/ Tiedotteet

TIEDOTE 15.9.2021
Julkaisuvapaa heti

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali alkaa torstaina 16. syyskuuta. Keskiviikkoon mennessä festivaalille on myyty jo lähes 20 000 lippua. Tilaa riittää vielä, sillä järjestäjät olivat varautuneet vielä ankarampiin rajoituksiin. Festivaalilla esitetään yhteensä 130 pitkää elokuvaa ja 149 lyhytelokuvaa noin 600 näytöksessä.

Suomen suurin elokuvatapahtuma Rakkautta & Anarkiaa alkaa torstaina 16. syyskuuta Bio Rexissä elokuvalla ANNETTE. Ranskalaisen Leos Caraxin (Holy Motors, R&A 2012) ohjaama elokuva on Adam Driverin ja Marion Cotillardin tähdittämä räävitön musikaali, johon taiderockyhtye Sparksin veljekset Ron ja Russell Mael ovat tehneet käsikirjoituksen ja musiikin. Annette myi loppuun hetkessä, kun lipunmyynti käynnistyi R&A:n verkkosivuilla. Elokuvan kotimainen levittäjä on Future Film.

Festivaalin lipunmyynti on käynnistynyt vauhdikkaasti. Keskiviikkoaamuun mennessä oli myyty lähes 20 000 lippua. Viime vuoden festivaali keräsi yhteensä noin 29 000 kävijää, mutta ankarista yleisörajoituksista johtuen normaalivuoden salikapasiteetista oli käytössä tuolloin vain noin neljännes.

“Valmistauduimme alusta asti viime vuoden kaltaiseen poikkeusvuoden festivaaliin, mutta poukkoilevista ja ennakoimattomista rajoituksista johtuen näytti jo hetken siltä, että koko festivaali joudutaan perumaan. Lopulta pääsemme käyttämään noin puolta normaalivuoden kapasiteetista, minkä johdosta tilaa on vielä hyvin, varsinkin kun näytöksiä on enemmän kuin perusvuonna. Suosituimmat elokuvat myyvät toki aina nopeasti loppuun, mutta festivaalilla olennaista onkin löytämisen ilo. Yleisöllä on selvästi elokuvan- ja kulttuurinnälkä! Varmasti suomalaisen elokuvan kansainvälinen nostekin vaikuttaa kiinnostukseen”, iloitsee Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin toiminnanjohtaja Anna Möttölä.

Myöhäisenä lisänä ohjelmistoon saatu yhdysvaltalaisen Nia DaCostan ohjaama CANDYMAN, kulttiklassikon uusi tulkinta ja yksi vuoden ehdottomista kauhutapauksista. Elokuvasta esitetään R&A:ssa yksi näytös Bio Rexissä lauantaina 18. syyskuuta – keskiyöllä, totta kai.

Aiemmin ilmoitettujen vieraiden lisäksi festivaalille saapuvat intialainen ohjaaja Rahul Jain ja kreikkalainen ohjaaja Christos Nikou. Jain esittelee festivaaliyleisölle uusimman ohjauksensa, Cannesissa kohahduttaneen ilmastodokumentin INVISIBLE DEMONS – TUHON MERKIT. Giórgos Lánthimosin apulaisohjaajana DOGTOOTHISSA (R&A 2010) aloittaneen Nikoun esikoispitkä, kiehtova APPLES on pakollista katsottavaa Kreikan ylistetyn “oudon aallon” ystäville.

Festivaalin uusintanäytöksistä tiedotetaan toisella festivaaliviikolla.

 

Yhteistyötä Ylen kanssa – You talkin’ to me?

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali ja pitkäaikainen yhteistyökumppani Yle Teema juhlistavat tänä vuonna yhteistä elokuvarakkauttaan monin tavoin. Teeman oma elokuvafestivaali täyttää kymmenen vuotta. Koko R&A:n ajan Bio Rexin aulassa on esillä Teeman elokuvafestivaali 10 vuotta -julistenäyttely.

Yle Teema esittää Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin aikana aiempien vuosien festivaalisuosikit HUNT FOR THE WILDERPEOPLE (R&A 2016) ja BLINDED BY THE LIGHT (R&A 2019), 1990-luvulla R&A:ssa tarkasti seuratun Derek Jarmanin tuotantoa sekä paljon muita elokuvia. Lisäksi Teema esittää tämän vuoden R&A-ohjelmistosta muun muassa ohjaaja Josephine Deckerin odotetun uutuuden, kirjailijakuvauksen SHIRLEY. Useita tämän vuoden R&A:ssa nähtäviä elokuvia nähdään myöhemmin Ylen kanavilla.

Rakkautta & Anarkiaa ja Teeman elokuvafestivaali järjestävät yhteistyössä paneelikeskustelun elokuvarakkaudesta R&A:n festivaalikeskuksessa Bio Rexin toisessa kerroksessa perjantaina 24.9. klo 17.00 alkaen. Keskusteluun osallistuvat ohjaaja Hamy Ramezan, elokuva- ja televisiotutkimuksen professori Henry Bacon, Teeman elokuvafestivaalin tuottaja Kati Sinisalo sekä aktivisti ja käsikirjoittaja Oona Haapaniemi. Rakkaus elokuvaan tuo ihmiset yhteen – mutta kuten aina rakkaudessa, osa elokuvarakkauksista on vaikeita! Keskustelussa ei kavahdeta näitäkään.

Teeman elokuvafestivaali kuvaa myös 10-vuotisjuhlavideonsa R&A:n yhteydessä. Videolle kerätään kattava kokoelma elokuvan ystävien omista suosikkielokuvistaan lainaamia repliikkejä. Suosikkirepliikkejä voi lausua kuvauskopissa Bio Rexin aulassa perjantai-iltapäivänä 17. syyskuuta. Video esitetään Yle Teemalla ja Yle Areenassa marraskuussa. You talkin’ to me?

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin pääyhteistyökumppanit ovat Yle ja Finnkino. Festivaalin päärahoittajat ovat Helsingin kaupunki, Suomen elokuvasäätiö ja EU:n Creative Europe MEDIA -ohjelma.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin järjestäminen ei olisi mahdollista ilman yhteistyökumppaneita, tukijoita ja satoja innokkaita vapaaehtoisia.

Katso tästä kaikki festivaalin yhteistyökumppanit

34. Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 16.–26. syyskuuta pääkaupunkiseudun elokuvateattereissa. Ohjelmisto ja lipunmyynti löytyvät osoitteesta hiff.fi.