/ Tiedotteet

31. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 20.–30.9.2018. Festivaalin kunniavieraaksi saapuu afroamerikkalaisen elokuvan isähahmo Spike Lee. Päävieraina uusimmat elokuvansa Helsinkiin tuovat saksalainen ohjaajalegenda Margarethe von Trotta, australialainen kulttiohjaaja Stephan Elliott sekä saksalais-ranskalais-iranilainenohjaajalupaus Emily Atef. R&A:n ja Ylen yhteistyö jatkuu tänä vuonna ranskalaisen elokuvan syksyn merkeissä.

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali saa tänä vuonna vieraakseen joukon nimekkäitä elokuvantekijöitä. Festivaalin kunniavieraaksi saapuu amerikkalaisohjaaja Spike Lee, jonka vierailu huipentuu masterclassiin yleisön edessä Korjaamo Kino Bio Rexissä. R&A esittää Leen elokuvista Suomen elokuvateattereissa ällistyttävät katsojaluvut saaneen uutuuden BLACKKKLANSMAN sekä vuoden 1989 R&A-festivaalihitin DO THE RIGHT THING – KUUMA PÄIVÄ. Vierailu järjestetään Yhdysvaltain suurlähetystön ja R&A-festivaalin yhteistyönä BlacKkKlansman-näyttelijä Jasper Pääkkösen aloitteesta.

Uuden saksalaisen elokuvan tärkeimpiin ohjaajiin kuuluva Margarethe von Trotta saapuu festivaalille. Von Trotta tuo R&A:han uuden dokumenttinsa SEARCHING FOR INGMAR BERGMAN, jossa merkittävät nykyohjaajat kertovat ruotsalaismestarin vaikutuksesta heidän elokuviinsa. Von Trottan vierailu järjestetään yhteistyössä Hanasaaren kulttuurikeskuksen kanssa.

Australiasta Rakkautta & Anarkiaa -vieraaksi saapuu Stephan Elliott, jonka komedia THE ADVENTURES OF PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT oli vuoden 1994 R&A-hittejä. LGBTQ+ -teemoja valtavirtayleisön tietoisuuteen tuonut ohjaaja tuo Helsinkiin uuden elokuvansa SWINGING SAFARI. Lisäksi festivaali esittää Priscillan ohjaajan läsnä ollessa.

OhjaajaEmily Atef saapuu Berliinistä Helsinkiin esittelemään elokuvansa 3 DAYS IN QUIBERON. Saksan elokuva-alan Lola-gaalassa parhaan elokuvan palkinnon lisäksi melkein koko palkintopöydän putsannut elokuva on rekonstruktio näyttelijälegenda Romy Schneiderin ikonisesta haastattelusta.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin loppupuolella järjestettävä R&A Shorts -lyhytelokuvatapahtuma tuo Helsinkiin taiteilijaryhmän LaBeouf, Rönkkö & Turner, jonka tunnetuin jäsen on Hollywood-tähti Shia LaBeouf. Festivaali esittää kollektiivin elokuvan #TAKEMEANYWHERE. Vierailu toteutetaan yhteistyössä Suomen Lontoon instituutin kanssa.

Ennakkoensi-iltoja ja äänet kuuluviin

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali pitää tärkeänä elokuva-alalla työskentelevien naisten ja muunsukupuolisten henkilöiden työn esilletuomista. Tämän vuoden R&A-elokuvista 40,5 prosenttia on naisten ohjaamia. Pitkistä elokuvista yli joka kolmas ja lyhytelokuvista lähes joka toinen on naisen ohjaama. Laskelma perustuu ohjaajien sukupuolesta tehtyihin oletuksiin.

R&A on alusta asti halunnut tarjota paikan niille, joiden ääni ei pääse kuuluviin. Tänä vuonna erilaisia ääniä juhlitaan erityisesti Hear Me Roar!-esityssarjassa, jossa esitetään mm. pop-tähti M.I.A.:sta kertova dokumentti MATANGI/MAYA/M.I.A., naisten oikeuksien uranuurtajan, tuomari Ruth Bader Ginsburgin henkilökuva RBG sekä teini-ikäisen transtytön tarina GIRL.

Tuttuun tapaan R&A esittää ensimmäisenä syksyn parhaat elokuvateatterilevitykseen tulevat elokuvat. Niihin lukeutuvat mm. libanonilaisen Nadine Labakin neorealistinen katupoikasatu CAPERNAUM (Finnkino) ja jenkki-indien suurlupauksen Chloé Zhaon THE RIDER (Cinema Mondo), jossa kallovamma uhkaa rodeosankarin elämänuraa satulassa. Ennakkoensi-iltoja ovat myös norjalaisen Erik Poppen Utøyan verilöylyn kuvaus U – JULY 22 (Nordisk Film, 19.10.) ja Aneesh Chagantyn piinaava trilleri SEARCHING (Disney, 2.11.).

Sorjonen, Godard ja muita Yle-helmiä 

Rakkautta & Anarkiaa osallistuu Yle Teeman ranskalaisen elokuvan syksyyn esittämällä festivaalin uudessa R&A Trailblazers -sarjassa Jean-Luc Godardin loisteliaan klassikon LE MÉPRIS (1963). Festivaalilla nähdään useita Ylen tuottamia tai osatuottamia elokuvia. Niistä Kati Juuruksen uusi dokumenttielokuva CINEMA DADAAB tempaa katsojan mukaan maailman toiseksi suurimmalle pakolaisleirille ja siellä pyöritettävään elokuvateatteriin. Anja Kofmelin CHRIS THE SWISS on puolestaan animoitu dokumenttielokuva ohjaajan serkusta, joka kuoli Jugoslavian hajoamissodassa.

Pohjoismaisten rikostarinoiden eliittiin kuuluva tv-sarja SORJONEN aloittaa toisen tuotantokautensa Ylellä lokakuussa. R&A esittää kakkoskauden kaksi ensimmäistä jaksoa ennakkona.

Festivaalin kumppani Yle Teema esittää syksyllä useita R&A-elokuvia. Niitä ovat mm. Agnès Vardan festivaalihitti Kasvot, kylät(R&A 2017), R&A:ssa vierailleen Cristian Mungiun Valmistujaiset(R&A 2016), Mia Hansen-Løven Things to Come (R&A 2016) ja Ken Loachin Minä, Daniel Blake (R&A 2016). Teeman elokuvafestivaalilla nähdään tämän vuoden R&A-elokuva A PARIS EDUCATION.

Ylen lisäksi Rakkautta& Anarkiaa tekee tänä vuonna yhteistyötä mm. Finnkinon, Väestöliiton, Helsinki Design Weekin, LIFT:in, UPS:n, Korjaamo Kinon ja Savoy-teatterin kanssa.

RA_paatiedote_20180906