/ Uutiset

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin tämän vuoden traileri on pulssia nostattava, palava puheenvuoro tunteiden puolesta nimeltä SYDÄNTEN KIELI. Ohjaaja Miikka Lommin mukaan trailerin idea perustuu huomioon: tunne on sanaa väkevämpi. R&A:n haastattelussa Lommi kertoo inspiraation lähteistään ja paljastaa minkälainen koira hän olisi, jos olisi syntynyt nelijalkaisena.

Miten itse kuvailisit ohjaamasi vuoden 2013 R&A -traileria?
Lähtökohtana oli filmi, joka on traileri elokuvasta, jota ei ole olemassa. Filmi, joka on monipuolinen ja yhtä väkevä kuin R&A:n elokuvatarjonta. Traileri on painostava. Kivalla tavalla ahdistava. Elokuva, jossa kieli on abstraktia ja tunne pääosassa. Hain mahdollisimman rehellistä ja riisuttua tunnelmaa. Tietty raakuus ja aitous kiehtoo. Jos itse ohjaisin teatterielokuvan, niin tältä se näyttäisi.

Mistä sait inspiraatiota traileriin?
Inspiroidun ihmisistä. Minua kiehtovat silmät ja ääni. Trailerissa esiintyy paljon erilaisia ihmisiä, jotka ovat minulle entuudestaan tuttuja. Mukana on ammattinäyttelijöitä kuten Sinikka Sokka, Vuokko Hovatta, Milka Ahlrooth, Malla Malmivaara. Tarkkasilmäinen löytää trailerista myös Paula Vesalan.

Inspiraatio tuli huomiosta, miten ihmiset väistelevät vaikeita aiheita. Ongelmista ei puhuta ja tunteitaan ei saa näyttää. Suomessahan puhutaan kyllä, mutta asioita ei ratkota. Ikään kuin kellään ei olisi koskaan päin helvettiä.

Minua kiehtoi kieli, jota ei ole olemassa. Se sydämen kieli, jonka ei anneta tulla esiin. Tunnehan on rakkautta ja anarkiaa. Halusin antaa tälle kielelle nimen. Trailerissahan kieli on abstraktia. Se on abstraktia pelkästään siksi, että tunteista puhuminen on monelle täyttä hepreaa.

Trailerissa sanotaan, että tunteet ovat kieli, jota kaikki ymmärtävät. Mitä kieliä itse ymmärrät?
Minä itse ymmärrän kohtalaisen hyvin rakkautta ja anarkiaa. Olen opetellut puhumaan tunteista ja osaan keskustella myös huutamalla.

Suomen kielessä rakastan eniten sanaa “väkevä” ja siihen tähtään tällä hetkellä omissa töissäni. Tarkoitus on tehdä väkevä elokuva, heti kun joku haluaa sijoittaa siihen paljon rahaa.

Ruotsiksi osaan puhua kohteliaisuuksia ja tilata ravintolassa. Seuraavassa elämässä aion osata espanjaa. Rakastan sitä tapaa, jolla espanjalaiset puhuvat rakkaudesta. Kulttuurissa mies on mies ja nainen on nainen. Itse samaistun feministeihin, mutta tietyissä asioissa olen sovinisti.

Ohjaaja Miikka Lommi vilahtaa itsekin R&A:n uudessa trailerissa

Ohjaaja Miikka Lommi vilahtaa itsekin R&A:n uudessa trailerissa

Millainen on oma suhteesi elokuviin?
Oma suhde elokuvaan on rakkaus- ja vihasuhde. Olen tehnyt ensimmäisen lyhytelokuvani 3-vuotiaana. Olen ohjannut musiikkivideoita ja mainoksia kansainvälisesti monia satoja. Taidetta ja muotifilmiä.

Olen ohjannut myös palkittuja lyhytelokuvia, mutta jotenkin itse olen vältellyt pitkän elokuvan ohjaamista. Vasta hetki sitten on tullut tunne, että ohjaan pitkän aika piankin.

Katson lopulta vähän elokuvia. En pidä onnellisista lopuista, enkä kaipaa henkilöiden kasvutarinoita. Minua kiinnostaa tyhjyys ja ahdistus. Ajan tietynlainen tappaminen. Elämässä monella menee päin vittua ja moni kuolee yksin. Kauheaahan se on, mutta se on myös totta.

Minulla on haaveena käsitellä aiheita, jotka tunnistan. Betonia, unia, suurta rakkautta ja epäreilua väkivaltaa. Pinnallisuus on läsnä kaikessa elämässä, eikä sitä tarvitse erikseen dramatisoida. Sellainen on meidän maailma, jos sen vain myöntää.

Vaikka rakastan satuja ja söpöilyäkin, niin onnellisuus on usein illuusio. En haluaisi ikimaailmassa yrittää opettaa elokuvilla, vaan haluan näyttää miten minun mielestäni maailma makaa.

Millainen on suhteesi R&A:han?
R&A-festareille olen päässyt aika harvoin. Jos nyt ihan oikein muistan, niin se taisi olla Do the Right Thing, jonka kävin katsomassa festareilla ensimmäisenä elokuvana. Kasvoin syvällä hip hop -kulttuurissa ja festareilla olen nähnyt muitakin aihepiirin leffoja. Kun olin aloittanut mainoselokuvaohjaajana 1998, niin festareilla olin käynyt vain pari kertaa. Viime vuonna kävin katsomassa pari elokuvaa. Joka vuosi minua on kiinnostanut nimenomaan festareille tehty traileri ja aina se on ollut hieno ja huolellisesti tehty.

Mitä teet, kun et ole ohjaamassa R&A:lle traileria?
Olen ollut vuodesta 1998 mainoselokuvaohjaaja. Minut tunnetaan kansainvälisenä musiikkivideo-ohjaajana. Läpimurtoni oli vuonna 2000, kun ohjasin musiikkivideon Bomfunk MC’s Freestyler-biisiin.

Olen ohjannut noin 100 musiikkivideota muun muassa The Rasmukselle, Dannii Minoguelle, Jenni Vartiaiselle, Husky Rescuelle. Mainoksia monia satoja isoimmille brändeille Suomessa ja ympäri maailmaa. Viimeisin elokuvallinen mainoselokuvani oli Matkahuollolle tehty “Päivänsäde ja menninkäinen”.

Kädenjälkeni on tunteikas ja visuaalinen. Tykkään rähistä ja tykkään provosoida. Tykkään herkistellä ja kannustan itkemään. Haluan herättää hämmennystä. Haluan, että asiakkaideni filmit jäävät mieleen. Odotan, että saan ohjata mainoksen, jossain päähenkilöä vituttaa.

Tulevista mainostöistä saan puhua julkisesti kovin vähän, mutta ihan juuri tulee ensi-iltaan Reginasta tutulle Iisalle ohjattu musiikkivideo Perjantai.

Traileria tuottaneen tuotantoyhtiön nimi on Kennel Helsinki – millainen koira sinä olisit, jos olisit syntynyt nelijalkaisena?
Kennel Helsinki tuottaa mainoselokuvia. Sinänsä sillä ei ole koirien tai muiden eläimien kanssa mitään tekimistä. Olen kyllä ohjannut todella montaa eri koiralajia, kissoja, lehmiä, lintuja, kaloja jne. Jos itse olisin koira olisin varmasti sekarotuinen. Vihainen ja härski, mutta herkkä ja perso rapsutukselle.