/ Uutiset

R&A:n uuden, sosiaalisessa mediassa hyökyaallon lailla levinneen trailerin idea syntyi sivulauseessa. Käsikirjoitusta muovattiin vielä kuvauksia edeltävänä yönä, kertoo mainosten tekijänä tunnettu ohjaaja Nalle Sjöblad R&A:n haastattelussa.

Miten itse kuvailisit R&A:n vuoden 2014 traileria?
Trailerissa Mannerheim kuulee, että hänestä ei ole elokuvaa R&A:n vuoden 2014 ohjelmistossa. Trailerin genre on pastissi, jossa on mielestäni sopivassa suhteessa sekä rakkautta että anarkiaa.

Miten trailerin idea syntyi?
Trailerin idea syntyi ideointipalaverin sivulauseessa. Jos oikein muistan, keskustelimme tuotantoryhmän kanssa R&A-festivaalilla esitetyn Suomen marsalkka -elokuvan saamasta kenialaisesta Oscarista. Mietimme, mitä Mannerheim tähän sanoisi. Kukaan ei luonnollisesti tiedä, mitä hän oikeasti olisi tästä mieltä, mutta onneksi internetistä löytyi jo etabloitu ilmiö, mitä muokkaamalla pääsisi spekuloimaan asiaa. Aluksi idea tuntui kaikkien mielestä sekä hölmötä että monimutkaiselta. Kesän aikana aloimme kuitenkin kiintyä ajatukseen, jonka seurauksena syntyi käsikirjoituksen ensimmäinen vedos.

Traileri pohjautuu netin suosittuihin Hitler kuulee -videoihin. Kuinka monta erilaista käsikirjoitusversiota trailerista tehtiin? Millaisia ne olivat?
Käsikirjoituksella oli selkeä suunta, vaikka versioita oli monia. Käsikirjoitusta muokattiin ryhmässä. Uskon, että haaste käsikirjoittamisessa oli löytää lukuisista metatasoista oikea taso. Lopulliseen muotoonsa käsikirjoitus muokkautui vasta kuvauksia edeltävänä yönä ja repliikkejä palloteltiin vielä näyttelijoiden kanssa setissä.

Mannerheimin roolissa nähdään näyttelijä Dick Idman. Millä perusteella hänet valittiin esittämään Marskia?
Halusimme tehdä trailerin toisella kotimaisella kielellä, koska täten tekstityksen tuoma kerronta toteutuisi. Päädyimme Dick Idmaniin, koska hän on iän ja ulkonäön puolesta sopiva rooliin sekä loistava näyttelijä. R&A-traileria tehdään aina talkoovoimin ja olen hyvin iloinen siitä, että näyttelijät ja työryhmä lähtivät täydellä sydämellä mukaan toteuttamaan tätä.

Miten kuvaukset etenivät? Vallitsiko kuvauksissa sotilaallinen tunnelma?
Kuvaukset ovat aina jollain lailla sotilaallisia. Joku antaa komentoja ja toiset reagoivat niihin. Kun ympärillä pyörii kymmenkunta armeijan harmaisiin pukeutunutta miestä, tämä sotilaallinen tunnelma vahvistuu.


Katso kuvia trailerin kuvauksista