/ Uutiset

R&A:n ohjelmistossa on tänä vuonna poikkeuksellisen paljon hienoja musiikkiaiheisia elokuvia heti avajaisillasta lähtien. Syyskuussa muun muassa Pulp, Nick Cave ja Jimi Hendrix jammailevat R&A:n valkokankailla siihen tahtiin, etteivät viileimmätkään rockpoliisit pysy aloillaan. 

Belle and Sebastian -bändin laulaja Stuart Murdochin ohjaama musiikkielokuva GOD HELP THE GIRL hellii sekä korvia että silmiä. Elokuva kertoo kolmesta juurettomasta nuoresta, jotka perustavat bändin. Indiemusikaalin muotoon puettu kasvutarina kertoo siitä lyhyestä ajasta, jolloin ihminen oivaltaa, mitä haluaa tehdä, mutta unelmasta ei ole vielä tullut työtä ja kaikki mahdollisuudet tuntuvat olevan auki. Päärooleissa nähdään Emily Browning, Olly Alexander ja Hannah Murray.

Apokalyptinen rocksaarnaaja Nick Cave saa Iain Forsythin ja Jane Pollardin 20,000 DAYS ON EARTH -dokumentissa hypnoottisen potretin, jossa dokumentin ja fiktion ainekset sekoittuvat mielenkiintoisella tavalla. Cave on itse ollut mukana käsikirjoittamassa elokuvaa, joka tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden sukeltaa artistin pään sisään. Katsoja pääsee mukaan muun muassa kuvitteelliselle terapiakäynnille ja unenomaisille automatkoille, joille vanhat ystävät ilmaantuvat kuin aaveet.

JIMI: ALL IS BY MY SIDE -elokuva kertoo Jimi Hendrixistä aikana, jolloin hän ei vielä ollut kaikkien tuntema ilmiömäinen kitaristi ja rockjumala. Elokuva sijoittuu vuoteen 1966–67, jolloin Outkast-yhtyeestä tuttu muusikko André Benjaminin näyttelemä Hendrix työskentelee taustakitaristina. Oscar-palkitun 12 Years a Slave -elokuvan käsikirjoittanut John Ridley on ohjannut rohkeasti erilaisen henkilökuvan. Lajityypin useimmista elokuvista poiketen päähenkilön suurimmat hetket on jätetty elokuvasta pois – ne tapahtuvat lähinnä kohtausten välillä tai elokuvassa kuvatun ajanjakson jälkeen. Tulos on intiimi kuvaus herkästä nuoresta muusikosta, josta tulee aikoinaan kuolematon legenda.

MONSTERIMIES on odotettu dokumenttielokuva euroviisuvoiton myötä kansallissankariksi nousseesta Lordista ja musiikkibisneksen raakuudesta. Antti Haasen ohjaamassa dokumenttielokuvassa nähdään ennennäkemätöntä ja tarkoin varjeltua materiaalia Lordi -yhtyeestä ja sen taustoista – koko kansan suosiota nauttivan yhtyeen loisto, piinallinen unholaan vaipuminen ja ankara työ uuden nousun toivossa. Elokuvateattereissa 26.9.2014.

THE PUNK SINGER on henkilökuva räiskyvästä punk-laulajasta Kathleen Hannasta, joka nousi julkisuuteen Bikini Kill -yhtyeen keulakuvana ja feministisen riot grrrrl -liikkeen äänitorvena. Dokumentti vie katsojansa aikamatkalle läpi energisen 90-luvun ja valottaa syitä, jotka saivat aikansa feministi-ikonin hiljenemään vuonna 2005.

Ihastuttava Shep Gordon on mies talenttien takana. Musiikkibisnekseen sattumalta sekaantunut, alalla legendaariseksi hahmoksi noussut Gordon on manageroinut muun muassa Alice Cooperia, Pink Floydia ja Blondieta, luotsannut julkkiskokki-ilmiön nykyiseen loistoonsa ja kaveerannut kaikkien suurten julkkisten kanssa – Dalai-lama mukaan lukien. Mike Myersin esikoisohjaus SUPERMENSCH: THE LEGEND OF SHEP GORDON kokoaa yhteen Gordonin huikeat saavutukset villiltä 70-luvulta lähtien ja esittelee valovoimaisen persoonan julkkiskavereiden tarinoilla maustettuna.

NARCO CULTURA kertoo Meksikon huumekaupasta ja sen vaikutuksesta ihmisten elämään ja kulttuuriin. Dokumentissa seurataan muusikoita ja tuottajia, jotka tekevät lihavan tilin Yhdysvaltoja myöten huumekartelleja ihailevalla narcocorrido-musiikillaan. Samalla ohjaaja Shaul Schwarz tutustuu huumepoliisiin, jonka työ on täynnä pelkoa ja epätoivoa huumeliigojen tappaessa yksikön työntekijöitä yksi toisensa jälkeen. Poliisin arkea seuratessa on selvää, että rötöstelevien muusikoiden tarinat ovat lastenleikkiä verrattuna veriseen todellisuuteen.

