/ Tiedotteet

Suomen suurin ja monipuolisin elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa tuo tällä ja ensi viikolla laatuelokuvan takaisin teattereihin. Viikonloppuna Venetsian elokuvajuhlien Kultaisen leijonan voittanut NOMADLAND saa lisänäytöksen festivaalilla. Tämän vuoden R&A-vieraiksi saapuvat virolaisen elokuvan kärkinimi Veiko Õunpuu, dokumenttielokuvan A Year Full of Drama ohjaaja ja päähenkilö sekä syksyn kiinnostavimmat kotimaiset elokuvantekijät. Myös festivaalin jälkeen järjestettävät R&A Jälkilöyly -näytökset on nyt julkistettu. 33. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 17.–27. syyskuuta 2020.

Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen leijonan voittanut NOMADLAND (2020) saa lisänäytöksen Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla jo loppuun varatun Suomen ensi-illan lisäksi. Savoy-teatterissa lauantaina 26.9. järjestettävän näytöksen liput tulevat myyntiin tiistaina 15.9. klo 12. R&A-yleisön suosikiksi jo debyytillään The Rider (R&A 2018) nousseen ohjaaja Chloé Zhaon uutuutta on ylistetty muun muassa pääosaa esittävän Frances McDormandin maagisesta roolisuorituksesta.

Rakkautta & Anarkiaa saa tänä vuonna kansainvälisiä elokuvantekijävieraita Virosta. Maan elokuvan ykkösnimi Veiko Õunpuu (mm. Sügisball, 2007) esittelee festivaalilla Lappiin sijoittuvan modernin westernin VIIMEISET (Viimased, 2020), jonka rooleissa nähdään muun muassa Tommi Korpela ja Laura Birn. B-Plan Distribution tuo Viimeiset elokuvateattereihin 27.11. alkaen. Õunpuu on haastateltavissa 22.–23. syyskuuta.

Virosta R&A:n vieraiksi tulevat myös dokumenttielokuvan A YEAR FULL OF DRAMA (2019) ohjaaja Marta Pulk ja päähenkilö Alissija-Elisabet Jevtjukova. Elokuva seuraa Suomessakin uutisoitua virolaisen Kinoteatterin ihmiskoetta, jossa 21-vuotias teatteriummikko Jevtjukova palkattiin katsomaan kaikki maan teattereissa vuoden aikana ensi-iltansa saaneet 224 esitystä. Pulk ja Jevtjukova ovat haastateltavissa 22.–24. syyskuuta.

Lehdistölle on tarjolla haastatteluja myös eri puolilta maailmaa. Kiinnostavia haastateltavia ovat esimerkiksi huippusuositun Neiti Fisherin etsivätoimisto -tv-sarjan ja festivaalilla nähtävän MISS FISHER AND THE CRYPT OF TEARS (2020) -elokuvan luoneet Deb Cox ja Fiona Eagger, ylistetyn PRETENDING I’M A SUPERMAN: THE TONY HAWK VIDEO GAME STORY (2020) -dokumentin ohjaaja Ludvig Gür ja hirtehisen jenkki-indie-satiirin GREENER GRASS (2019) ohjaaja-näyttelijät Jocelyn DeBoer ja Dawn Luebbe.

Kotimaisia elokuvantekijöitä voi tavata uutuuselokuvien näytöksissä. Elokuvansa esittelevät muun muassa Kotimaisen gaalan elokuvan ENSILUMI (2020) ohjaaja Hamy Ramezan, räväkän satiirisen komedian NIMBY (2020) ohjaaja Teemu Nikki näyttelijöineen ja tunnelmallisen dokumentin SJÄLÖ – THE ISLAND OF SOULS (2020) ohjaaja Lotta Petronella. Upouuden KARPO (2020) -dokumenttielokuvan näytöksessä katsojat pääsevät kysymään kiperiä elokuvan legendaariselta päähenkilöltä Hannu Karpolta. Kotimaisia elokuvantekijöitä on paikalla myös lyhytelokuvanäytöksissä.

R&A-elokuvia on mahdollista katsoa tänä vuonna myös verkossa. Rakkautta & Anarkiaa -verkkopalvelu aukeaa Festival Scope -sivustolla tiistaina 15.9. Myös festivaalin jälkeen loka-marraskuussa elokuvateattereissa järjestettävät R&A Jälkilöyly -näytökset on nyt julkistettu.

Lisää tietoa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalista ja verkkonäytöksistä löytyy osoitteesta hiff.fi.

R&A-tiedote_2020_09_14