/ Uutiset

Viisi elokuvaa – yksi kustakin Pohjoismaasta – kilpailee Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta. Ohjaajista ehdolla ovat Thomas Vinterberg, Simo Halinen, Baltasar Kormákur, Dag Johan Haugerud ja Gabriela Picler. Kaikki ehdokkaat nähdään R&A:n ohjelmistossa festivaalin aikana Kinopalatsissa ja ensimmäista kertaa myös Kino Tapiolassa 23.–25.9., jolloin paljasjalkainen helsinkiläinen R&A levittäytyy ensimmäistä kertaa Espooseen. 

Vuoden 2013 Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon ehdokkaat ovat:

SYVYYS (DJÚPIÐ / THE DEEP) – Islanti / Baltasar Kormákur (ohjaaja), Jón Atli Jónasson, Baltasar Kormákur (käsikirjoittajat) sekä Agnes Johansen ja Baltasar Kormákur (tuottajat).
R&A:ssa 25.9. klo 19.00 Kino Tapiola ja Helsingissä 24.9. 18.45 Kinopalatsi 9

SOM DU SER MEG (I BELONG) – Norja / Dag Johan Haugerud (ohjaaja), Dag Johan Haugerud (käsikirjoittaja) ja Yngve Sæther (tuottaja).
R&A:ssa Espoossa 24.9. klo 17.30 Kino Tapiola, sekä Helsingissä 20.9. klo 18.30 Maxim 2 ja  21.9. klo 16.15 Kinopalatsi 10

SYÖDÄ, NUKKUA, KUOLLA (ÄTA SOVA DÖ / EAT SLEEP DIE) – Ruotsi / Gabriela Pichler (ohjaaja), Gabriela Pichler (käsikirjoittaja) ja China Åhlander (tuottaja).
R&A:ssa  Espoossa 24.9. klo 20.00 Kino Tapiola ja Helsingissä 20.9. klo 14.00 Kinopalatsi 10

KERRON SINULLE KAIKEN (OPEN UP TO ME) – Suomi / Simo Halinen (ohjaaja), Simo Halinen (käsikirjoittaja) ja Liisa Penttilä (tuottaja).
R&A:ssa 23.9. klo 20.00  Espoossa Kino Tapiola ja Helsingissä 25.9. klo 18.45 Kinopalatsi 10

JAHTI (JAGTEN / THE HUNT) – Tanska / Ehdokkaat ovat Thomas Vinterberg (ohjaaja), Tobias Lindholm ja Thomas Vinterberg (käsikirjoittajat) sekä Sisse Graum Jørgensen ja Morten Kaufmann (tuottajat).
R&A:ssa Espoossa 23.9. klo 17.30 Kino Tapiola ja Helsingissä 22.9. klo 12.00 Kinopalatsi 10

Suomen ehdokas ymmärtää ihmisiä

Kerro_sinulle_kaiken_Maarit_ja_Sami_pienempiSimo Halisen ohjaama ja käsikirjoittama ja Liisa Penttilä-Asikaisen tuottama KERRON SINULLE KAIKEN (OPEN TO ME) on Suomen ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon 2013 saajaksi. Suomen ehdokkaan valinneet taiteilija ja akateemikko Outi Heiskanen sekä elokuvatoimittajat Harri Römpötti ja Johanna Grönqvist perustelevat valintaa näin:

”Useimmat ihmiset uskovat olevansa suvaitsevaisia. Avarakatseisuus joutuu koetukselle, jos erilaisuus liippaa kyllin läheltä. Juuri tällaisen inhimillisen ja vivahteikkaan testitilanteen Simo Halinen rakentaa elokuvassaan Kerron sinulle kaiken. Päähenkilö on miehen ruumiiseen syntynyt nainen, Mauri, josta on tullut sukupuolenkorjausleikkauksella Maarit. Ympäristön paineita vastaan taisteleva Maarit on sankari tarinassa, jossa ei ole pahiksia. Halisen käsikirjoittaman ja ohjaaman elokuvan suuri vahvuus on sen ymmärrys ihmisiä kohtaan. Tarkka kerronta ja erinomaiset roolityöt tukevat intensiivistä kokonaisuutta.” 

Rooleissa nähdään Leea Klemola, Peter Franzén, Ria Kataja, Marika Parkkomäki, Emmi Nivala, Alex Anton. Elokuva tuli Suomessa ensi-iltaan 8. maaliskuuta 2013, ja se sai erinomaisia arvosteluja.

Lokakuun palkintogaala televisioidaan

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto jaetaan tasan elokuvan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken. Yhteensä 350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) suuruinen palkinto myönnetään taiteellisesti korkeatasoiselle ja omaleimaiselle elokuvalle, joka kytkeytyy vahvasti pohjoismaiseen kulttuuriin.

Pohjoismaiden neuvoston palkinnot julkistetaan ja jaetaan 30. lokakuuta suuressa palkintogaalassa Oslon oopperatalossa. Suoraa tv-lähetystä voi seurata kaikissa Pohjoismaissa.