/ Tiedotteet

Suomen suurin ja monipuolisin elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa on julkistanut ohjelmistonsa. Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix’n voittanut keskitysleiridraama THE ZONE OF INTEREST esitetään festivaalilla Mestarigaalan elokuvana. Maan laadukkaimpaan elokuvakattaukseen kuuluvat myös Pedro Almodóvarin tuoreet lyhytelokuvat sekä läjäpäin maailman tärkeimpien festivaalien voittajia ja yleisöhittejä. Festivaalin elokuvantekijävieraisiin lukeutuvat elokuvaohjaaja Catherine Corsini ja dokumentaristi Lea Glob. Historian 36. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 14.–24. syyskuuta 2023.

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali saa vielä yhden gaalan, kun Cannesin elokuvajuhlien kohuteos ja festivaalin Grand Prix -palkinnon napannut THE ZONE OF INTEREST esitetään uuden Mestarigaalan elokuvana. Aiemmin julkistetut gaalaelokuvat ovat avajaiselokuva MONSTER (ohj. Hirokazu Kore-eda), R&A-gaala POOR THINGS (ohj. Yorgos Lanthimos), Ihmisoikeusgaala JE’VIDA (ohj. Katja Gauriloff), Kotimainen gaala PELURI – KUOLEMA ON ELÄVIEN ONGELMA (ohj. Teemu Nikki) ja päätöselokuva PAST LIVES (ohj. Celine Song).

The Zone of Interest on brittiohjaaja Jonathan Glazerin (mm. Under the Skin, Season FF 2015) kylmäävä kuvaus pahuuden ja fasismin arkipäivästä, joka näyttäytyy elokuvassa Auschwitzin keskitysleirin johtajan Rudolf Hössin perhe-elämän kautta. Muun muassa Isäni Toni Erdmann -elokuvasta tuttu saksalaistähti Sandra Hüller tekee elokuvassa huimaavan roolin perheen matriarkkana. Toukokuussa kuolleen kirjailija Martin Amisin romaaniin perustuva The Zone of Interest tulee teattereihin SF Studiosin levittämänä alkuvuodesta 2024.

R&A Shorts -lyhytelokuvat täydentyvät kahdella Pedro Almodóvarin tuoreella ohjauksella. Cannesissa tänä vuonna nähty STRANGE WAY OF LIFE on ohjaajansa näköinen queer-western, jonka pyssysankareina ja entisinä rakastajina nähdään Hollywood-tähdet Ethan Hawke ja Pedro Pascal. Strange Way of Lifen kanssa esitetään intensiivinen lockdown-lyhäri THE HUMAN VOICE (2021), jonka pääosan esittää Tilda Swinton.

Elokuvataivaalta tihkuu mannaa kaikkiaan 141 pitkän elokuvan voimin. Himotuimpia uutuuksia ovat jenkki-indie-mestari Kelly Reichardtin SHOWING UP, Cannesin kilpasarjassa ainoana esikoisteoksena kisannut senegalilais-ranskalaisen Ramata-Toulaye Syn BANEL & ADAMA ja samaisilla kekkereillä parhaan naispääosan palkinnon Merve Dizdarille tuonut turkkilaisen Nuri Bilge Ceylanin uutuus ABOUT DRY GRASSES.

Takuuvarmoja R&A-elokuvia ovat myös Bollywoodia ja taistelulajeja yhdistelevä genresekoitus POLITE SOCIETY, virolaisen R&A-suosikin Rainer Sarnetin ortodoksi-kungfu-munkki-revittely THE INVISIBLE FIGHT ja rock-dokumentti KISS THE FUTURE, joka kertoo siitä, miten Sarajevon asukkaat vastasivat kaupungin piiritykseen rockin ja U2-yhtyeen avulla.

R&A:n koko ohjelmisto löytyy nyt festivaalin nettisivuilta. Myös sarjakorttien myynti on alkanut. Lipunmyynti alkaa viikon päästä torstaina 7.9. klo 10.

