/ Uutiset

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoa tavoittelee viisi hienoa elokuvaa, yksi jokaisesta Pohjoismaasta. Elokuvapalkinto myönnetään taiteellisesti korkeatasoiselle ja omaleimaiselle elokuvalle, joka kytkeytyy vahvasti pohjoismaiseen kulttuuriin. Yhteensä 350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) suuruinen palkinto jaetaan tasan elokuvan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken. Palkinto luovutetaan voittajalle Pohjoismaiden Neuvoston istunnossa Helsingissä 31. lokakuuta.

Ehdokaselokuvat nähdään omana teemanaan osana Rakkautta & Anarkiaa –festivaalia. Ehdokaselokuvien kiertue alkaa festivaalin yhteydessä Helsingissä, jonka jälkeen elokuvat esitetään kaikissa pohjoismaisissa pääkaupungeissa.

Vuoden 2012 ehdokkaat ovat:

Kovasikajuttu / Suomi
Elokuva Suomen kovimmasta punk-yhtyeestä, Pertti Kurikan Nimipäivistä. Bändin jäsenet ovat kehitysvammaisia, jotka esiintyvät isolla asenteella. Elokuvassa seurataan näiden muusikoiden tietä tuntemattomuudesta suuren yleisön suosioon. Kovasikajuttu on elokuva punk-idean syvimmästä olemuksesta, se on tarina kapinasta valtavirtaa vastaan.
Kovasikajuttu -traileri

Ohjaajat: Jukka Kärkkäinen, J-P Passi, Käsikirjoittajat: Jukka Kärkkäinen, J-P Passi, Sami Jahnukainen, Tuottaja: Sami Jahnukainen

Play / Ruotsi
Improvisaation keinoin toteutettu, vallankumouksellisella Red 4K –kameratekniikalla kuvattu Play pureutuu maahanmuuton ongelmakohtiin lasten näkökulmasta. Miten lapset käsittelevät syntymästään asti koettua vierauden ja toiseuden tunnetta? Elokuva esitettiin R&A:ssa myös viime vuonna.
Play -traileri

Ohjaaja: Ruben Östlund, Käsikirjoittaja: Ruben Östlund, Tuottaja: Erik Hemmendorff

A Royal Affair / Tanska
Elokuvapalkintoja maailman festivaaleilla haalinut 1700-luvun Tanskan kuningashuoneisiin sijoittuva draama kertoo kuningattaresta, joka rakastuu miehensä lääkäriin. Suhteesta syntyy revoluutio, joka muuttaa koko kansakunnan.
A Royal Affair -traileri

Ohjaaja: Nikolaj Arcel, Käsikirjoittajat: Rasmus Heisterberg, Nikolaj Arcel, Tuottajat: Louise Vesth, Sisse Graum Jørgensen, Meta Louise Foldager

Either Way / Islanti
Islannin erämaahan sijoittunut kiirehtimätön tarina kahdesta tietyöläisestä on maustettu osuvalla huumorilla. Kasarivillitykset ja karu luonto elävät valkokankaalla sulassa sovussa rinta rinnan. Elokuvassa ongelmien ratkaisut löytyvät kotipolttoisen lisäksi yllättävistä asioista, kun vaikeuksia ei pääse pakoon paljon tienpiennarta pidemmälle.
Either Way -traileri

Ohjaaja: Hafsteinn Gunnar Sigurdsson, Käsikirjoittaja: Hafsteinn Gunnar Sigurdsson, Tuottajat: Davíd Óskar Ólafsson, Árni Filippusson

The Orheim Company / Norja
Kivulias 16-vuotiaan Jarlen kasvutarina sijoittuu 1980-luvun Stavangeriin. Poliittisesta aktivismista ja indie-rockista kiinnostuneen nuoren miehen elämää varjostaa perheväkivalta.  Lapsuuden repaleisen perhe-elämän taakka kulkee mukana aina aikuisikään asti.
The Orheim Company -traileri

Ohjaaja: Arild Andresen, Käsikirjoittajat: Arild Andresen, Lars Gudmestad, Tuottajat: Yngve Saether, Sigve Endresen