/ Tiedotteet

Suomen suurin ja kaunein elokuvafestivaali juhlii vuoden parhaita elokuvia syyskuussa. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin avajaiselokuva on puolalaisen Pawel Pawlikowskin kylmän sodan aikaan sijoittuva rakkauselokuva COLD WAR. Kotimaisen gaalan elokuvana nähdään Selma Vilhusen odotettu uutuus HÖLMÖ NUORI SYDÄN. Muut gaalaelokuvat ovat venäläisen Kirill Serebrennikovin rock-eepos KESÄ ja ruotsalainen fantasiadraama RAJA. Festivaalin uusi ohjelmasarja R&A Trailblazers esittelee elokuvahistorian teoksia uudessa valossa. 31. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali järjestetään 20. – 30.9.2018.

Gaalaelokuvat

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin avaa tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlilla parhaan ohjauksen palkinnon voittanut COLD WAR (Zimna wojna). Puolalaisen Pawel Pawlikowskin (mm. Ida, R&A 2014) henkeäsalpaavan kaunis elokuva tuomitusta rakkaudesta risteilee pitkin poikin kylmän sodan Eurooppaa musiikin yhdistämien Zulan (Joanna Kulig) ja Wictorin (Tomasz Kot) etsiessä toisiaan rautaesiripun molemmin puolin. Finnkino tuo Cold Warin elokuvateattereihin festivaalin jälkeen 26.10.

Venäläisen Kirill Serebrennikovinrock-elokuva KESÄ (Leto) päättää festivaalin juhlaviin tunnelmiin. Pietarin 1980-luvun rock-skeneen sijoittuva elokuva on yhtä aikaa nostalginen historiallinen eepos, haikea rakkauselokuva ja reteä rock-ilottelu, joka pohtii elämää, vapautta ja sensuuria. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali toivoo voivansa kutsua tällä hetkellä Venäjällä kotiarestiin määrätyn ohjaajan festivaalin kunniavieraaksi syyskuussa. Festivaalin jälkeen Kesä nähdään Suomen elokuvateattereissa marraskuussa Cinemansen levittämänä.

Kotimaisen gaalan elokuvana esitetään Selma Vilhusen odotettu uutuus HÖLMÖ NUORI SYDÄN, joka saa maailmanensi-iltansa syyskuussa Toronton elokuvajuhlilla. Vuoden kotimainen elokuvatapaus on energiaa sykkivä teinirakkauselokuva, jossa 15-vuotiaat Lenni ja Kiira saavat tietää odottavansa lasta. Isätön Lenni ei tiedä miten olla oikea mies, kunnes naapurin Janne tarjoaa selviytymiskeinoja ja oikotietä todelliseen miehuuteen. Nyky-Suomea ja sen ongelmia terävästi mutta myös toiveikkaasti kuvaava Hölmö nuori sydän nähdään elokuvateattereissa 12.10. alkaen Nordisk Filmin levittämänä.

Hätkähdyttävien mestariteosten esityspaikaksi vakiintuneen R&A-gaalan elokuvana nähdään pohjoismaisesta metsätarustosta ammentava fantasiadraama RAJA (Gräns), jossa tarkan hajuaistinsa turvin rikollisia nappaava tullivirkailija Tina (Eva Melander) kohtaa kaltaisensa muukalaisen. Cannesin elokuvajuhlien Un Certain Regard -sarjan voittajaelokuvan toisessa pääosassa nähdään suomalainen Eero Milonoff uransa hurjimmassa roolissa. Future Film tuo Rajan Suomen valkokankaille 28.9.

