/ Uutiset

27. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali valtaa Helsingin valkokankaat 18.–28.9. Elokuvien lisäksi kaupunkiin saapuu huomattava määrä kansainvälisiä vieraita. Festivaalin mittavaan vieraslistaan kuuluvat muun muassa Cannesin kilpasarjassa ensi-iltansa saaneen Ken Loach -elokuvan Jimmy’s Hallin ja kulttiohjaaja Jodorowskyn Elämän tanssin näyttelijöitä. Tänä vuonna tekijävieraita on paikalla yli sadassa näytöksessä esittelemässä elokuviaan yleisölle.

Cannesin kilpasarjassa ensi-iltansa saanut JIMMY’S HALL on poliittisesti tiedostavan veteraaniohjaaja Ken Loachin tositarinaan pohjautuva draama yhteisöllisen tanssihallin rakentaneesta Jimmy Graltonista (Barry Ward). Irlantilaisen sosialistin luoma hauskanpidon ja vapaan ajattelun tyyssija saa vastaansa poliitikot ja katolisen kirkon. Edistysmielistä pappia esittävä Andrew Scott saapuu festivaalin vieraaksi 19.–21.9. Scott tunnetaan mm. Jim Moriartynroolista BBC:n suositussa Uusi Sherlock -sarjassa.

ELÄMÄN TANSSI on palvotun kulttiohjaajan Alejandro Jodorowskyn ensimmäinen elokuva 23 vuoteen. Elokuvassa isoisäänsä esittävä Brontis Jodorowsky saapuu R&A:n vieraaksi 24.–27.9. Omaelämäkerrallisessa draamassa Alejandro Jodorowsky palaa chileläiseen kotikyläänsä, jossa lapsuusmuistot saavat uusia tulkintoja metaforien, mytologian ja runouden kautta. Elokuvan teatteriensi-ilta on 14.11. 

Nostalgisessa PULP: A FILM ABOUT LIFE, DEATH & SUPERMARKETS -dokumentissa Jarvis Cockerin luotsaama yhtye palaa kotikaupunkiinsa Sheffieldiin vetämään viimeisen keikkansa. Avajaispäivän erikoisnäytöksessä 18.9. ovat läsnä elokuvan ohjaaja Habicht,  tuottaja Alex Boden sekä Pulpin rumpali Nick Banks, joka soittaa harvinaisen DJ-keikan festivaalin avajaisklubilla LeBonkissa.

Krista Kosonen tekee englanninkielisen debyyttinsä jenkki-indiessä BIG SIGNIFICANT THINGS, jonka osatuottaja on suomalainen Jesse Fryckman. Game of Thrones -sarjasta tuttu Harry Lloyd esittää elokuvan pääosaa, nuorta mainosmiestä Craigia, joka lähtee tyttöystävältään salaa road tripille. Matkallaan Craig tapaa Kososen esittämän sulkeutuneen suomalaistytön. Elokuvan ohjaaja Bryan Reisberg saapuu festivaalin vieraaksi 19.–21.9. kertomaan, miten Kosonen päätyi hänen elokuvansa tähdeksi.

Festivaali pureutuu päivänpolttaviin poliittisiin aiheisiin
Maailmaa ravistelleet poliittiset kriisit ovat vahvasti esillä festivaalilla niin dokumentti- kuin fiktioelokuvissa. Viime vuoden festivaalin yleisö- ja mediasuosikki Joshua Oppenheimerin The Act of Killing saa jatkoa ohjaajan uutuudessa THE LOOK OF SILENCE. Vakuuttavassa dokumentissa palataan Indonesiaan, jossa 1960-luvun verilöylyä käsittelevät nyt murhaajien sijasta uhrien lähimmäiset. Elokuva sai ensi-iltansa elokuun lopussa Venetsian elokuvajuhlilla, jossa se sai ylistäviä arvioita. R&A:n vieraaksi saapuu Oppenheimerin työpari, leikkaaja Niels Pagh Andersen, joka kertoo It takes Two to Tango -masterclassissaan yhteistyöstään niin Oppenheimerin kuin ohjaaja Pirjo Honkasalon kanssa.

