/ Tiedotteet
  1. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa -festivaali huipentaa elokuvasyksyn 15.–25.9.2016. Luvassa on laaja kattaus ennakkoensi-iltoja meiltä ja muualta sekä huippuvieraita eri puolilta maailmaa, etunenässään kolminkertainen Cannes-voittaja Cristian mungiu, Euroopan kiehtovimpiin ohjaajiin kuuluva Lucile Hadžihalilović sekä brittiläinen monitaituri Terence Davies.

Tämänvuotisen festivaalin tähtiä ovat naiset. Yksi festivaalin päävieraista on aikamme arvostetuimpiin nykyohjaajiin kuuluva ranskalainen Lucile Hadžihalilović (s. 1961). Ohjaajan tunnetuin teos INNOCENCE – VIATTOMUUS hurmasi Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla vuonna 2005, tällä kertaa ohjaaja saapuu Helsinkiin uutuutensa, visuaalisesti hengästyttävän elokuvan EVOLUTION kanssa. Selityksiä pakeneva draamatrilleri on osa Hämärän rajamailla -esityssarjaa.

Niin festivaalin avajaiselokuvan kuin päätöselokuvan pääroolissa nähdään uransa huippuhetkiä elävä ranskalaistähti Isabelle Huppert. Savoy-teatterin upeassa miljöössä festivaalin 15.9. avaava ELLE on Cannesin elokuvajuhlien arvostetussa kilpasarjassa maailmanensi-iltansa saanut älykäs trilleri väkivallasta ja erikoisille kierteille taipuvasta kostosta. Paul Verhoevenin ohjauksessa Huppertista kuoriutuu Michelle, yritysjohtaja, joka soveltaa yritysmaailman armottomuutta myös rakkauselämäänsä. Kaikki muuttuu, kun tuntematon mies hyökkää Michellen kimppuun hänen omassa kodissaan. Michelle ei murru tapahtuneesta, vaan etsii hyökkääjän käsiinsä. Alkaa merkillinen, vaarallinen leikki, joka on vain hengenvedon päässä katastrofista.

Huppert nähdään myös festivaalin päätöselokuvassa, joka on ranskalaisen Mia Hansen-Løven draama TÄMÄN JÄLKEEN (Things to Come). Elokuva toi nuorelle ohjaajalle näyttävän huomionosoituksen, kun hänet palkittiin Berliinin helmikuisilla elokuvajuhlilla parhaana ohjaajana. Draamassa loistava Huppert näyttelee filosofian opettajaa, joka kamppailee äidin kuoleman, petollisen aviomiehen ja työn menettämisen aiheuttamassa elämänkriisissä.

Avajaispäivän illassa, upouudella paraatipaikalla, nähdään lyhytelokuvallaan Oscar-ehdokkuuden saavuttaneen Selma Vilhusen ensimmäinen pitkä draamaelokuva, TYTTÖ NIMELTÄ VARPU. Se kertoo 12-vuotiaasta Varpusta (Linnea Skog), joka on jo kovaa vauhtia matkalla kohti aikuisuutta, ja äidistä (Paula Vesala), joka ei halua kasvaa isoksi.

MISS IMPOSSIBLE – HANKALAN MAINEESSA on piristävän reipas kasvudraama. Ranskalaisohjaaja Êmilie Deleuze kuvaa teiniangstia aidosti ja hyväntuulisesti. Elokuva perustuu Ranskassa hyvin suosittuun Marie Desplechinin nuortenkirjatrilogiaan. Elokuva on yksi lähes kolmestakymmenestä R&A-kiertueelle valitusta elokuvasta. Kiertue jatkaa siitä, mihin festivaali syyskuun lopussa päättyy – ja tuo ohjelmiston helmiä myös Kehä III:n ulkopuolelle.

Ruotsalaisen elokuvan uudeksi toivoksi nimetty Ninja Thyberg tarjoaa teräviä oivalluksia naiseudesta. Thybergin raikkaat ja railakkaat lyhytelokuvat ovat osa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ja Väestöliiton yhdessä kokoamaa sarjaa. Elokuvanäytösten yhteydessä järjestettävissä keskustelutilaisuuksissa haetaan vastausta kysymykseen Kenelle seksi kuuluu? Ninja Thyberg on paikalla 19.9. Korjaamo Kulmasalissa klo 16 alkavassa näytöksessä, jonka lopuksi keskustellaan otsikolla Kuuluuko seksi nuorille? Pelkäävätkö aikuiset nuorten seksuaalisuutta? Entä media, vapauttaako se meidän seksuaalisuuttamme vai lisääkö paineita ja luo stereotypioita? Muissa näytöksissä pohditaan Kuuluuko seksi vammaisille? Saavatko vammaiset nauttia? Torstain näytöksessä kuullaan transihmisten ääni, kun esitetään kysymys: Kuuluuko seksi kaikille sukupuolille? Kuuluuko seksi kaikille? -keskustelut vedetään yhteen Savoy-teatterissa perjantaina 23.9. klo 14.

Eivät miehetkään tyystin loista poissaolollaan, siitä pitää huolen esimerkiksi festivaalin vieraaksi saapuva tinkimätön romanialaisohjaaja Cristian Mungiu. Tänä keväänä Mungiu palkittiin Cannesissa parhaana ohjaajana. Tämä oli Mungiun kolmas voitto maailman arvostetuimpiin kuuluvan festivaalin pääkilpasarjassa. Ohjaajan uusin teos, R&A-Gaalan elokuvana nähtävä VALMISTUJAISET (Bacalaureat) on tarkasti hiottu ja moraalisesti painava psykologinen timantti.

Arvostettu pitkän linjan brittiohjaaja Terence Davies saapuu Suomeen esittelemään laajaa tuotantoaan, josta festivaalilla nähdään SUNSET SONG (2015) ja A QUIET PASSION (2016). Ohjaaja on median haastateltavissa ja läsnä elokuviensa näytöksissä. Innokkaana Sibelius-fanina tunnetun miehen kunniaksi järjestetään myös Masterclass Andorrassa 21.9. klo 14.30.

Yle-yhteistyö tuo sirkus- ja balettiteemaiset dokumenttielokuvat festivaalille ja Yle Teeman ohjelmistoon syyskuussa. THE SHOW OF SHOWS: 100 YEARS OF VAUDEVILLE, CIRCUSES AND CARNIVALS -dokumenttielokuva yhdistelee arkistomateriaalia melankolisiin nykysäveliin. Elokuvan islantilainen ohjaaja Benedikt Erlingsson vierailee festivaalilla 19.–22.9. ja hän on läsnä elokuvan festivaalinäytöksissä. Elokuva esitetään Teemalauantaissa 24.9. BOLSHOI BABYLON on dokumenttielokuva, joka sisältää happohyökkäyksiä, juonitteluja, salaliittoja, politiikkaa, suuria tunteita ja maailman parasta balettia. Moskovan kuuluisan Bolšoi­teatterin baletin viime vuosien myrskyistä kertova elokuva esitetään Teemalauantaissa 17.9.

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:

Tiedottaja Saija Holm saija@hiff.fi, +358 50 355 82 74

 

Cristian Mungiun haastattelupyynnöt:

Mika Siltala / Cinema Mondo, mikas@cinemamondo.fi

Median akkreditoituminen festivaalille 6.9. mennessä:

Median akkreditointi

R&A nostaa esiin naistekijöitä valkokankaalla ja kameran takana (Tiedote 01092016)