/ Tiedotteet

Rakkautta & Anarkiaa saavutti tasa-arvotavoitteen – ohjelmisto julki nyt!

Suomen suurin ja monipuolisin elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa sytyttää valkokankaat syyskuussa. Elokuvan juhlan avaa Berliinin elokuvajuhlilla ja Sundance-festivaalilla palkittu amerikkalainen indie-uutuus NEVER RARELY SOMETIMES ALWAYS. Festivaalilla esitetään yhdentoista päivän aikana noin 140 pitkää elokuvaa ja yli 170 lyhytelokuvaa yhteensä noin 560 näytöksessä. Tämän vuoden elokuvista 51 prosenttia on ohjannut nainen tai muunsukupuolinen henkilö. Koronapandemia aiheuttaa tämän vuoden festivaalilla erityisjärjestelyjä, joilla halutaan taata yleisölle turvallinen ja mukava festivaalikokemus. 33. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 17.–27. syyskuuta.

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin avajaiselokuvana nähdään Eliza Hittmanin odotettu uutuus NEVER RARELY SOMETIMES ALWAYS (2020). Berliinin elokuvajuhlilla ja Sundance-festivaalilla palkittu elokuva kertoo teini-ikäisestä Autumnista (Sidney Flanigan), joka matkustaa serkkunsa Skylarin (Talia Ryder) kanssa New Yorkiin tehdäkseen abortin. Tarkkakatseinen elokuva raottaa Yhdysvaltain terveydenhoitojärjestelmän epäoikeudenmukaisuutta harvoin nähdyllä herkkyydellä.

Kotimaisen gaalan elokuvana esitetään Hamy Ramezanin ENSILUMI (2020). Palkittujen lyhytelokuvien ja Tuntematon pakolainen (2016) -dokumentin ohjaajan ensimmäinen pitkä fiktio kertoo turvapaikkaa hakevan iranilaisen perheen arjesta vastaanottokeskuksessa, koulussa ja kesäisessä Suomessa. Kaunis ja syvästi koskettava elokuva tuo turvapaikanhakijoiden kuvaukseen humaania lämpöä, joka aihetta käsittelevästä ajankohtaisesta keskustelusta usein unohtuu. Ensilumi tulee elokuvateattereihin Nordisk Filmin levittämänä 16.10. alkaen.

Esikoisohjauksellaan Beasts of the Southern Wild (R&A 2012) paikan cinefiilien sydämissä valloittanut ohjaaja Benh Zeitlin palaa valkokankaille R&A-gaalan elokuvalla. WENDY (2020) kääntää Peter Panin tarinan nurin kertomalla sen kadonneita poikia kaitsevan Leenan eli Wendy Darlingin näkökulmasta. Tunteita ravisteleva elokuva ammentaa aineksensa sadun sydämestä: vanhenemisen pelosta, lapsenuskosta, äitiydestä ja luontosuhteesta. Cinemanse tuo Wendyn elokuvateattereihin 25.9. lähtien.

Keväällä perutun ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yhteyteen siirretyn Season Film Festivalin kunniaksi järjestettävässä Season-gaalassa esitetään afrikkalaisamerikkalaisen nykyelokuvan virstanpylväs QUEEN & SLIM (2019), joka tempaa katsojansa polttavan ajankohtaiselle pakomatkalle Yhdysvaltain eteläosien halki. Beyoncén visuaalisesta albumista Lemonade (2016) tunnetun Melina Matsoukasin ohjaaman rasismia ruotivan hypnoottisen romanssin pääosissa loistavat Daniel Kaluuya (Get Out, 2017) ja Jodie Turner-Smith.

Elokuvahistorian R&A-henkisiä klassikkoja esittelevä R&A Trailblazers -sarja saa oman gaalansa. Parasite-ohjaaja Bong Joon-Hon aikaisempi mestariteos MEMORIES OF MURDER (2003) perustuu todelliseen sarjamurhaajan ajojahtiin. Terävän yhteiskuntakritiikin, mustan huumorin ja hyytävän jännityksen välillä tasapainoileva murhamysteeri on yksi lajityyppinsä parhaista teoksista. Memories of Murder nähdään elokuvateattereissa Future Filmin levittämänä syksyllä 2020.

