/ Uutiset

R&A:n ohjelmistotiimi tekee tällä hetkellä kovasti työtä tarjotakseen jälleen kerran herkullisen kattauksen parhaita elokuvia ympäri maailmaa, kun festari käynnistyy 19. syyskuuta.

Ja lupaavalta näyttää – voimme jo nyt luvata, että festivaalin 26. vuosikerta tulee olemaan päräyttävä! Ohjelmisto sisältää yhteensä yli 300 ajankohtaista elokuvaa: noin 160 pitkää elokuvaa ja laajan lyhytelokuvien sarjan.

Tänä vuonna R&A:n vahvat teemamaat löytyvät Venäjältä, Balkanin maista, Afrikasta ja Amerikasta – kestosuosikki Aasiaa unohtamatta. Lyhytelokuvien sarjassa nähdään paljon eurooppalaisia uutuuksia.

Sitä mukaan kun ohjelmisto varmistuu, tulemme lisäämään sivuille tietoa elokuvista. Tässä pieniä maistiasia tulevasta ohjelmistosta:

A HIJACKING on piinaava kaappausdraama, jossa tanskalaisalus joutuu somalialaisten kaappaajien haltuun. Päärooleissa nähdään Vallan Linnake -menestyssarjasta tutut miesnäyttelijät Pilou Asbæk, joka esittää laivan kokkia ja Søren Malling, joka esittää varustamon toimitusjohtajaa. Asiantuntijoiden varoituksista huolimatta toimitusjohtaja päättää hoitaa neuvottelemisen kaappaajien kanssa itse, ja huomaa pian olevansa pulassa.

Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Tobias Lindholm, joka on ollut mukana kirjoittamassa Vallan Linnaketta ja Thomas Vinterbergin Jahti-elokuvaa.

Elokuva on saanut lämpimän vastaanoton niin Pohjoismaissa kuin amerikkalaisessa lehdistössä. Philadelphia Inquirer -lehden kriitikon mukaan se on täydellinen elokuva ja mestariteos, joka osoittaa, että todellinen taiteilija voi päivittää mitä kuluneemman genren ja löytää siitä jotain uutta, outoa ja rikasta. Time Out New Yorkin kriitikon mielestä ohjaaja onnistuu välttämään panttivankidraamojen kliseitä toimintasankareista.

SIGHTSEERS on brittiohjaaja Ben Wheatleyn hillitön roadmovie, jossa kaksi rakastavaista seikkailevat karavaanivaunussa englantilaisella maaseudulla. Useimmat ihmiset eivät ehkä olisi kovin innoissaan, jos matkakumppani alkaisi huolettoman iloisesti tappaa vastaantulevia ihmisiä, mutta Alice Lowen esittämä Tina ei tunnu huolestuvan siitä.

Ranskalaisohjaaja Claire Denisin BASTARDS on hyytävä trilleri rahasta, seksistä ja väkivallasta. Tämä elokuva sai eniten ääniä, kun kysyimme Facebookissa yleisöltämme, minkä Sodankylän elokuvajuhlissa näytetyn elokuvan he haluaisivat mieluiten nähdä R&A:ssa. Elokuvaa ei suositella heikkohermoisille. Indie-bändi Tindersticksin ystäville tiedoksi, että bändi tunnelmoi elokuvan soundtrackillä.