/ Uutiset

Kotimaisen elokuvan viikko palaa R&A:n ohjelmistoon 20.–26.9. R&A:n ja elokuva-alan tekijäjärjestöjen järjestämällä suomalaisen elokuvan teemaviikolla nähdään mielenkiintoisia ennakkonäytöksiä ja hienoja teoksia vuoden varrelta, yhteensä 24 elokuvaa. Kotimaisen elokuvan viikko huipentuu tekijäjärjestöjen palkintojuhlaan.

2012 oli ennätysvuosi suomalaiselle elokuvalle ja hyvä vire näyttää jatkuvan – elokuun tilastojen mukaan kotimaiset elokuvat ovat keränneet kuluvana vuonna lähes 1,3 miljoonaa katsojaa ja niiden katsojaosuus on yli 24%. Miljoonan katsojan raja meni rikki jo maaliskuussa, kun sama raja ylittyi edeltävänä vuonna vasta huhtikuussa. Kävijämäärät kasvoivat siis noin 10% samaan ajanjaksoon verrattuna. Näissä tunnelmissa onkin hienoa palata vuoden menestyselokuvien pariin ja tutustua tuleviin kotimaisiin ensi-iltoihin.


Ennakkoensi-illoissa vahvaa uutta suomalaista draamaa

Luciferin_viimeinen_elama_pienempi_DSC00570

Hannu-Pekka Björkman Luciferin viimeinen elämä -elokuvassa

Kotimaisen elokuvaviikon ennakkonäytöksissä nähdään muun muassa Ulrika Bengtsin OPPIPOIKA (Lärjungen), Rax Rinnekankaan LUCIFERIN VIIMEINEN ELÄMÄ sekä Pekka Lehdon KALERVO PALSA JA KURITON KÄSI. KEV:issä esitettäviin ennakkoensi-iltoihin kuuluvat myös R&A:n kotimaisena gaala-elokuvana nähtävä Dome Karukosken LEIJONASYDÄN ja Pirjo Honkasalon BETONIYÖ, jotka  saavat molemmat maailmanensi-iltansa Toronton elokuvajuhlilla.

Kotimaisen elokuvan viikolla halutaan luoda tilaa vuoropuhelulle kotimaisista elokuvista. KEV:in  näytöksissä yleisön onkin mahdollista tavata elokuvien tekijöitä, jotka vastaavat yleisön kysymyksiin.


Helmiä vuoden varrelta ja tähtivierailuja

Tämän vuoden näytöksissä vierailevat muun muassa 8-PALLON ohjaaja Aku Louhimies, vuoden katsotuimman kotimaisen elokuvan (21 TAPAA PILATA AVIOLIITTO) ohjannut Johanna Vuoksenmaa sekä ensimmäistä kertaa urallaan pitkän dokumenttielokuvan (ALASKA HIGHWAY) ohjannut Aleksi Salmenperä. Tekijävieraana nähdään myös Suomen kaikkien aikojen katsotuimman kotimaisen dokumentin (METSÄN TARINA) toinen ohjaaja Kim Saarniluoto. Kunkin elokuvan tekijävieraat päivitetään festivaalin verkkosivuille elokuvaesittelyiden yhteyteen.

Suursuosion saavuttaneissa koululaisille suunnatuissa Pulpettikino-näytöksissä nähdään yli 100.000 katsojaa viihdyttänyt ELLA JA KAVERIT, avausviikonloppunaan yli 41 000 katsojaa houkutellut RÖLLI JA KULTAINEN AVAIN sekä yhteiskunnalliset laatudokumentit HILTON! ja TAVARATAIVAS.


Elokuva-alan ammattipalkinnot jaetaan Kotimaisen elokuvan viikon palkintojuhlassa

Kotimaisen elokuvan viikko huipentuu torstaina 26.9. Dubrovnikissa järjestettävään palkintojuhlaan, jossa elokuva-alan ammattilaiset jakavat palkintoja ansioituneille kollegoille. Vuoden 2013 palkinnot ja mukana olevat järjestöt ovat:

  • Vuoden elokuvatuottaja / Suomen elokuvatuottajien keskusliitto SEK
  • Vuoden työtoveri / Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät SET
  • Vuoden elokuvaohjaaja / Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO
  • Vuoden dokumenttielokuvateko / Dokumenttikilta
  • Vuoden elokuvanäyttelijä / Suomen näyttelijäliitto
  • Vuoden käsikirjoittaja / Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat

Kotimaisen elokuvan viikon erikoisnäytökset järjestetään Kinopalatsissa ja Bio Rexissä.

(Kuvat elokuvista Oppipoika ja Luciferin viimeinen elämä)