Huippuvieraita eri puolilta Eurooppaa

Rakkautta & Anarkiaa saa vieraakseen ranskalaisen nykyelokuvan kärkinimiin kuuluvan elokuvaohjaaja Catherine Corsinin, jonka uusin elokuva HOMECOMING saadaan festivaalille suoraan Cannesin kilpasarjasta. Tanskalaisdokumentaristi Lea Glob puolestaan tuo Helsinkiin palkitun teoksensa APOLONIA, APOLONIA, jota varten hän seurasi 13 vuoden ajan nuoren nykytaiteilija Apolonia Sokolin elämää. Tekijävieraita saapuu myös useista Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoa tavoittelevista elokuvista, kuten pohjoismaisen kolonialismin historiaa purkavan tanskalaisen satiirin EMPIRE ohjaaja Frederikke Aspöck sekä käsikirjoittaja ja elokuvan tähti Anna Neye. Lue lisää Suomeen saapuvista elokuvantekijöistä R&A:n vierastiedotteesta.

Kaurismäkeä englanniksi ja intiimiä koreografiaa

Kotimaisen elokuvan valio esittäytyy R&A:ssa poikkeuksellisen laajasti. Valikoiman kuningas on itseoikeutetusti Aki Kaurismäen KUOLLEET LEHDET, jonka kansainväliset elokuvakriitikot valitsivat vastikään vuoden 2023 parhaaksi elokuvaksi. Festivaali tarjoaa ei-suomenkieliselle yleisölle mahdollisuuden nähdä Cannesissa palkittu lempeä tragikomedia englanniksi tekstitettynä.

Suomalaisen elokuvan kärkeä edustavat myös Selma Vilhusen NELJÄ PIENTÄ AIKUISTA, Tia Kouvon MUMMOLA, Kaisa El Ramlyn esikoispitkä PAKOJA & HAAVEITA ja R&A:ssa maailmanensi-iltansa saava aistikas saksalais-suomalainen yhteistuotanto VILLI LEIKKI, jonka pääosissa nähdään Saara Kotkaniemi ja Nicola Perot. Villin leikin yhteydessä järjestetään Bio Rex Lasipalatsin festivaalikeskuksessa keskustelutilaisuus läheisyyskoreografien työstä. Festivaalin tapahtumaohjelmaan kuuluvat tänä vuonna myös lauantaiset aamukahvit elokuvantekijöiden kanssa.

Finnish Film Affair tuo James Bond -roolittajan Suomeen

12. kertaa järjestettävä Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin ammattilaistapahtuma Finnish Film Affair tuo elokuva-alan kansainväliset osaajat Helsinkiin 20.–22. syyskuuta. Tapahtuman pitchauspäivässä esitellään 31 kehitteillä tai tuotannossa olevaa pohjoismaista elokuvaa ja sarjaa. Pitchauksiin osallistuvat mm. Miia Tervon, Jenni Toivoniemen, Tonislav Hristovin ja R&A Shortsin Kotimaisen kilpailun viime vuonna voittaneen Mari Mantelan uudet projektit sekä tuotannossa oleva Prinsessa Pikkiriikki -lastenelokuva.

FFA:n suosittu Nordic Flair -koulutusohjelma keskittyy tänä vuonna näyttelijöihin. Ohjelmaan valitut 20 pohjoismaista näyttelijää pääsevät osallistumaan self-tape ja CV-koulutuksiin alan kansainvälisten huippuammattilaisten ohjauksessa. Suomeen saapuvien roolittajien ansioluettelosta löytyy muun muassa James Bond -elokuva Skyfall ja hittisarja Exit.

Finnish Film Affair houkuttelee Helsinkiin kolmen päivän ajaksi vieraita mm. Venetsian ja Tribecan elokuvajuhlilta ja Sheffieldin DocFestistä sekä elokuva-alan ammattilehdistä Varietystä ja Screenistä.

RA-Päätiedote_2023_08_31