/ Tiedotteet

TIEDOTE 8.8.2017
Julkaisuvapaa heti

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali järjestetään 30. kerran 14.–24.9.2017. Juhlavuoden ohjelmistossa on vuoden parhaita elokuvia joka puolelta maailmaa. R&A:n gaalaelokuvina nähdään syksyn odotetuimpia uutuuksia, festivaaliyleisöt valloittaneita teoksia ja yksi maailmanensi-ilta. Ensimmäistä kertaa järjestettävä R&A Shorts -tapahtuma tuo festivaalille ennätysmäärän lyhytelokuvia. Esimakua syksyn elokuvajuhlaan antavat Allas Sea Poolin ilmaiset Kino Allas R&A-juhlanäytökset 1.–3.9. Myös festivaalin lipunmyynti uudistuu – kaikki liput saa jatkossa yhdestä ja samasta osoitteesta.

R&A:n 30-vuotisjuhlan avajaiselokuvana esitetään ylistetty CALL ME BY YOUR NAME. Sundancessa ja Berliinin elokuvajuhlilla ihastuttanut elokuva on kaunis kertomus ensirakkaudesta paahtavan kesäisessä Italiassa. Akateemisen perheen 17-vuotiaan Elio-pojan elämä muuttuu, kun perheen huvilaan saapuu isän kesäassistentiksi palkkaama komea amerikkalainen Oliver. Lämmin ja kaihoisa tarina on italialaisen Luca Guadagninon (A Bigger Splash, 2015) läpimurto maailman huippuohjaajien joukkoon. Elokuvan upea visuaalinen toteutus nostaa sen elokuvien Moonlight (2016) ja Suuri kauneus (La Grande Bellezza, 2013) rinnalle. Call Me By Your Name nähdään tammikuussa Suomen elokuvateattereissa Disneyn levittämänä.

R&A-juhlan päättää 24.9. ruotsalaisen Ruben Östlundin tuore Cannes-voittaja THE SQUARE. Kultaisen palmun voittanut elokuva on hirtehinen satiiri lähitulevaisuuden Tukholmasta ja Ruotsin kuninkaanlinnaan perustetusta rajoja rikkovasta taidemuseosta. Teos kiihdyttää Östlundin edellisessä elokuvassa Turisti (Force Majeure, 2014) läsnä olleet satiiriset tehot äärimmilleen. Ohjaajan ensimmäisen englanninkielisen elokuvan tähtiä ovat ilmiömäisen roolisuorituksen tekevä tanskalainen Claes Bang sekä Hollywood-näyttelijät Elisabeth Moss (Mad Men, The Handmaid’s Tale) ja Dominic West (The Wire – langalla). R&A:n päätösgaalaelokuva tulee marraskuussa teattereihin Finnkinon elokuvalevityksen toimesta.

Kun maailman viimeinen kunnon punkbändi lopettaa, on luvassa nahistelua, hikeä ja kyyneleitä! Pertti Kurikan Nimipäivät palaa valkokankaille elokuvassa TOKASIKAJUTTU, joka saa maailmanensi-iltansa R&A:n Kotimaisessa gaalassa. J-P Passin ja Jukka Kärkkäisen punk-dokumentin Kovasikajuttu (2012) itsenäinen jatko-osa seuraa yhtyeen viimeisiä vuosia Euroopan rock-klubeilta Euroviisuihin ja uran lopettamiseen. Suomen suosituimman punkbändin kehitysvammaisten jäsenten elämää seurataan jälleen lähietäisyydeltä, mutta tällä kertaa tarina on paitsi hauska ja liikuttava, myös hetkittäin traaginen. B-Plan Distribution tuo Tokasikajutun elokuvateattereihin 13.10.

Hätkähdyttävien elokuvien esityspaikaksi vakiintuneen R&A-gaalan elokuvana esitetään Cannesin pääsarjassa kilpaillut THE KILLING OF A SACRED DEER. Kreikkalaisen Yorgos Lanthimosin (The Lobster, 2015, Dogtooth, 2009) vavahduttava uutuus on outo ja karmiva trilleri perheestä, joka joutuu mahdottoman valinnan eteen. Yliluonnolliseen vivahtavan ja synkän elokuvan pääosissa nähdään Nicole Kidman, Colin Farrell ja pelottavan hyvä Barry Keoghan (Dunkirk). The Killing of a Sacred Deer tulee 3.11. elokuvateattereihin Finnkinon elokuvalevityksen toimesta.