Tanskalaisen Fenar Ahmadin ohjaama FLOW kertoo lähiössä asuvasta Michaelista, jolle ystävät ja musiikki ovat kaikki kaikessa. Suhde kavereihin joutuu kuitenkin koetukselle, kun Michaelista tulee tunnetun räppärin haamusäveltäjä.

Aiemmin julkistetut musiikkielokuvat
Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin avaa räjähtävästi debytoiva ohjaaja- ja käsikirjoittajakyky Damien Chazelle. Sundancen ja Cannesin festivaaliyleisöt valloittanut WHIPLASH murtaa kaikki musiikkielokuvaan sisältyvät odotukset. Mukaansatempaavan trillerin tai toimintaelokuvan tapaan ohjattu elokuva on intensiivinen draama pakkomielteisen kunnianhimon hinnasta. Miles Teller esittää lahjakasta ja intohimoista rumpalia, joka pääsee Yhdysvaltojen parhaimpaan jazzkonservatorioon. J.K. Simmonsin esittämä bändijohtaja ja koulun ankarin opettaja on perfektionisti, joka vaatii tähtioppilaaltaan verta, hikeä ja kyyneliä. Elokuva tulee teattereihin 23.1.2015 Sony Pictures Finlandin levittämänä.

https://www.youtube.com/watch?v=SvOksqh1Td0

 

METALHEAD-elokuvan päähenkilö on nuori nainen, jonka teinivuosia varjostaa hänen veljensä tapaturmainen kuolema. Hera saa lohtua musiikista ja haaveilee oman hevibändin perustamisesta. Ragar Bragasonin ohjaama, mustalla huumorilla höystetty draama sai ensi-iltansa Toronton elokuvajuhlilla.

Yksi musiikkisarjan ehdottomista helmistä on Lenny Abrahamsonin FRANK. Mahtavan omalaatuisessa draama-komediassa nuori wannabe-muusikko (Domhnall Gleeson) liittyy kokeilevaa musiikkia soittavaan bändiin. Bändiä johtaa mystinen ja eksentrinen Frank, jolla on hillittömän iso maski päässä yötä päivää. Frankia esittävän Michael Fassbenderin kasvoja ei juuri nähdä elokuvassa, mutta näyttelijä onnistuu silti tekemään hahmostaan erittäin mielenkiintoisen. Frankin aggressiivista bändikumppania näyttelee Maggie Gyllenhaal.

PULP: A FILM ABOUT LIFE, DEATH & SUPERMARKETS esitetään avajaispäivän erikoisnäytöksenä. Nostalgisessa elokuvassa Jarvis Cockerin Pulp palaa kotikaupunkiinsa Sheffieldiin vetämään viimeisen keikan. Florian Habichtin katsaus konsertin kulissien taakse on samalla kunnianosoitus bändin synnyinkaupungille ja faneille, jotka pääsevät elokuvassa ääneen omilla elämäntarinoillaan. Avajaispäivän näytöksessä ovat läsnä elokuvan ohjaaja Habicht, tuottaja Alex Boden sekä Pulpin rumpali Nick Banks, joka heittää näytöksen jälkeen harvinaisen DJ-keikan festivaalin avajaisklubilla LeBonkissa.

MUSCLE SHOALS -dokumentti kertoo pienestä kaupungista ja sen isosta soundista. Alabaman Muscle Shoalsissa sijaitseva FAME-studio on isännöinyt soulin ja rokin suurimpia nimiä 1950-luvulta asti. Maailmankuulussa studiossa nauhoitettiin sellaisia legendaarisia kappaleita kuin Aretha Franklinin Respect, Rolling Stonesin Brown Sugar ja Lynyrd Skynyrdin Sweet Home AlabamaGreg Camalierin dokumentissa ääneen pääsevät sekä studion tuottaja Rick Hall että vakuuttava joukko musiikkimaailman suurimpia nimiä, jotka kertovat omat muistonsa myyttisestä studiosta ja sen vaikutuksesta musiikkimaailmaan.

Morgan Nevillen 20 FEET FROM STARDOM -dokumentissa taustalaulajat, nuo musiikkimaailman näkymättömät puurtajat, pääsevät kerrankin päärooliin. Maailmankuulut muusikot kuten Mick JaggerStevie Wonder ja Bruce Springsteen kehuvat Oscar-palkitussa dokumentissa taustalaulajia taivaisiin, mutta auttaako kollegoiden arvostus, jos suurin unelma on luoda soolouraa, mutta yleisö huutaa aina jonkun toisen nimeä?