/ Tiedotteet

30. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali päättyi tänään 24.9. Cannesin Kultaisen palmun voittaneen THE SQUARE -elokuvan näytökseen. Suomen suurimman elokuvajuhlan kävijämäärä nousi viime vuodesta yli 60 000 kävijään. R&A:n ja KAVI:n yleisökilpailun voitti festivaalilla vierailleen japanilaisen Naoko Ogigamin elokuva CLOSE-KNIT. Festivaalin elokuvia nähdään syksyn mittaan vielä R&A-kiertueella, Ylen kanavilla ja elokuvateatteri Orionissa.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin juhlavuosi huipentui sunnuntaina loppuunmyytyyn päätösgaalaan, jossa esitettiin ruotsalaisen Ruben Östlundin tuore Cannes-voittaja THE SQUARE. Suomen suurin elokuvatapahtuma houkutteli elokuvateattereihin ja oheistapahtumiin yli 60 000 kävijää. Festivaalilla esitettiin 11 päivän aikana 175 pitkää elokuvaa ja 190 lyhytelokuvaa yhteensä yli 500 näytöksessä, joista joka viides oli loppuunmyyty.

– 30 vuoden jälkeenkin ilahduttaa nähdä, että yleisön vimma ja himo nähdä mahdollisimman erikoisia ja outoja elokuvia ei ole kadonnut minnekään. Aina tulee uusia sukupolvia, jotka ovat innoissaan siitä, mitä elokuvassa tapahtuu ympäri maailmaa, festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Lanerva sanoo.

Kansainvälisistä tekijävieraista yleisöä kiinnostivat erityisesti festivaalin ensimmäisen Nordic Flair -palkinnon saanut tanskalaistähti Pilou Asbæk, joka houkutteli faneja Ylen kanssa järjestettyyn Valokeilassa Pilou Asbæk -tapahtumaan, Ranskasta Helsinkiin saapunut Cannes-johtaja Thierry Frémaux, jonka esittelemä LUMIÈRE!-elokuva sai innostuneen vastaanoton ja DAVID LYNCH: THE ART LIFE -dokumenttielokuvan ohjaaja Jon Nguyen, joka pääsi vastaamaan yleisön kysymyksiin loppuunmyydyissä elokuvasaleissa.

Festivaalin suosituimpiin elokuviin kuuluivat avajaiselokuvan CALL ME BY YOUR NAME ja päätöselokuvan THE SQUARE lisäksi muun muassa Naoko Ogigamin CLOSE-KNIT, Twin Peaks -ohjaajan taiteeseen paneutuva DAVID LYNCH: THE ART LIFE, kiinalaistaiteilija Ai Weiwein pakolaisdokumentti HUMAN FLOW, amerikkalaisohjaaja Susan Johnsonin CARRIE PILBY, François Ozonin L’AMANT DOUBLE, intialaisten naisten elämää kuvannut LIPSTICK UNDER MY BURKHA, Andrei Zvjagintsevin LOVELESS, Harry Dean Stantonin viimeisen pääroolin esittelevä LUCKY, brittiohjaaja Sally Potterin THE PARTY, Martin McDonaghin THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI, Yorgos Lanthimosin THE KILLING OF A SACRED DEER, punk-dokumentti TOKASIKAJUTTU ja Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta kilpaileva SAAMELAISVERI.

Ensimmäistä kertaa järjestetyn Cut to the Chase – R&A Shorts -lyhytelokuvatapahtuman parhaan kotimaisen lyhytelokuvan palkinnon sai Johannes Östergårdin lyhytdokumentti TARFALA. Palkinnon sponsoroi Elisa Kulma. R&A Shorts -näytökset keräsivät kaikkiaan yli 2 400 kävijää. Erityisen suosittuja olivat juuri kotimaiset lyhytelokuvat.

Festivaalin yleisökilpailun voitti Naoko Ogigamin CLOSE-KNIT 

R&A:n ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin yhteistyössä järjestämän yleisökilpailun voitti festivaalilla vierailleen japanilaisen Naoko Ogigamin elokuva CLOSE-KNIT. Ruokala Lokki (2006) -elokuvasta tunnetun ohjaajan elokuva on lämmin tarina suvaitsevaisuudesta ja yksi ensimmäisistä transsukupuolisuutta käsittelevistä japanilaisista valtavirtaelokuvista. CLOSE-KNIT esitetään elokuvateatteri Orionissa viidesti: 4.11., 7.11., 19.11., 22.11., ja 24.11.

R&A-elokuvat kiertueella ja televisiossa

Festivaalin helmiä on mahdollista nähdä vielä R&A-kiertueella eri puolilla Suomea. Kiertueella esitetään muun muassa yleisökilpailun voittaja CLOSE-KNIT, Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoa tavoitteleva islantilainen HEARTSTONE ja valikoima R&A Shorts -tapahtuman lyhytelokuvia. R&A-elokuvat kiertävät ainakin 15 paikkakunnalla, muun muassa Turussa, Oulussa, Kuopiossa, Hangossa, Kauhavalla sekä Vaasassa. Kiertueen näytösaikataulu löytyy Rakkautta & Anarkiaa -nettisivuilta osoitteesta hiff.fi/kiertue.

R&A:ssa esitettyjä elokuvia nähdään tulevaisuudessa Ylen kanavilla. Kotimaisten elokuvien esitysten ohella ainakin dokumenttielokuvat DAVID LYNCH: THE ART LIFE ja LUMIÈRE! nähdään Yle Teemalla ensi vuoden maaliskuussa.

Finnish Film Affair esitteli kotimaista elokuvaa kansainvälisille ostajille

Kuudetta kertaa R&A:n yhteydessä järjestetty ammattilaistapahtuma Finnish Film Affair esitteli kotimaista elokuvaa kansainvälisille elokuvaostajille. Kolmipäiväisessä tapahtumassa jaettiin palkinto eniten kansainvälistä potentiaalia osoittavalle elokuvaprojektille. Best Pitch -palkinnon voitti Selma Vilhusen elokuvaprojekti Hölmö nuori sydän. Myös muut myyntitapahtumassa esitellyt valmisteilla olevat kotimaiset elokuvaprojektit saivat innostuneen vastaanoton. Erityistä kiinnostusta herättivät Mari Mantelan tieteiswestern Theia, Mare Jatkolan kauhuelokuva Haaska ja Olli Koivulan rikosdraama Brooklyn King.

31. Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali järjestetään 20.–30.9.2018.

Lisätiedot:
Tiedottaja
Janne Sundqvist
Puh. 050 5464 396
janne@hiff.fi