/ Tiedotteet

31. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali päättyi tänään venäläisen Kirill Serebrennikovin rock-eepoksen KESÄ loppuunmyytyyn näytökseen. Suomen suurin elokuvajuhla keräsi 11 päivän aikana yli 60 000 kävijää Helsingin elokuvateattereihin. R&A:n ja KAVIn yleisökilpailun voitti amerikkalainen indiekomedia SORRY TO BOTHER YOU. Festivaalin elokuvia esitetään syksyn kuluessa vielä R&A-kiertueella, Ylen kanavilla ja elokuvateatteri Orionissa.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali huipentui sunnuntaina loppuunmyytyyn päätösgaalaan Korjaamo Kino Bio Rexissä, jossa esitettiin venäläisen Kirill Serebrennikovin nostalginen rock-eepos KESÄ. Suomen suurin elokuvafestivaali houkuttelielokuvateattereihin ja oheistapahtumiin yli 60 000 kävijää. Elokuviin myytiin enemmän lippuja kuin vuosi sitten. Yhdentoista päivän aikana esitettiin 164 pitkää elokuvaa ja 191 lyhytelokuvaa yhteensä noin 500 näytöksessä, joista joka neljäs oli loppuunmyyty. Pulpettikinon koululaisnäytöksissä kävi lähes 5 000 lasta ja opettajaa.

Kansainvälisistä tekijävieraista suurimman suosion sai festivaalin kunniavieras Spike Lee, joka esiintyi kahdessa loppuunmyydyssä tapahtumassa. Yleisöä kiinnostivat myös taiteilijaryhmä LaBeouf, Rönkkö & Turnerin #TAKEMEANYWHERE-elokuvan näytökseen ja keskustelutilaisuuteen osallistunut Hollywood-tähti Shia LaBeouf sekä R&A:ssa myös vuonna 1994 vieraillut ohjaaja Stephan Elliott (THE ADVENTURES OF PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT ja SWINGING SAFARI).

Festivaalin suosituimpia elokuvia olivat Boots Rileyn absurdi komedia SORRY TO BOTHER YOU, Nicolas Cage -toimintasekoilu MANDY, anime-elokuvat MIRAI ja MARY JA NOIDANKUKKA, jenkki-indiet FIRST REFORMED ja LEAVE NO TRACE, kenialainen lesbodraama RAFIKI, Cannesissa Kultaisen palmun voittanut SHOPLIFTERS – PERHESALAISUUKSIA, Oscar Wilden viimeisistä päivistä kertova THE HAPPY PRINCE, Lars von Trierin sarjamurhaajaelokuva THE HOUSE THAT JACK BUILT, ruotsalainen fantasiadraama RAJA, transtytön kasvutarina GIRL sekä zombie-teinimusikaali ANNA AND THE APOCALYPSE.

Toista kertaa järjestetyn R&A Shorts-lyhytelokuvatapahtuman kotimaisen kilpailun voitti Virva ja Vuokko Kuntun lyhytdokumentti STAR SHAPED SCAR, joka juryn palkintoperustelujen mukaan koskettaa ja liikuttaa niin, että happi lähtee. Kilpasarjan pääpalkintona oli LIFT-tapahtuman sponsoroima R&A LIFT -palkinto, jonka arvo on 1 500 euroa. Juryn erikoismaininnan sai Tia Kouvon lyhytelokuva MUMMOLA ja yleisöpalkinnon Jan Ijäksen lyhytdokumentti WASTE NO.1 MONEY.

R&A Shorts kasvatti jälleen suosiotaan. Näytökset keräsivät kaikkiaan 2 800 katsojaa. Yleisöä kiinnosti erityisesti kotimainen kilpasarja, jonka taso sai osakseen runsaasti kiitosta.

Sorry to Bother You voitti festivaalin yleisökilpailun

R&A:n ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin yhteistyössä järjestämän yleisökilpailun voitti Boots Rileyn elokuva SORRY TO BOTHER YOU. Räppäristä elokuvantekijäksi ryhtyneenamerikkalaisohjaajan scifihtävä absurdi komedia rahasta, rasismista sekä oikeista ja vääristä valinnoista. SORRY TO BOTHER YOU esitetään elokuvateatteri Orionin marraskuun Kuukauden elokuvana viidesti 3.11., 6.11., 18.11., 21.11. ja 30.11.

R&A-elokuvat kiertueella ja televisiossa

Festivaalin helmiä on mahdollista nähdä vielä R&A-kiertueella eri puolilla Suomea. Kiertueella esitetään muun muassa festivaalilla vierailleen islantilaisen Ása Helga Hjörleifsdottirin THE SWAN, amerikkalaisesta naisten oikeuksien pioneerista Ruth Bader Ginsburgista kertova RBG ja digitoituna valkokankaille palaava Studio Ghibli -klassikko KIKIN LÄHETTIPALVELU. R&A-elokuvat kiertävät noin 20 paikkakunnalla, pääkaupunkiseudun lisäksi muun muassa Turussa, Kuopiossa, Joensuussa ja Vaasassa. Kiertueen paikkakunnat ja näytösaikataulu päivittyvät Rakkautta & Anarkiaa -nettisivuille osoitteessa hiff.fi/kiertue.

R&A:ssa esitettyjä elokuvia nähdään tulevaisuudessa myös Ylen kanavilla. Kotimaisten elokuvien esitysten ohella tämän vuoden festivaaliohjelmistosta nähdään muun muassa A PARIS EDUCATION, joka esitetään Teeman elokuvafestivaalilla marras-joulukuussa.

Finnish Film Affair esitteli kotimaista elokuvaa kansainvälisille ostajille

Seitsemättä kertaa R&A:n yhteydessä järjestetty markkinointi- ja myyntitapahtuma Finnish Film Affair esitteli kotimaista elokuvaa kansainvälisille elokuva-ammattilaisille. Kolmipäiväisen tapahtuman eniten kansainvälistä potentiaalia osoittavan elokuvaprojektin Best Pitch -palkinnon voitti Tuffi FilmsinelokuvaprojektiYksittäistapaus. Myös muut tapahtumassa esitellyt valmisteilla olevat kotimaiset elokuvaprojektit, kuten Hanna Bergholmin Pahanhautoja, Zaida Bergrothin Marian paratiisi sekä Taneli Mustosen The Twin saivat innostuneen vastaanoton. Toista kertaa jaetun R&A:n ja FFA:n Nordic Flair -palkinnon sai näyttelijä Laura Birn.

32. Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali järjestetään 19.–29.9.2019.

Lämmin kiitos, nähdään ensi vuonna!

RA_paatostiedote_30092018