/ Tiedotteet

Season Film Festival (26.–29.3.2020) tuo kevään kuumimmat elokuvat Helsingin valkokankaille. Tänään julkistettu ohjelmisto esittelee nykyelokuvan kiinnostavimmat uudet äänet eri puolilta maailmaa. Festivaalin avaa australialainen indie-hitti BABYTEETH. Kahdeksas Season Film Festival esittää yhteensä 20 pitkää elokuvaa ja 12 lyhytelokuvaa kaikkiaan 41 näytöksessä.

Laatuelokuvan kevät käynnistyy vuoden huikeimmalla indie-romanssilla. Season Film Festivalin avajaiselokuva BABYTEETH (2019) on Shannon Murphyn rosoinen kuvaus syöpää sairastavan teini-ikäisen Millan ensirakkaudesta, jonka kohde on holtiton sekakäyttäjä Moses. Vakavasta aiheesta huolimatta elokuva pursuaa huumoria, värejä ja nuoruuden elämäniloa. Pääosassa nähdään kovassa nousussa oleva aussitähti Eliza Scanlen (mm. Pikku naisia, 2019, Sharp Objects, 2018). Atlantic Film tuo elokuvan teattereihin 1.5.

Klassisen musiikin intensiiviseen atmosfääriin kutsuva KOESOITTO (Das Vorspiel, 2019) kertoo täydellisyyttä tavoittelevasta viulunsoiton opettajasta hermoromahduksen partaalla. Bachin tahdissa etenevää tunteiden karusellia pyörittää pääosassa häikäisevä Nina Hoss, joka palkittiin parhaana näyttelijänä San Sebastianin ja Tukholman elokuvajuhlilla. Whiplashiin (R&A 2014) verratun Koesoiton ohjaaja Ina Weisse saapuu festivaalin vieraaksi 26. maaliskuuta. Cinema Mondo tuo Koesoiton elokuvateattereihin pääsiäisenä.

Seasonin päätöselokuvana nähdään Sundance-festivaalilla hätkähdyttänyt LUPAAVA NUORI NAINEN (Promising Young Woman, 2020), jossa 30-vuotias Cassie (Carey Mulligan) saa tilaisuuden kostaa nuorena kohtaamansa vääryydet. Killing Eve -sarjan showrunnerina tunnetun Emerald Fennelin esikoiselokuva on #metoo-ajan trilleri, joka ei jätä katsojaansa kylmäksi. Finnkinon elokuvalevitys tuo elokuvan teattereihin 17.4.

Iranilainen elokuvatähti Golshifteh Farahani (Paterson, 2016, About Elly, R&A 2009) tarjoaa TERAPIAA TUNISIALAISITTAIN (Un Divan à Tunis, 2019). Hyvän mielen elokuvassa nuori psykoterapeutti Selma (Farahani) siirtää praktiikkansa Pariisista kotikonnuilleen Tunisiaan ja saa pian divaanilleen toinen toistaan erikoisempia asiakkaita. Ranskantunisialaisen Manele Labidin esikoiselokuva tulee elokuvateattereihin Atlantic Filmin levittämänä 22.5.

Ruotsin elokuvavelho Roy Andersson tulee taas! Venetsian elokuvajuhlilla parhaan ohjaajan palkinnon napannut KOHTI ÄÄRETÖNTÄ (Om det oändliga, 2019) on rajatonta mielikuvitusta pursuavien vinjettien kaleidoskooppi, joka on yhtä aikaa proosallisen ylevä ja synkeä murheen alho. Cinema Mondo tuo elokuvan teattereihin 17.4.

Nämä uutuudet räjäyttävät pankin!

Elokuvan uusia ääniä juhlitaan ensi kertaa Season-gaalassa, jonka elokuvana nähdään afrikkalaisamerikkalaisen nykyelokuvan virstanpylväs QUEEN & SLIM (2019). Yhdysvaltain sieluun pureutuva road movie tempaa katsojansa polttavan ajankohtaiselle pakomatkalle maan eteläosien halki. Hypnoottisen romanssin on ohjannut Beyoncén visuaalisesta albumista Lemonade (2016) tunnettu Melina Matsoukas.

