/ Tiedotteet Uutiset

35-vuotta täyttävän ja yli 50 000 kävijää keränneen festivaalin suosituimmiksi elokuviksi kohosivat afrofuturistinen Neptune Frost ja tiibetiläiseen kuoleman kulttuuriin sukeltava Tukdam – Between Worlds. Yhdentoista päivän aikana elokuvia katsottiin hämyisten elokuvasalien lisäksi muun muassa tavarahississä, kallion kätköissä ja tähtitaivaan alla. 

Festivaalin suosituimmiksi elokuviksi nousivat Saul Williamsin ja Anisia Uzeymanin sci-fi-elementeillä ja lo-fi-neonvaloilla höystetty musikaali Neptune Frost. Toiseksi suosikiksi nousi Donagh Colemanin dokumenttielokuva Tukdam – Between Worlds. Meditaation aikana kuolleista tiibetinbuddhalaisista munkeista kertova elokuva esitettiin yhteensä kuusi kertaa. 

Festivaalin gaalaelokuvat olivat suosittuja tänäkin vuonna. Täpötäysi Bio Rex raikui aplodeista, kun Ruben Östlundin Triangle of Sadness -elokuvassa näytellyt Zlatko Burić astui lavalle avajaisnäytöksen jälkeen. Kotimainen gaalaelokuva Metsurin tarina hurmasi ja huvitti surrealistisella runoudellaan. Loppuunmyytyä Bio Rexiä saatiin ihailla myös mm. R&A-gaalaelokuva Decision to Leaven ja festivaalin päätöselokuvan The Banshees of Inisherin -näytöksissä. Myös David Cronenbergin odotettu bodyhorror-uutuus Crimes of the Future veti niin ikään salit täyteen genre-elokuvan nälkäisiä katsojia. Levityksessä myöhemmin nähtävistä elokuvista suosittuja olivat myös Hirokazu Kore-edan Broker, Tom Georgen lennokas See How They Run ja USA:ssa lippuluukut jo räjäyttänyt Gina Prince-Bythewoodin The Woman King. Yhden lämpimimmistä vastaanotoista sai Aino Suni elokuvallaan Sydänpeto. Yleisö osoitti suosionsa seisaallaan, kun Suni nousi lavalle elokuvaa tähdittävän Elsi Sloanin ja tuottaja Ilona Tolmusen kanssa. 

Festivaalille saapui lukuisia odotettuja kansainvälisiä tekijävieraita. Nina Menkes toi  festivaalille ajankohtaisen Brainwashed: Sex-Camera-Power -dokumenttielokuvansa. Elokuvan tiimoilta järjestettiin myös viimeistä paikkaa myöten täynnä ollut keskustelu yhdessä WIFTin kanssa. Lamb-elokuvan ohjaaja Valdimar Jóhansson ja Hrönn Kristinsdóttir singahtivat Suomeen juhlahumun keskeltä. Elokuva oli juuri putsannut palkintopöydän Islannissa Edda-elokuvagaalassa. Yksi festivaalin koskettavimmista elokuvista oli Colm Bairéadin iirinkielinen The Quiet Girl. Bairead saapui festivaalille yhdessä elokuvan tuottajan Cleona Ní Chrualaoi kanssa.

Lyhytelokuvaohjelmiston Cut to the Chase – R&A Shorts kotimaisen kilpailun pääpalkinnon, 2000 € arvoisen Aurora-palkinnon voitti Mari Mantelan Kuinka käänsin Rabobeston kylkiasentoon. Elokuvan keskiössä on avioelämän kynnyksellä oleva nainen, joka kadottaa pulssinsa ja muuttuu kultaiseksi. Suomen elokuvasäätiön sponsoroiman 1500 € arvoisen Uusi Aalto -palkinnon voitti Terhi Niemisen Granada. YLEn, AVEKin ja Suomen elokuvasäätiön mahdollistaman 1000 € arvoisen Moving People and Images -palkinnon voitti Sunna Nousuniemi elokuvallaan Boso mu ruovttoluotta. Parhaan opiskelijaelokuvan palkinnon sai Niko Väistön Kaamoksen valossa. Tänä vuonna tuomariston kunniamaininnan sai Reetta Saarikoski elokuvallaan Ensi kesää varten. Yleisö äänesti suosikikseen Lotte Laitisen elokuvan Levykauppa. Palkinnon sponsoroi Kinos Rentals. 

Koululaisille järjestetyt Pulpettikino-näytökset olivat huikean suosittuja, ja niihin osallistui yhteensä noin 5000 helsinkiläistä lasta. 

Yli neljänsadan elokuvanäytöksen lisäksi festivaali tarjoili yleisölleen laajan kattauksen tapahtumia ja erikoisnäytöksiä, joista odotetuin oli Samira Elagozin pandemian keskellä kuvattu identiteettimatka ja transromanssi Seek Bromance. Helsinki Design Weekin kanssa yhdessä järjestetyissä näytöksissä yleisö sai kokea muun muassa Ridley Scottin sci-fi-klassikko Alienin Kaapelitehtaan tavarahississä. Turvallisempi ilmasto -verkoston kanssa yhdessä järjestetty Elena López Rieran El Agua -näytöstä katseltiin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa tähtitaivaan alla. 

R&A:n ammattilaistapahtuma, suomalaisten elokuvien vientifoorumi Finnish Film Affair keräsi 500 osallistujaa yli kahdestakymmenestä eri maasta. Tapahtumassa jaetut palkinnot tekeillä oleville kotimaisille elokuville voittivat Katja Gauriloffin (Baby Jane, Säilöttyjä unelmia) koltansaamenkielinen fiktioelokuva Je’vida ja Mohamed El Aboudin (School of Hope) dokumentti The Last Chapter. Pohjoismaisten projektien sarjan voitti islantilais-suomalainen yhteistuotanto Natatorium (ohj. Helena Stefánsdóttir Magneudóttir). Finnish Film Affair järjestetään seuraavan kerran 20.-22.9.2023.

Osa festivaalilla esitetyistä elokuvista jatkaa matkaansa  muualle Suomeen R&A-Kiertueen ja Pulpettikino On the Road -hankkeen myötä. Kiertueohjelmistoon on valikoitu kovia kansainvälisiä dokumenttielokuvia ja muun muassa yksi festivaalin hiteistä, islantilainen Lamb

36. Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 14.–24. syyskuuta 2023.