Avainelokuvia ja tienraivaajia

Tämän vuoden Rakkautta & Anarkiaa -helmiin lukeutuu mieltä järkyttävän laaja ja laadukas valikoima vuoden kuumimpia elokuvia. Ennakkoensi-iltansa festivaalilla saavat kotimaisen elokuvan terävintä kärkeä edustava Aleksi Salmenperän pirullinen musta komedia TYHJIÖ (ensi-ilta 28.9. B-Plan Distribution) ja lähes kokonaan Klong Premin vankilassa tapahtuva brutaali tosipohjainen Billy Mooren elämäkertaan pohjaava kovanyrkkinen selviytymistarina A PRAYER BEFORE DAWN (Cinema Mondo). Festivaalilla nähdään myös kuumeisesti Suomeen odotettu amerikkalainen absurdin komedian taidonnäyte SORRY TO BOTHER YOU sekä näyttelijä Nicolas Cagen uran häkellyttävin rooli MANDY-elokuvan hulppeissa verikekkereissä.

Elokuvan historia pääsee osaksi Rakkautta & Anarkiaa, kun festivaali ottaa menneestä niskalenkin uuden ohjelmasarjan muodossa. R&A Trailblazers esittelee takavuosien elokuvia, jotka ovat olleet festivaalin ohjelmistossa – tai olisivat olleet, jos Rakkautta & Anarkiaa olisi järjestetty jo 1933, 1955 tai 1977. Tämän vuoden Trailblazers-elokuvia ovat mm. ECSTASY (1933), SORCERER (1977), VAGABOND (1985), DAUGHTERS OF THE DUST (R&A 1993) ja THE ADVENTURES OF PRISCILLA, QUEEN OF DESERT (R&A 1994). Sarjan elokuvien pääteatterina toimii Savoy-teatteri. Yleisö voi vaikuttaa sarjaan äänestämällä suosikkielokuvaansa festivaalin nettisivuilla (hiff.fi).

Ennakkonäytökset, R&A-kiertue ja tärkeitä päivämääriä

Perinteiset Rakkautta & Anarkiaa -ennakkonäytökset järjestetään tänä vuonna Teurastamolla 7.–9. syyskuuta. Teurastamo Pop-Up-näytöksissä esitetään neo-noir-klassikko DRIVE (R&A 2011) ja keväällä kuolleen Studio Ghibli -mestari Isao Takahatan viimeiseksi jäänyt animaatio PRINSESSA KAGUYAN TARU (R&A 2014). Näytökset täydentää Docventuresin kanssa yhteistyössä esitettävä live-säestetty Aasian-tutkimusmatka EASTERN MEMORIES. Ennakkonäytöksiin on vapaa pääsy.

Yhdentoista festivaalipäivän aikana pääkaupunkiseudun elokuvateattereissa, kaikkiaan 19 elokuvasalissa, esitetään noin 160 pitkää ja 190 lyhyttä elokuvaa yhteensä noin 470 näytöksessä. Lyhytelokuvia painottava R&A Shorts-tapahtuma järjestää ensimmäistä kertaa kotimaisten lyhytelokuvien kilpailun.

R&A-helmiä esitetään festivaalin jälkeen myös maakunnissa, kun R&A-kiertue vie kaikkiaan kymmenisen elokuvaa nähtäviksi eri puolille Suomea. Kiertuenäytöksiä tilataan vuosittain lähes 30 paikkakunnalle. Tähän mennessä varmistuneista elokuvista löytyy lisätietoa osoitteesta hiff.fi/kiertue/ohjelmisto.

31. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin elokuvateattereina toimivat Helsingissä Andorra, Dubrovnik, Kino Engel, Kinopalatsi, Korjaamo Kino Bio Rex & Töölö, Maxim, Orion, Riviera, Savoy-teatteri ja WHS Teatteri Union sekä Espoossa Kino Tapiola.

Festivaalin ohjelmistosta, festivaalivieraista ja yhteistyökuvioista tiedotetaan tarkemmin R&A:n lehdistötilaisuudessa 6.9. klo 12 Korjaamo Kino Bio Rexissä (Mannerheimintie 22-24). Ohjelmistoa laajasti esittelevä R&A-lehti ilmestyy 7.9. Ohjelmisto ja katalogi julkistetaan yleisölle 7.9. ja näytöskohtainen lipunmyynti alkaa 13.9.

RA_tiedote_08202018