Jenkki-indie-elokuvan ehdotonta kärkeä edustaa Alma Har’elin upean visuaalinen ja sydämet särkevä HONEY BOY (2019). Näyttelijä Shia LaBeoufin käsikirjoitus perustuu hänen omaan lapsuuteensa väkivaltaisen isän varjossa. Tähti tekee elokuvassa uransa merkittävimmän roolin omana isänään. Muun muassa Sundance-festivaalilla palkittu draama on nostanut Har’elin amerikkalaisen elokuvan suureksi lupaukseksi.

Naistekijät ja naisten tarinat ovat jälleen festivaalin kovaa ydintä. Sherry Hofmannin väkevä A REGULAR WOMAN (Nur eine Frau, 2019) antaa äänen Saksaa vuonna 2005 järkyttäneen kunniamurhan uhrille. Chileläisohjaaja Pablo Larraínin uhkarohkeasti moraalin rajoilla keikkuva EMA (2019) kuvaa pysähtyneessä parisuhteessa elävän tanssijan hedonistista pakoa. Erilaiset naistarinat ovat esillä myös Nordic Shorts: Feminist Visions -näytöksessä.

Aasialaisia herkkuja animaation ystäville

Animaation ystäville on luvassa veden kielelle herauttava kattaus Aasiasta. Kokonaan maalattu intialainen BOMBAY ROSE kertoo mahdottoman rakkauden tarinoita Mumbain metropolista. Studio Ghibli -legenda Hayao Miyazakin varhainen mestariteos PORCO ROSSO palaa valkokankaalle. Digitaalisesti restauroidun lentäjä-ässäpossun tarina antaa siivet selkään. Animaatiokattaus huipentuu Miyazakin rakastetun HENKIEN KÄTKEMÄ -animaation pohjoissaamenkielisen version Helsingin ensiesitykseen. Näytös on tekstitetty suomeksi.

Seasonin ohjelmiston täydentävät ”Ranskan Ken Loachin” Robert Guédiguianin nyky-yhteiskunnan taloudellisia ahdinkoja luotaava toiveikas perhetarina GLORIA MUNDI ja Länsi-Kapin upeissa vedenalaisissa maisemissa kuvattu luontodokumentti MY OCTOPUS TEACHER.

Yli puolet ohjaajista naisia

Season Film Festivalia järjestävä HIFF – Rakkautta & Anarkiaa ry on sitoutunut edistämään tasa-arvoa ohjelmistossaan. Kevään festivaalin elokuvista 72 prosentissa on ohjaajana nainen. Pitkistä elokuvista 60 % ja lyhytelokuvista 92 % on naisten ohjaamia.

Yhteistyössä Ylen Naisten maaliskuu -ohjelmiston kanssa esitetään skottimestari Lynne Ramsayn mestariteos YOU WERE NEVER REALLY HERE, jonka pääosassa nähdään Joaquin Phoenix uransa parhaassa vedossa. Festivaalin toinen erikoisnäytös YKSITTÄISTAPAUS SHOUT’N’SWEAR -ALONG kutsuu kiroilemaan ja huutamaan kuuden lyhytelokuvan mukana.

WIFT Finland ry, Womarts ja Season Film Festival järjestävät torstaina 26.3. Lasikattoja rikkomassa -seminaarin, jonka aiheina ovat naiset johtajina luovilla aloilla ja riippumattomien elokuvien vaihtoehtoiset rahoitusmuodot. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Season Film Festivalin lipunmyynti on nyt käynnissä. Festivaali järjestetään Helsingissä Korjaamo Kino Bio Rexissä, Finnkino Maximissa ja elokuvateatteri Orionissa. Median akkreditointi on käynnissä 19.3. asti osoitteessa seasonfilmfestival.fi.

Lisätiedot, kuvat ja haastattelupyynnöt:
Tiedottaja Janne Sundqvist
janne@hiff.fi
Puh. 050 5464 396
seasonfilmfestival.fi

Ina Weissen haastattelupyynnöt:
Mika Siltala / Cinema Mondo
mikas@cinemamondo.fi