harkitsevan vaimon näkemään hänet uudessa valossa.

XENIA  kertoo albanialaiskreikkalaisista veljeksistä, jotka eivät ole tavanneet toisiaan pitkään aikaan. Nuorempi veli Dany ilmestyy isonveljensä kreikkalaiseen kotiin tuliaisenaan suruviesti, sillä veljesten äiti on kuollut. Danylla on tavoite: isoveli pitää saada telkkarin lauluohjelmaan ja kuvioista kauan sitten kadonnut isäkin pitäisi löytää. Panos H. Koutrasin Xenia kuvaa kiinnostavasti nyky-Kreikkaa, jossa muukalaispelko ja homofobia vaikuttavat päähenkilöiden elämään ratkaisevasti. Elokuva sai ensi-iltansa Cannesin Un Certain Regard -sarjassa.

Tomislav Mršićin COWBOYS on huippusuosittuun kroatialaiseen näytelmään perustuva komedia, jonka päähenkilö yrittää ohjata näytelmää kroatialaisessa pikkukylässä täysin avuttoman työryhmän kanssa. Kaikki koe-esiintymiseen saapuvat viisi ehdokasta saavat roolin, vaikka sekä heidän näyttelijätaidoissaan että sosiaalisissa taidoissaan on toivomisen varaa. Koska western on ainoa tyylilaji, joka on koko poppoolle tuttu, näytelmästä päätetään tehdä länkkäri.

BOTA sijoittuu pieneen kahvilaan soiden reunamilla, kaukana kaikesta. Tässä jumalan hylkäämässä kolkassa kohtaa ja työskentelee joukko henkilöitä, joiden ihmissuhteet eivät ole helpoimmasta päästä. Elokuvan ohjauksesta vastaavat albanialainen Iris Elezi ja albanialais-amerikkalainen Thomas Logoreci.

BARBARIANS on voimakas näkökulma Serbian nuoresta sukupolvesta, jonka vaihtoehdot itsenäiseen ja onnelliseen elämään näyttävät olevan vähissä. Belgradin Mladenovacin B-sarjan jalkapallojoukkueella on mahdollisuudet päästä ykkössarjaan, mutta vaarana ovat väkivaltaiset fanit. Kun eräässä ottelussa joukkueen mustaa pelaajaa heitetään kivellä, ykkösepäillyt ovat teini-ikäiset kaverukset Luka ja Flash. Tilannetta ei auta se, että Lukalla on epämääräinen suhde joukkueen pelaajan tyttöystävän kanssa. Riskit ovat suuret, ja turpaan tulee helposti. Ohjaaja Ivan Ikicin maailmassa ei serbinuorilla ole tajua vastuusta tai kunnioituksesta.

Albanialaisen Robert Budinan ohjaama ja käsikirjoittama AGON kertoo albanialaisista veljeksistä, jotka yrittävät sopeutua uuteen kotimaahansa Kreikkaan eri tavoin. Isoveli Saimir haluaa elää tasaista arkea kreikkalaisen kihlattunsa Elektran kanssa, pikkuveli Vini puolestaan yrittää löytää onnen mahdottomasta ja hengenvaarallisesta rakkaudesta prostituoituna työskentelevään Majlindaan. Aiemmin lyhytelokuvia ohjanneen Budinan ensimmäinen pitkä elokuva oli Albanian Oscar-ehdokas 2014. Budina saapuu festivaalin vieraaksi 18.–21.9. Ohjaaja työskenteli erittäin intensiivisesti tehdessään siirtolaisuutta käsittelevää elokuvaansa. Ennen kuvauksia Budina näyttelijöineen muutti asumaan elokuvan maisemiin Kreikkaan, opiskeli kieltä ja yritti sopeutua kulttuuriin syventääkseen elokuvan henkilöhahmojen psykologiaa.

Balkanize! -sarja esitetään yhteistyössä Euroopan komission kanssa osana Euroopan unionin (EU) laajentumista koskevaa tiedotuskampanjaa. Lisätietoja EU:n laajentumisesta ja laajentumisprosessissa mukana olevista maista on saatavilla osoitteessa: http://ec.europa.eu/enlargement