Upeasti kuvattu DAMNATION-dokumenttikertoo yhdysvaltalaisten muuttuneista asenteista vesivoimaa kohtaan: uusien patojen rakentamisen sijaan niitä puretaan nykyään kiihtyvällä tahdilla. DamNationin tuottaja, vedenalaiseen kuvaukseen erikoistunut biologi Matt Stoecker tulee festivaalin vieraaksi 23.9. Stoecker esiintyy myös 24.9. järjestettävässä seminaarissa, jossa korkean tason poliitikot, tutkijat, vesistö- ja kala-aktivistit sekä vesivoimayhtiöiden edustajat keskustelevat vesivoimarakentamisesta ja sen vaikutuksesta virtavesistöille ja kalakannoille Pekka Haaviston ja Jasper Pääkkösen johdolla. Ympäristöpolitiikkaan ja kansalaisaktivismiin pureudutaan myös Orlando von Einsiedelin VIRUNGA-dokumentissa, jossa sinnikäs ihmisjoukko suojelee henkensä kaupalla Kongon itäosassa sijaitsevan Virungan kansallispuiston vuorigorilloja salametsästäjiltä.

Talal Derkin RETURN TO HOMS seuraa väkivallattomien protestien keskushahmoksi nousevaa jalkapallotähteä Abdul ”Basset” al-Saroutia, joka ajan myötä tarttuu aseisiin kamppailussaan Bashar al-Assadia vastaan.Elokuvan syyrialainen tuottaja Orwa Nyrabia saapuu festivaalin vieraaksi 20.–23.9. Syyrian ensimmäistä itsenäistä elokuvatuotanto- ja levitysyhtiötä sekä maan kansainvälistä dokumenttifestivaalia perustanut Nyrabia on myös ollut aktiivinen maan oppositioliikkeessä.

Pekka Lehto tuo ennakkonäytökseen dokumenttielokuvansa ULVILAN MURHAMYSTEERI, joka pureutuu suomalaiseen oikeusjärjestelmään Anneli Auerin tapauksen kautta. Helsingin teatteriensi-ilta 3.10.

Valokeilassa pohjoismaiden mielenkiintoisimmat uudet draamatuotannot
Ruotsia kantaaottavilla performansseillaan kuohuttaneen Anna Odellin ensimmäinen ohjaustyö LUOKKAJUHLA voitti kansainvälisen kriitikkojen liiton Fiprescin parhaan tulokkaan palkinnon Venetsian festivaaleilla sekä Ruotsin parhaan elokuvan ja parhaan käsikirjoituksen Guldbagge-pystit. Naamiot ja odotukset rakoilevat, kun vanhat luokkakaverit tapaavat toisensa vuosien jälkeen. Odell näyttelee itseään. Hänen aikaisempia luokkakavereitaan esittävät näyttelijät – sellaisina kuin Odell kuvittelee heidän nykyään olevan. Odell saapuu festivaalin vieraaksi 18.–21.9. Teattereissa 7.11.

Kriitikoita ja festivaaliyleisöä ympäri maailman hurmannut OF HORSES AND MEN on Islannin villeihin maisemiin sijoittuva absurdi draama, jossa hevoset ovat vähintään yhtä tärkeässä osassa kuin ihmiset. Elokuva on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi. Ohjaaja Benedikt Erlingsson saapuu festivaalin vieraaksi 21.–24.9..

Monesti palkitun ruotsalaisen ohjaajan Ruben Östlundin TURIST sai Cannesin Un Certain Regard -sarjassa haltioituneen vastaanoton ja valittiin syyskuun alussa Ruotsin Oscar-ehdokkaaksi. Östlundin uutuus on myös ehdolla Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi. Keskiluokkaisen perheenisän identiteettikriisiä kuvaava Turist sijoittuu Alpeille. Lumivyöry paljastaa miehestä puolia, joista sen paremmin hän kuin muu perhekään ei välttämättä haluaisi tietää. Turist tulee teatterilevitykseen Cinema Mondon kautta.

Hans Petter Molandin Berliinin elokuvajuhlilla Kultaisesta karhusta kisannut LUMIAURAMIES (Kraftidioten) on fargomainen, Norjan jylhiin maisemiin sijoittuva musta rikoskomedia. Konnia alkaa urakalla kadota vuonon kuohuihin, kun vuoden kansalainen Nils Dickman (Stellan Skarsgård) päättää kostaa poikansa kuoleman. Teattereissa 24.10.

(Kuva elokuvasta Luokkajuhla)