/ Tiedotteet

30. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa juhlii vuoden parhaita elokuvia 14.–24.9.2017. Festivaali tuo odotetuimmat uutuudet joka puolelta maailmaa Helsingin elokuvateattereihin. R&A:n elokuvantekijävieraita ovat tänä vuonna muun muassa Cannesin elokuvajuhlien johtaja Thierry Frémaux, uusimman elokuvansa Cannesista Helsinkiin tuova Jonas Carpignano sekä Suomi-fani Naoko Ogigami. Myös ruotsalaisen Saamelaisveri-menestyselokuvan pääosanesittäjä Lene Cecilia Sparrok saapuu festivaalin vieraaksi. Yle juhlii rakkautta ja anarkiaa esittämällä festivaalin suosikkielokuvia Teemalla. 

R&A:n juhlavuoden vieraaksi saapuu Ranskan Lumière-instituuttia johtava Thierry Frémaux, joka tunnetaan myös Cannesin elokuvajuhlien johtajana. Frémaux esittelee Helsingissä elokuvansa LUMIÈRE!,  rakkaudentunnustuksen elokuvan alkuaikojen pioneereille Auguste ja Louis Lumièrelle. Frémaux’n koostama ja juontama mykkäfilmikooste on vauhdikas opastus varhaisimpien säilyneiden filmien maailmaan. Elokuvassa nähdään muun muassa katukuvaa eri puolilta Eurooppaa, Yhdysvaltoja ja Ranskan siirtomaita, ensimmäisenä pidetty kamera-ajo ja ensimmäinen taistelulajielokuva. Thierry Frémaux saapuu festivaalin vieraaksi 22.–23.9. Lumière! tulee elokuvateattereihin 6.10. Cinema Mondon levittämänä.

Italianamerikkalainen Jonas Carpignano tuo festivaalille elokuvansa A CIAMBRA. Maailmanensi-iltansa Cannesin Directors’ Fortnight -sarjassa saanut elokuva palaa Carpignanon esikoiselokuvan Mediterranea (R&A 2015) maisemiin Italian Calabriaan ja A Ciambran romaniyhteisöön. Elokuvaa on kehuttu realistiseksi kuvaukseksi yhteiskunnan laitamilla elävistä ihmisistä. Realismia lisää se, että elokuvassa nähtävät ihmiset esittävät siinä itseään. Jonas Carpignano saapuu R&A:n vieraaksi 21.–23.9.

Japanista vieraaksi saapuu ohjaaja Naoko Ogigami, jonka Ruokala Lokki (2006) oli yleisön suosikki sekä Japanissa että Suomessa. Ogigamin uusin elokuva CLOSE-KNIT on lämmin tarina perheestä, suvaitsevaisuudesta ja neulomisesta. Saksassa asuva iranilainen Ali Soozandeh puolestaan esittelee festivaalilla esikoiselokuvansa TEHRAN TABOO, joka kuvaa animaation keinoin seksiin liittyviä tabuja iranilaisnuorten elämässä. Naoko Ogigami on R&A:n vieraana 20.–23.9. ja Ali Soozandeh 15. –18.9.

SAAMELAISVERI (Samiblod) -elokuvan saamelainen pääosanesittäjä Lene Cecilia Sparrok saapuu Suomeen elokuvan ohjaajan Amanda Kernellin jouduttua perumaan vierailunsa. Sparrok vierailee festivaalilla 14.–17.9. Cinema Mondo tuo Saamelaisveren elokuvateattereihin R&A:n jälkeen 29.9.

Huippuelokuvia maailman joka kolkasta

R&A esittää ylpeänä peräti kolme Venäjän sensuuria uhmannutta uutta elokuvaa. Andrei Zvjagintsevin LOVELESS on nimensä mukaisesti kylmäävä kertomus rakkaudettomasta perheestä rakkaudettomassa yhteiskunnassa. Lovelessin kanssa Cannesissa kisannut A GENTLE CREATURE on hyytävä kuvaus naisesta, joka etsii kadonnutta miestään Venäjän vankiloista. Ukrainalaisen Sergei Loznitsan elokuva kasvaa kuvaksi venäläisen yhteiskunnan historiasta ja nykyhetkestä. Kolmas Venäjä-elokuva, Kantemir Balagovin CLOSENESS on raju kuvaus etnisestä väkivallasta vuosituhannen vaihteen Kaukasuksella.

