/ Tiedotteet
– Yhdentoista päivän ajan Helsingissä juhlitaan elokuvaa, kun Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa -festivaali pyörähtää tänään käyntiin 30. kerran.
– R&A:n ja KAVIn yleisökilpailussa nähdään viisi elokuvaa.
– Uusi festivaalikeskus löytyy osoitteesta Yrjönkatu 27.

30 vuoden ikäinen Rakkautta & Anarkiaa -festivaali alkaa tänään odotetun CALL ME BY YOUR NAME -elokuvan näytöksellä Savoy-teatterissa. Italialaisen Luca Guadagninon ylistetyn rakkauselokuvan liput myytiin loppuun ensimmäisenä tämän vuoden R&A-elokuvista. Festivaalilla nähdään yhdentoista päivän aikana 173 pitkää elokuvaa, R&A Shorts -tapahtuman 190 lyhytelokuvaa sekä MYRSKYN JÄLKEEN -minisarja. Festivaalin juhlavuoden lipunmyynti on lähtenyt käyntiin aiempia vuosia vilkkaammin.

ELOKUVANTEKIJÄVIERAITA

Festivaalilla vierailee joukko kiinnostavia elokuvantekijöitä. Heti avajaisviikonloppuna paikalla ovat mm. David Lynchin kanssa vuosia työskennellyt DAVID LYNCH: THE ART LIFE -dokumenttielokuvan tekijä Jon Nguyen, Helsinki Scriptissä palkitun TEHRAN TABOO -animaatioelokuvan ohjaaja Ali Soozandeh, CARRIE PILBY -elokuvan yhdysvaltalainen ohjaaja Susan Johnson, BUTTERFLY KISSES -elokuvan puolalainen ohjaaja Rafael Kapelinski, ENDANGERED SPECIES -elokuvan suoraan Venetsian elokuvajuhlilta Suomeen tuova ranskalainen Gilles Bourdos sekä SAAMELAISVERI-elokuvan pääosanesittäjä Lene Cecilia Sparrok.

Ensi viikolla Helsinkiin saapuvat mm. Nordic Flair -palkinnon saava tanskalaistähti Pilou Asbæk, CLOSE-KNIT-elokuvan japanilainen ohjaaja Naoko Ogigami , THE MARKER -elokuvan esittelevä brittiohjaaja Justin Edgar, Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoehdokkaita sekä oman LUMIÈRE!-elokuvansa esittelevä Lyonin Lumière-instituutin ja Cannesin elokuvajuhlien johtaja Thierry Frémaux.

Aiemmin ilmoitettujen vieraiden lisäksi festivaalille saapuvat myös QUEERAMA-dokumentin brittiohjaaja Daisy Asquith sekä Ai Weiwein HUMAN FLOW -elokuvan tanskalainen leikkaaja Niels Pagh Andersen.

YLEISÖKILPAILUSSA VIISI ELOKUVAA

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla palkinnot jakaa yleisö. Festivaalin perinteinen yleisöäänestys toteutetaan jälleen yhteistyönä KAVIn kanssa. Kilpailuun osallistuvat elokuvat ovat BEYOND DREAMS, BOBBI JENE, A CIAMBRA, CLOSE-KNIT ja THE SUMMIT. Yleisö voi äänestä suosikkiaan KAVIn verkkosivuilla (www.kavi.fi/hiffkilpailu
). Äänestyksen voittanut elokuva esitetään marraskuussa kuukauden elokuvana elokuvateatteri Orionissa.

Lämpimästi tervetuloa festivaalille!
Lisätiedot & haastattelupyynnöt:
Tiedottaja Janne Sundqvist
050 5464 396
janne@hiff.fi


Frémaux’n ja Sparrokin haastattelut:
Mika Siltala / Cinema Mondo
mikas@cinemamondo.fi