/ Uutiset

Pohjoismaiden merkittävimmän elokuvapalkinnon ehdokaselokuvat nähdään Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla syyskuussa. Ehdokaselokuvien kiertue alkaa Helsingistä, jonka jälkeen elokuvat esitetään kaikissa pohjoismaisissa pääkaupungeissa. Ehdokkaat julkistetaan samanaikaisesti kaikissa Pohjoismaissa 4.9. klo12 Suomen aikaa.

Elokuvapalkinto myönnetään taiteellisesti korkeatasoiselle ja omaleimaiselle elokuvalle, joka kytkeytyy vahvasti pohjoismaiseen kulttuuriin. Kunkin Pohjoismaan ehdokaselokuvasta päättää kulttuuriministeriön nimittämä kolmihenkinen kansallinen palkintolautakunta. Ehdokkaiden julkistamisen jälkeen yhteispohjoismainen palkintolautakunta valitsee äänestämällä tämän vuoden palkinnonsaajan. Vuoden 2012 pohjoismaisessa palkintolautakunnassa ovat mukana toimittaja Per Juul Carlsen (Tanska), viestintäpäällikkö Outi Heiskanen (Suomi), johtaja Sif Gunnarsdóttir (Islanti), ohjelmavastaava Silje Riise Næss (Norja) ja elokuvakriitikko Fredrik Sahlin (Ruotsi).

Palkinnonsaaja julkistetaan lokakuussa, ja palkinto luovutetaan voittajaelokuvalle Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Helsingissä 31. lokakuuta – 2. Marraskuuta 2012.

Vuoden 2011 palkinnon sai ruotsalainen, Pernilla Augustin ohjaama Svinalängorna (Sovinto) –elokuva.

Lisätietoa elokuvapalkinnosta löytyy Pohjoismaiden neuvoston verkkosivuilta.