Lyhytelokuvien kermaa ja ilmaisia R&A-hittejä

Suomalaisten lyhytelokuvien viime vuosien menestystarinan innoittamana Rakkautta & Anarkiaa järjestää tänä vuonna ensimmäistä kertaa Cut to the Chase – R&A Shorts -lyhytelokuvatapahtuman. Festivaalin jälkipuoliskolla 20.–24.9. järjestettävässä tapahtumassa esitetään lähes 200 lyhytelokuvaa. R&A Shorts -yleisö pääsee äänestämään parasta kotimaista lyhytelokuvaa, jolle annettavan palkinnon sponsoroi Elisa Kulma.

Erityisesti pohjoismaisia tekijöitä esittelevässä R&A Shorts -ohjelmistossa nähdään muun muassa retrospektiivit ruotsalaisen Amanda Kernellin ja kirjailijana paremmin tunnetun Rosa Liksomin lyhytelokuvista. R&A:ssa esitetään myös Kernellin ensimmäinen pitkä elokuva SAAMELAISVERI (Sameblod, 2016). Ruotsissa lähes 200 000 katsojaa elokuvateattereihin koonnut kulttuuritapaus kertoo 14-vuotiaan saamelaistytön kasvamisesta 1930-luvun rasistisessa ilmapiirissä. R&A:n jälkeen Cinema Mondo tuo Saamelaisveren elokuvateattereihin 29.9. alkaen. Amanda Kernell saapuu festivaalin vieraaksi 14.–17.9.

Suomen suurimman ja kauneimman elokuvafestivaalin juhlavuotta vietetään koko syksy. Esimakua juhlaan saa Allas Sea Poolilla, kun rakastetut syyskuun alun ulkoilmanäytökset tekevät paluun. 1.–3.9. järjestettäviin Kino Allas R&A-juhlanäytöksiin mahtuu 2 000 ensimmäisenä saapunutta. Näytöksissä esitetään festivaalin gaalaelokuvien suosikkeja: Pedro Almodóvarin kieroon kasvava trilleri IHO JOSSA ELÄN (La piel que habito, R&A-avajaiselokuva 2011), häkellyttävän kaunis Yhdysvaltain suistoalueiden satu BEASTS OF THE SOUTHERN WILD (R&A-avajaiselokuva 2012) ja Noah Baumbachin virkeä jenkki-indie FRANCES HA (R&A-päätöselokuva 2013), joka kertoo New Yorkissa itseään etsivästä nuoresta naisesta. Aikaisempien R&A-festivaalien elokuvia esitetään syksyn mittaan myös KAVIn elokuvateatteri Orionissa 16.8. alkaen.

Kaikki R&A-liput nyt samasta osoitteesta

Tänä vuonna toteutuu festivaalin paljon toivottu lipunmyyntiuudistus. Sen myötä Rakkautta & Anarkiaa -elokuvien liput saa jatkossa kaikki samasta järjestelmästä. Aiemmin osa lipuista on pitänyt hankkia festivaalin omasta järjestelmästä ja osa Finnkinon kautta. Vastaisuudessa lippuja myydään festivaalin verkkokaupassa, uudessa festivaali-infossa ja festivaalielokuvia esittävissä teattereissa.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin juhlavuoden elokuvateattereina toimivat Helsingissä Savoy-teatteri, Kinopalatsi, Andorra, Dubrovnik, remontista palannut Kino Engel, Korjaamo Kino, Orion, Riviera ja WHS Teatteri Union sekä Espoossa Kino Tapiola.

Festivaalin ohjelmistosta, festivaalivieraista ja yhteistyökuvioista tiedotetaan tarkemmin R&A:n lehdistötilaisuudessa Helsingin Kinopalatsissa 31.8. klo 13. Ohjelmistoa laajasti esittelevä R&A-lehti ilmestyy 16.8. Ohjelmisto ja katalogi julkistetaan yleisölle 1.9. ja näytöskohtainen lipunmyynti alkaa 7.9.

Lehdistö voi akkreditoitua festivaalille osoitteessa hiff.fi/press

Aiemman tiedotteen Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin juhlavuoden kirjasta ja Orionin juhlasarjasta löydät täältä.

RA_gaalaelokuvat_08082017