Yhdentoista päivän elokuvajuhla huipentuu australialaiseen festivaalihittiin BABYTEETH (2019). Shannon Murphyn rosoinen indie-romanssi kuvaa syöpää sairastavan teini-ikäisen Millan ongelmallista ensirakkautta. Vakavasta aiheesta huolimatta elokuva pursuaa huumoria, värejä ja nuoruuden elämäniloa. Pääosassa nähdään australialaistähti Eliza Scanlen (mm. Pikku naisia, 2019, Sharp Objects, 2018). Babyteeth tulee elokuvateattereihin myöhemmin tänä vuonna Atlantic Filmin levittämänä.

Laatuelokuvaa maailman joka kolkasta

Rakkautta & Anarkiaa juhlii elokuvan moniäänisyyttä mieltä kiihottavien teosten muodossa. The Rider (R&A 2018) -ohjaaja Chloé Zhaon uutuudessa NOMADLAND (2020) kaiken menettänyt kuusikymppinen Fern (Frances McDormand) vaeltaa nykypäivän nomadina läpi Yhdysvaltain poliittisen todellisuuden. Tien päälle vie myös jenkki-indie-western FIRST COW (2020), jonka on ohjannut R&A-suosikki Kelly Reichardt. R&A Trailblazers -sarjan kruunaa tänä vuonna sata vuotta täyttävä afrikkalaisamerikkalaisen mykkäelokuvan mestariteos WITHIN OUR GATES (1920, ohj. Oscar Micheaux).

Festivaalilla esitetään tänäkin vuonna laatuelokuvia joka puolelta maailmaa. Eri puolilta Afrikkaa tulevat teokset saavat oman African Express -sarjan, jossa nähdään muun muassa sudanilaisohjaaja Amjad Abu Alalan festivaalihitti YOU WILL DIE AT TWENTY (2019). Vuoden väkevimmän elokuvan tittelistä kisaa australialaisen Justin Kurzelin väkivaltainen rikoselämäkerta TRUE HISTORY OF THE KELLY GANG (2019).

Yli puolet R&A-elokuvista naisten ohjaamia

Rakkautta & Anarkiaa on päässyt tavoitteeseen, johon se sitoutui osana elokuva-alan kansainvälistä 5050×2020-tasa-arvo-aloitetta. Tämän vuoden R&A-elokuvista 51 % on ohjannut nainen tai muunsukupuolinen henkilö. Pitkistä elokuvista naisten ohjaamia on 37 % ja lyhytelokuvista 62 %. Yli 850:stä ohjelmistoon harkitusta pitkästä elokuvasta 35 % oli ohjannut muu kuin mies. Ohjelmistoa valitsevasta R&A-ministeriöstä 80 % on naisia.

Festivaalin yhteydessä järjestettävän Suomen suurimman elokuva-alan ammattilaistapahtuman Finnish Film Affairin paneeleissa käsitellään muun muassa representaatiota suomalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa.

Korona aiheuttaa muutoksia käytäntöihin

Koronapandemian seurauksena festivaalilla kiinnitetään erityisen paljon huomiota hygieniaan ja kävijöiden turvallisuuteen. Kuhunkin näytökseen myydään lippuja vain puolet elokuvasalin kapasiteetista. Turvavälit pidetään myös muissa teatteritiloissa ja jonotuksessa. Salien siivousta on tehostettu ja festivaalin henkilökunta on paikalla neuvomassa yleisöä. Tapahtuman järjestelyissä noudatetaan viranomaisten ohjeita ja suosituksia. Lisää tietoa uusista käytännöistä löytyy tämän tiedotepaketin koronatiedotteesta.

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvia voi tänä vuonna katsoa myös kotisohvalta. Osa festivaalin elokuvista on tarjolla digitaalisena Festival Scope -palvelusta, joka löytyy hiff.fi-verkkosivujen kautta. Aiempien vuosien R&A-hittejä on tarjolla Yle Teemalla ja Yle Areenassa, joiden syyskuun ohjelmistossa ovat muun muassa Call Me By Your Name (R&A 2017), Whiplash (R&A 2014), God’s Own Country (R&A 2017) ja A Dog Called Money (R&A 2019).

Tänä vuonna Rakkautta & Anarkiaa -elokuvia esitetään elokuvateattereissa myös festivaalin jälkeen. R&A Jälkilöyly -näytösten avulla mahdollisimman moni voi nähdä haluamansa elokuvat. 17.–27. syyskuuta järjestettävän Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin koko ohjelmisto ja tapahtumat löytyvät nyt festivaalin nettisivuilta osoitteesta hiff.fi. Yksittäislippujen myynti festivaalille ja R&A Jälkilöyly-näytöksiin alkaa 10.9.