Kuten 30-vuotisjuhlaan sopii, on aasialainen elokuva R&A:n ohjelmistossa yhtä monipuolista kuin aina ennenkin. Festivaalin aasialaisessa buffetissa on tarjolla korealaista toimintaa (A DAY, THE AGE OF SHADOWS) ja arthouse-elokuvaa (Hong Sang-soon ON THE BEACH AT NIGHT ALONE), kiinalainen ”animaatioelokuvien pulpfiction” (HAVE A NICE DAY) sekä kaksi elokuvaa kahdelta japanilaiselta mestarilta – SABUlta (MR. LONG, HAPPINESS) ja Kiyoshi Kurosawalta (BEFORE WE VANISH, DAGUERROTYPE).

Festivaaliohjelmiston kohokohtiin lukeutuvat myös muun muassa brittimaestro Sally Potterin THE PARTY, keväällä Suomessa vierailleen François Ozonin eroottinen trilleri L’AMANT DOUBLE, brasilialaisen Kleber Mendonça Filhon AQUARIUS ja virolaisen Rainer Sarnetin New Yorkin Tribeca-festivaalilla palkittu NOVEMBER. Egyptiläistä elokuvaa edustaa peräti kaksi elokuvaa: Mohamed Diabin yhteiskuntakriittinen CLASH ja rikoselokuva THE NILE HILTON INCIDENT.

Ennakoissa Ai Weiweitä ja aids-aktivisteja

Tuttuun tapaan R&A tarjoaa yleisölle mahdollisuuden nähdä parhaat elokuvateatterilevitykseen tulevat elokuvat ensimmäisten joukossa. Suoraan Venetsian elokuvajuhlien kilpasarjasta R&A-juhlaan saapuu kiinalaisen taiteilija Ai Weiwein dokumenttielokuva HUMAN FLOW, joka kuvaa riipaisevasti maailmanlaajuista pakolaiskriisiä. Toinen Venetsian tuliainen, THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI on Martin McDonaghin (In Bruges, 2008) ohjaama hirtehinen draama yksilön sodasta kotikaupunkinsa poliisia vastaan. Kumpikin elokuva nähdään myöhemmin elokuvateattereissa Nordisk Filmin levittämänä.

Syksyn puhutuimmista elokuvista moni käsittelee erilaisuutta. THE BIG SICK on pakistanilaistaustaisen amerikkalaisen stand up -koomikko Kumail Nanjianin (Silicon Valley -tv-sarja) omaan tarinaan perustuva hilpeä komedia kulttuurien rajat ylittävästä rakkaudesta. Cannesin kilpasarjan arvostetun Grand Prix’n voittanut BPM (BEATS PER MINUTE) puolestaan kertoo 1990-luvun ranskalaisten aids-aktivistien taistelusta välinpitämättömyyttä vastaan. The Big Sick tulee elokuvateattereihin Finnkinon elokuvalevityksen kautta 29.9. Cinemanse puolestaan tuo BPM (Beats Per Minute):n elokuvateattereihin alkuvuodesta 2018.

Yle Teema lähettää R&A-elokuvat koko maahan 

R&A:n yhteistyökumppani Yle juhlii 30-vuotiasta festivaalia. Yle Teema esittää 13.–23.9. festarihittejä vuosien varrelta. Mukana ovat muun muassa festivaalille nimen antanut RAKKAUTTA JA ANARKIAA (1973), vuoden 1991 festivaalilla kohahduttanut THE REFLECTING SKIN – LAPSUUDEN LOPPU (1990), viime vuoden yleisösuosikki LES COWBOYS sekä Andrei Zvjagintsevin LEVIATHAN. Teeman Elävä Arkisto esittää festivaali-reportaaseja R&A:n historiasta. Festivaalilla Yle isännöi ilmaisia keskustelutilaisuuksia R&A-vieraiden kanssa Dubrovnikin lavalla 19., 21. ja 22.9. R&A:ssa esitetään myös myöhemmin Yle TV1:llä ja Yle Areenassa nähtävä Leea Klemolan ja Kaarina Hazardin kolmiosainen tv-sarja MYRSKYN JÄLKEEN.

Kaikki Rakkautta & Anarkiaa -elokuvien liput myydään tänä vuonna festivaalin omasta järjestelmästä. Uudistuksen myötä Finnkinon teattereissa esitettävien elokuvien lippuja ei enää tarvitse hankkia erikseen Finnkinon myyntipisteistä, vaan kaikki liput saa osoitteesta hiff.fi sekä festivaalin lipunmyyntipisteistä.

R&A:n uusi festivaalikeskus aukeaa 7.9. muuttoa tekevän Amos Andersonin taidemuseon tiloissa osoitteessa Yrjönkatu 27. Keskuksessa myydään elokuvalippuja ja R&A-tuotteita sekä annetaan festivaalin ohjelmistoa koskevaa neuvontaa.