/ Uutiset

R&A-festivaali päättyy tänään sunnuntaina 30.9.2012 yleisöennätykseen. Viimeisen illan ohjelmassa on vielä muun muassa loppuunmyyty gaalanäytös elokuvasta LUIHIN JA YTIMIIN. Näytöksessä on paikalla elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Jacques Audiard.

Illan huipentavat elektronisen musiikin kärkinimiin kuuluvan LCD Soundsystemin jäähyväiskeikkaa seuraava SHUT UP AND PLAY THE HITS, graafikkomestari Pablo Ferron elämästä kertova dokumentti PABLO sekä Brillante Mendozan elokuva CAPTIVE. Viimeisellä näytöspaikalla klo 23 esitetään Kesäkino Engelissä Roy Anderssonin SINÄ ELÄVÄ, joka kuuluu festivaalin 25-vuotissyntymäpäivää kunnioittavaan klassikkosarjaan. Näihin näytöksiin on vielä lippuja jäljellä.

Juhlavuottaan viettävän festivaalin lipunmyynti jatkuu vielä viimeisiin näytöksiin asti, mutta kokonaiskävijämäärä on klo 17 mennessä yli 57 500. Yleisö näyttääkin ottaneen ennakkoluulottomasti haltuun R&A:n kaikkien aikojen laajimman ohjelmiston, joka sisälsi yli 180 pitkää ja yli 70 lyhyttä elokuvaa noin 50 eri maasta. Näytöksiä oli 11 päivän aikana 450. Lisäksi ennen festivaalia järjestettiin yhdessä Helsingin juhlaviikkojen kanssa suosittu ulkoilma-leffapiknik, ja designpääkaupungin Paviljongissa nähtiin ennakkonäytöksiä ohjelmiston elokuvista. Varsinaisina festivaalipäivinä 20.–30.9. noin neljäsosa näytöksistä myytiin loppuun. Festivaalilla järjestettiin myös useita iltaklubeja ja muita tapahtumia.

R&A:n yhteydessä järjestettyyn Finnish Film Affair -ammattilaistapahtumaan osallistui noin 200 kotimaista alan tuottajaa, tekijää ja kehittäjää sekä noin 40 ulkomaista ostajaa, levittäjää ja toimittajaa. FFA:ssa järjestettiin elokuvanäytöksiä, iltatilaisuuksia ja paneeleita sekä esiteltiin kehitteillä olevia kotimaisia tuotantoja. Paikalla oli alan ulkomaisista ammattijulkaisuista muun muassa Screen Internationalin, Varietyn sekä The Hollywood Reporterin toimittajat. Ulkomaisten myyntiagenttiosallistujien joukossa oli muun muassa tunnettu ranskalainen myyntiyhtiö Wide Management ja levittäjistä NBC Universal Pictures. Palautteen perusteella kotimaisen pitkän elokuvan myyntitapahtumalle sekä alan kokoavalle kansainväliselle tapahtumalle on Helsingissä selkeä tilaus.

Festivaalin yhteistyökumppani Veikkaus yllätti R&A-kävijöitä jakamalla ilmaisia yllätyslippuja kassoilla. Tempauksella Veikkaus ja R&A halusivat ilahduttaa elokuvan ystäviä ja muistuttaa, että Veikkauksen pelien pelaajat ovat osaltaan mahdollistamassa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia.

Festivaalilla vieraili 11 päivän aikana näyttävä joukko kansainvälisiä tekijävieraita. Seuraavat vieraat kävivät Helsingissä esittelemässä elokuviaan yleisölle:

Maja Milos (ohjaaja, CLIP)
Dan Janvey (tuottaja, BEASTS OF THE SOUTHERN WILD)
Hafsteinn Gunnar Sigurðsson (ohjaaja, EITHER WAY)
Goran Jevtic (näyttelijä, THE PARADE)
Simon Staho (ohjaaja, LOVE IS IN THE AIR)
Rene Bitorajac (näyttelijä, CANNIBAL VEGETARIAN)
Jaak Kilmi (ohjaaja, THE NEW WORLD)
Josh Dragotta (ohjaaja, SATAN’S ANGEL: QUEEN OF THE FIRE TASSLES)
Mikhail Brashinsky (ohjaaja, SHOPPING TOUR)
Gennady Mirgorodsky (tuottaja, SHOPPING TOUR)
Tim Fehlbaum (ohjaaja, HELL)
Stefano Sollima (ohjaaja, A.C.A.B.: ALL COPS ARE BASTARDS)
Tambet Tuisk (näyttelijä, DEMONS ja THE IDIOT)
Ain Mäeots (ohjaaja, DEMONS)
Gilbert Lukalia (ohjaaja, SUOMEN MARSALKKA)
Kristín Björk Kristjánsdóttir (ohjaaja, GRANDMA LO-FI)
Sandro Donati (doping-tutkija, SINIVALKOINEN VALHE)
Arild Andresen (ohjaaja, THE ORHEIM COMPANY)
Jorge Coira (ohjaaja, 18 MEALS)
Jacques Audiard (ohjaaja, LUIHIN JA YTIMIIN)

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali kiittää yleisöä hienosta juhlavuodesta! Ensi vuoden festivaalipäivät ovat 19.–29.9.2013. Nähdään silloin ja nautintoja viimeisiin R&A-tunteihin: illalla juhlitaan päätösklubilla, tervetuloa!

Kuva elokuvasta Shut Up and Play the Hits