/ Uutiset

Syyskuu on ovella nopeammin kuin arvaammekaan, joten nyt on R&A:n ensimmäisten ohjelmistopaljastusten aika. Tässä muutama makupala, koko ohjelmisto julkaistaan 5.9.

Rebecca Zlotowskin ohjaama GRAND CENTRAL on ydinlaitokseen ja sen läheisyyteen sijoittuva hikinen rakkaustarina. Pääosissa nähdään Ranskan kuumimpiin näyttelijöihin kuuluvat Léa Seydoux (Adelen elämä: Osat 1 ja 2) ja Tahar Rahim (Profeetta, Menneisyys). R&A:n yleisöä viime vuonna hurmannut Rahim esittää kouluttamatonta nuorta miestä, joka saa töitä ydinlaitoksen aliurakoitsijana. Pian mies huomaa, että työpaikan turvallisuuskäytännöissä on toivomisen varaa. Korkeariskiseksi voidaan luokitella myös hänen salainen suhteensa pomon vaimoon, jota esittää R&A:n viime vuoden avauselokuvassa vakuuttanut Léa Seydoux.

 

Perhe on pahin

THE SKELETON TWINS on musta komedia keski-ikää lähestyvistä kaksosista Milosta ja Maggiesta (Bill Hader ja Kristen Wiig), jotka eivät ole tavanneet kymmeneen vuoteen. Milon itsemurhayritys pakottaa heidät kohtaamaan elämänsä epäonnistumisia ja löytämään uusia mahdollisuuksia yhdessä. Synkästä alkuasetelmasta huolimatta Craig Johnsonin elokuva on sekä lämminhenkinen että hauska – onhan siinä muun muassa vuoden paras mimiikkakohtaus.

Ira Sachin ohjaama LOVE IS STRANGE on New Yorkiin sijoittuva suhdedraama kaikilla mausteilla. Liki neljänkymmenen vuoden yhteiselon jälkeen Ben (John Lithgow) ja George (Alfred Molina) pääsevät vihdoinkin naimisiin. Suhde joutuu kuitenkin koetukselle kun pari joutuu myymään asuntonsa ja muuttamaan erilleen ystävien ja sukulaisten luo. Kuten Ben sanoo Georgille puhelimessa evakossa ollessaan “Joskus opit tuntemaan kanssasi asuvat ihmiset paremmin kuin haluaisit.”

Elämä on osa jalkapalloa, vai miten se menikään? Daniel Sánchez Arévalon ohjaama FAMILY UNITED sijoittuu vuoteen 2010, jolloin Espanja voitti jalkapallon maailmanmestaruuden. Tunteet käyvät kuumina ja salaisuuksia alkaa paljastua kun iso espanjalaisperhe kokoontuu viettämään nuorimman pojan häitä ja jännittämään jalkapallon maailmancupin finaalipeliä.

Hyvä ja paha politiikka
Cannesissa maailmanensi-iltansa saanut Abrerrahmane Sissokon ohjaama TIMBUKTU näyttää mitä tapahtuu, kun ääri-islamistit tulkitsevat sharia-lakia täysin omavaltaisesti Malilaisessa kylässä paikallisen imaamin vastustuksesta huolimatta. Kauniisti kuvatussa elokuvassa ihmiset haaveilevat yksinkertaisista asioista kuten musiikin soittamisesta tai jalkapallon pelaamisesta, mutta jihadistit eivät salli juuri minkäänlaista vapaata itseilmaisua tai viihdettä, varsinkaan naisille. Surkuhupaisessa kohtauksessa islamistitaistelija sanoo “kaiken vanhan” olevan nykyään kiellettyä julkisilla paikoilla. Surullinen, mutta uhmakkuudessaan myös kaunis, on kohtaus jossa lapset pelaavat jalkapalloa ilman palloa.

Timbuktu 9 pienempi

MAIDAN-dokumentissa Sergei Loznitsa kuvaa synnyinkaupunkinsa Kiovan keskusaukion muuttumista kuolemanloukuksi Ukrainan väkivaltaisuuksien eskaloituessa. Elokuvaa on kuvattu vuoden 2013 joulukuusta vuoden 2014 helmikuuhun. Ohjaaja luo vahvan läsnäolon tunteen käyttämällä lähes yksinomaan laajoja kuvia, joissa tapahtumien keskipiste on kaukana kamerasta. Variety-lehden kriitikko totesi arviossaan, että Maidan on yksi harvoista vallankumouksesta kertovista elokuvista, joka ei tule vanhenemaan ajan mittaan.

Kevyempää otetta politiikka-teemaan on luvassa ranskalaisessa MINISTERI-elokuvassa. Nokkelassa komediassa päästään kurkistamaan politiikan kulissien taakse, missä diplomaattinen vaisto, urakeskeisyys ja täydellinen epäpätevyys kulminoituvat yhteen henkilöön: Ranskan ulkoministeriin. Veteraaniohjaaja Bertrand Tavernierin lämminhenkinen komedia näyttää katsojalle, kuinka kutkuttavan sopan ranskalainen byrokratia ja temperamenttisuus saavat yhdistyessään aikaan.

Islantilaisia ja meksikolaisia kasvukipuja
Meksikolaisen Fernando Eimbcken ohjaama CLUB SANDWICH on komedia äidistä ja pojasta, jotka viettävät laiskoja lomapäiviä uima-altaalla. Loman aikana äiti joutuu tottumaan ajatukseen, että hänen poikansa ei ole enää pieni lapsi, vaan itsenäistyvä varhaisteini, jonka viattomuutta äiti haluaa suojella mahdollisimman pitkään.

METALHEAD-elokuvan päähenkilö on Hera-niminen nuori nainen, jonka teinivuosia varjostaa hänen veljensä tapaturmainen kuolema. Veljensä kuolemasta itseään syyttävä Hera saa lohtua musiikista ja haaveilee oman hevibändin perustamisesta. Ragar Bragasonin ohjaama draama sai ensi-iltansa Toronton elokuvajuhlilla.

Vaikeita naapurisuhteita
TO KILL A MAN -elokuvan päähenkilö on perheellinen mies, jonka elämä järkkyy kun naapuruston rikolliset alkavat terrorisoida hänen perhettään. Kun käy ilmi, että viranomaiset eivät tule hädässä apuun, perheenpää päättää ottaa lain omiin käsiin. Alejandro Fernández Almendraksen ohjaama hyytävä trilleri voitti Sundancen elokuvajuhlilla pääpalkinnon kansainvälisten elokuvien sarjassa.

Hevoset näyttäytyvät äärimmäisen viisailta verrattuna jääräpäisiin ihmisiin Benedikt Erlingssonin humoristisessa OF HORSES AND MEN. Islannin villiin maisemiin sijoittuva elokuva on upeasti kuvattu absurdi draama, jossa hevoset ovat vähintäänkin yhtä tärkeässä osassa kuin ihmiset. Kiikarit ovat ahkerassa käytössä kun naapurit kyttäävät toistensa tekemisiä pienessä yhteisössä, jossa luontevin kulkuneuvo on hevonen.