/ Uutiset

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin juhlavuoden ohjelmisto loistaa ennätyksellisen laajana ja laadukkaana: 11 päivän aikana nähdään yli 180 pitkää ja 80 lyhyttä elokuvaa. Entistä suurempi osa elokuvista esitetään Suomessa ainoastaan R&A-näytöksessä.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin avajaiselokuvaksi on valittu ylistetty maagis-realistinen Beasts of the Southern Wild. Luonnonvoimia kunnioittava visuaalinen mestariteos on tuonut nuorelle ohjaajalleen Benh Zeitlinille muun muassa Sundancen elokuvafestivaalin Grand Jury Prize -palkinnon, Cannesin elokuvajuhlien parhaan esikoisohjauksen Kultaisen kameran sekä elokuvakriitikoiden yhdistyksen myöntämän FIPRESCI-palkinnon.

Juhlagaala ja päätöselokuva
R&A-juhlagaalan elokuva on puolestaan Oscar-voittaja William Friedkinin uutuus Killer Joe, jonka pääosassa ilkeilee kylmäävästi Matthew McConaughey. Texasiin sijoittuva groteski palkkamurhatarina jatkaa jo 1960-luvulla aloittaneen ohjaajan (mm. Manaaja, Elää ja kuolla L.A:ssa) tutkielmia päänsisäisten pirujensa kanssa taistelevista yksinäisistä susista. Syvän etelän gotiikalla ja kipeällä huumorilla kuorrutettu trilleri perustuu Pulitzer-palkitun Tracy Lettsin samannimiseen näytelmään.

Festivaalin päättää rajusta Profeetta-vankilaelokuvastaan tunnetun Jacques Audiardin uusi ohjaus Luihin ja ytimiin. Audiard maalaa valkokankaalle elämän varjopuolella tanssivan intensiivisen melodraaman, jossa Matthias Schoenaertsin tulkitseman alkukantaisen fyysisen miehen ja Marion Cotillardin näyttelemän valaskouluttajan välille syntyy epätavallinen ruhjottujen romanssi. Maailmanensi-iltansa Cannesin kilpasarjassa saanut Luihin ja ytimiin on juhlinut Ranskan kriitikkolistojen kärjessä kuukausia.

Cannesin kilpasarjasta on poimittu festivaalille myös Leos Caraxin HOLY MOTORS sekä Sergei Loznitsan IN THE FOG.

Kotimaista juhlaa
Kotimaisen gaalan elokuvana nähdään Arto Halosen uskalias dokumenttielokuva Sinivalkoinen valhe, joka piirtää raadollisen kuvan maastohiihdon doping-historiasta ja etenkin Lahden MM-kilpailujen skandaalista vuonna 2001. Doping-ongelmaa sekä huippu-urheiluun liittyviä yhteiskunnallisia ja moraalisia kysymyksiä käsitellään Tavastia-klubilla 27.9. järjestettävässä paneelikeskustelussa, johon osallistuvat kansanedustaja ja entinen oikeusministeri Tuija Brax, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki, ministeri Lauri Tarasti sekä kansainvälinen doping-tutkija Sandro Donati.

Festivaalin muissakin kotimaisissa ensi-illoissa pohditaan kriittisesti isänmaallisuutta ja sankaruutta. Yleisradion tuottama, Gustaf Mannerheimin elämästä kertova elokuva Suomen Marsalkka saa kansainvälisen ensi-iltansa 28.9. osana R&A:n Avainelokuvat-sarjaa. Vuoden suomalaisia uutuuselokuvia esittelevä Kotimaisen elokuvan viikko järjestetään tänäkin vuonna osana festivaalia.

