/ Tiedotteet

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali huipentui sunnuntaina loppuunmyytyyn päätösnäytökseen, jossa esitettiin Celine Songin moderni mestariteos PAST LIVES. Suomen suurimmalle elokuvafestivaalille osallistui yhdentoista päivän aikana yli 51 000 elokuvan ystävää. 37. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 19.–29. syyskuuta 2024.

Rakkautta & Anarkiaa keräsi elokuviin ja oheistapahtumiin yli 51 000 kävijää, joka on suomalaisten elokuvafestivaalien suurin kävijämäärä sitten koronapandemian. Festivaalin ylivoimaisesti suosituin elokuva oli jenkki-indie-ikoni Kelly Reichardtin uusin teos SHOWING UP. Tuoreita R&A-hittejä olivat myös brittikomedia SCRAPPER, virolainen kungfu-komedia THE INVISIBLE FIGHT, Bollywoodia ja taistelulajeja naittava POLITE SOCIETY sekä rajoja rikkova trilleri FEMME. Hittilistalle kipusivat myös kansainväliset gaalaelokuvat THE ZONE OF INTEREST, POOR THINGS, MONSTER – VAARALLINEN LEIKKI ja PAST LIVES, joista jokaisen näytös oli loppuunmyyty.

Erityisen himottuja olivat lisäksi festivaalin vieraaksi saapuneen brittilegenda Timothy Spallin esittelemä VIIMEINEN VUORO (The Last Bus), festivaalin kotimaiset gaalaelokuvat Teemu Nikin PELURI – KUOLEMA ON ELÄVIEN ONGELMA ja Katja Gauriloffin JE’VIDA, ranskalainen gourmet-elokuva THE POT-AU-FEU, Takeshi Kitanon samuraieepos KUBI sekä Pedro Almodóvarin lyhytelokuvat.

Festivaali toi Helsinkiin koko joukon kiinnostavia elokuvantekijävieraita. Spallin lisäksi teoksiaan esittelivät muiden muassa Catherine Corsini (HOMECOMING), Gunnar Vikene (WAR SAILOR), Anna Neye ja Frederikke Aspöck (EMPIRE), Anna Hints (SAVUSAUNASISARUUS), Rainer Sarnet (THE INVISIBLE FIGHT), Lea Glob (APOLONIA, APOLONIA) ja Jonas Rothlaender (VILLI LEIKKI).

Myös R&A Shorts -lyhytelokuvat kiinnostivat yleisöä. Kotimaisen kilpailun pääpalkinnon voitti Elisabeth Marjanovic Cronvallin elokuva Reptilhjärnan. Muut palkitut ovat Karoliina Gröndahlin Ei nimi miestä pahenna (Uusi aalto -palkinto), Iiti Yli-Harjan Blush – An Extraordinary Voyage (Moving People and Images -palkinto), Arman Zafarin Murtuma (Paras opiskelijaelokuva) ja Tuukka Kovasiiven Jouko (juryn kunniamaininta). Yleisöpalkinnon voitti Fabian Munsterhjelmin elokuva Thank You in Your Language.

Finnish Film Affair toi Helsinkiin yli 500 elokuva-alan ammattilaista 26 eri maasta ja kolmesta maanosasta. Tapahtumassa esiteltiin yli 30 työn alla olevaa elokuva- ja sarjahanketta. FFA:ssa esitellyistä elokuvista palkittiin Miia Tervon toinen pitkä elokuva Ohjus (Paras fiktio), norjalainen Lovable (Paras pohjoismainen hanke) ja vuoden 1975 Etyk-kokouksesta kertova Showtime in Helsinki (Paras dokumenttielokuva).

KAVI:n ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yleisöäänestyksen voitti 20,000 SPECIES OF BEES, joka esitetään Kino Reginan kuukauden elokuvana marraskuussa.

37. Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali järjestetään 19.–29. syyskuuta 2024. Seuraavan kerran vuoden parhaat elokuvat valtaavat Helsingin elokuvateatterit keväällä R&A Spring Break -festivaalilla.

RA-päätöstiedote_2023_09_24