Ennakkopaloja ja erikoisnäytöksiä
R&A-tunnelmasta voi tänä vuonna nauttia jo ennen varsinaisia tapahtumapäiviä. Designpääkaupungin Paviljongissa esitetään viitenä festivaalia edeltävänä sunnuntaina ennakkoon ohjelmiston design- ja kaupunkiaiheisia dokumenttielokuvia. Animaattoriguru Hayao Miyazakin kansainvälinen läpimurtoelokuva, vuoden 2001 R&A-suosikki Prinsessa Mononoke nähdään Helsingin juhlaviikkojen kanssa järjestettävällä Leffapiknikillä 18.8. Festivaali kunnioittaa historiaansa tapahtuman aikana näyttämällä elokuvateatteri Orionissa sarjan rakastetuimpia R&A-klassikoita. Leffapiknikille ja Paviljonkiin on vapaa pääsy.

Festivaalin syntymäpäiviä vietetään myös herkutellen: uuden Haute Cuisine -sarjan elokuvista nautitaan elokuvaillallisten muodossa. Kino Engelin ja Ravintola Sunnin kanssa yhteistyössä järjestettävien erikoisnäytösten yhteydessä tarjoillaan teemaan sopivat illalliset, jotka Sunnin keittiömestarit suunnittelevat elokuvista inspiroituneina. Sarjaan kuuluvat Christian Vincentin odotettu Haute Cuisine, Ken Loachin viskinhuuruinen menestys Enkeleiden siivu sekä espanjalainen gastronominen draama 18 Meals.

Jokaisen tapahtuman on vuosien kertyessä pohdittava muutosta ja vanhenemista. R&A:n ohjelmistossa onkin tänä vuonna hieno valikoima ikäkriisejä ja elämänvaiheita käsitteleviä elokuvia, esimerkiksi espanjalaisen Ignacio Ferrerasin kehuttu, vanhainkotiin sijoittuva animaatio Wrinkles. Animaatiota on luvassa myös japanilaisen Studio Ghiblin suunnalta: Goro Miyazakin romanttinen Kukkulan tyttö, sataman poika saa ensi-iltansa R&A:ssa.

Elokuva-aarteita merten takaa
Ohjelmiston Uusi Eurooppa -sarja kokoaa festivaalille Itä-Euroopan tuoreet elokuva-aarteet. Serbialaisohjaaja Srdjan Dragojevićin homofobiaa ruotiva komedia The Parade voitti Berliinin elokuvajuhlilla Panorama-sarjan yleisöpalkinnon ja on ollut suurmenestys Balkanin maissa. Meri välissämme -sarjassa nähdään marokkolaisohjaaja Nabil Ayouchin Cannesin Un Certain Regard -sarjaankin valittu Horses of God, joka kertoo islamistifundamentalisteiksi kääntyvien veljesten valmistautumisesta itsemurhaiskuun. Sarjassa on myös egyptiläisen Mohamed Diabin Cairo 678, laajalti palkittu elokuva naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä.

R&A lanseeraa tänä vuonna elokuva-alan ammattilaisille suunnatun Finnish Film Affair -tapahtuman, joka tarjoaa ulkomaisille ostajille mahdollisuuden tutustua suomalaiseen elokuvaan 25.–27.9.2012. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myyntiaiheinen seminaari, jonka moderoi Screen International -lehden päätoimittaja Wendy Mitchell.

R&A-traileri
Mari Mantelan ohjaama R&A-traileri Passio saa ensi-iltansa perjantaina 10.8. osoitteessa nyt.fi sekä Finnkinon teattereissa kautta maan. Trailerin pääosassa on näyttelijä, kirjailija ja entinen huippu-urheilija Manuela Bosco. Ohjelmistoa esittelevä tabloidilehti ilmestyy perjantaina 17.8., ja ohjelmisto ja katalogi julkistetaan 7.9. Näytöskohtainen lipunmyynti alkaa 13.9.

Kuvat elokuvista Killer Joe, Luihin ja ytimiin, Sinivalkoinen valhe, Haute Cuisine sekä Kukkulan tyttö, sataman poika