/ Tiedotteet

Toukokuussa kolmannen kerran Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjassa palkittu Cristian Mungiu saapuu syyskuussa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin vieraaksi. Lucile Hadžihalilović on yksi eurooppalaisen nykyelokuvan kiehtovimmista ohjaajista. Hän saapuu festivaalille uuden elokuvansa EVOLUTION kanssa.

Vieraisiin lukeutuvat myös brittiläinen veteraaniohjaaja Terence Davies, pitkän linjan saksalaisohjaaja Doris Dörrie sekä lukuisia muita elokuvantekijöitä Pohjoismaista, Baltiasta, eri puolilta Eurooppaa sekä Israelista.

 

PÄÄVIERAAT

CRISTIAN MUNGIU

Romanialaisohjaaja Cristian Mungiu (s. 1968) kuvaa niitä hankalia valintoja, joita kaikki joutuvat elämässään tekemään. Mungiun 4 kuukautta, 3 viikkoa ja 2 päivää (R&A 2007) voitti Cannesin Kultaisen palmun ja Yli vuorten toi parhaan naisnäyttelijän palkinnon kummallekin pääosanesittäjälleen. Tänä vuonna Mungiu palkittiin Cannesissa parhaana ohjaajana. R&A-Gaalan elokuvana nähtävä VALMISTUJAISET (Bacalaureat) on tarkasti hiottu ja moraalisesti painava psykologinen timantti.

Cristian Mungiu on Helsingissä 22.–24.9. VALMISTUJAISET saa teatterilevityksen festivaalin jälkeen, ensi-ilta 30.12. Haastattelupyynnöt: Mika Siltala, Cinema Mondo, mikas@cinemamondo.fi

 

LUCILE HADŽIHALILOVIĆ

Ranskalaisen Lucile Hadžihalilovićin (s. 1961) tunnetuin teos on Innocence – viattomuus (R&A 2005), joka perustuu Frank Wedekindin kertomukseen Mine-Haha oder Über die körperliche Erziehung der jungen Mädchen (1903). Innocence – viattomuus on palkittu mm. Tukholman ja San Sebastiánin elokuvajuhlilla. Hadžihalilović on myös käsikirjoittanut elokuvan Enter the Void (R&A 2010) yhdessä Gaspar Noén kanssa. Helsinkiin ohjaaja tulee pitkään odotetun uuden elokuvansa EVOLUTION kanssa. Selityksiä pakeneva draamatrilleri on osa Hämärän rajamailla -esityssarjaa.

Lucile Hadžihalilović on Helsingissä 15.–18.9.

Hadžihalilovićin ja muiden vieraiden haastattelupyynnöt ellei toisin mainita:

Saija Holm, tiedottaja R&A, saija@hiff.fi, 050 355 82 74

 

TERENCE DAVIES

Brittiläinen Terence Davies (s. 1945) on ansioitunut niin ohjaajana, käsikirjoittajana kuin kirjailijana. Hänen tunnetuimpiin elokuviinsa kuuluvat lukuisilla festivaaleilla palkittu Rakkaat muistot (Distant Voices, Still Lives, 1988), Sydän vieraassa talossa (2000) ja Syvänsininen meri (The Deep Blue Sea, 2011). Tämänvuotisen festivaalin ohjelmistossa nähdään miehen tuoreet teokset SUNSET SONG (2015) ja A QUIET PASSION (2016).

Terence Davies on Helsingissä 19.–22.9.

 

DORIS DÖRRIE

Pitkän linjan saksalaisohjaajan Doris Dörrien (s. 1955) uusi elokuva FUKUSHIMA, MON AMOUR on Berliinin elokuvajuhlilla palkittu, kaunis ja viisas draama epätodennäköisestä ystävyydestä. Saksalainen Marie pakenee yksityiselämänsä myllerrystä Japaniin, jossa hän tutustuu entiseen geishaan ydinvoimalaonnettomuudesta toipuvassa Fukushimassa.

Doris Dörrie Helsingissä 16.–19.9.

 

POHJOISMAISET VIERAAT

RUNE DENSTAD LANGLO

Norjalaisen Rune Denstad Langlon (s. 1972) WELCOME TO NORWAY! repii raikasta huumoria ajankohtaisesta pakolaisteemasta. Elokuvassa skeptisesti pakolaiskriisiin suhtautunut pariskunta päättää avata oman pakolaisten vastaanottokeskuksen Norjan hyiseen vuoristoon.

Rune Denstad Langlo Helsingissä 15.–18.9.

 

PETER GRÖNLUND

Ruotsalaisohjaaja Peter Grönlund (s. 1977) on käsikirjoittanut ja ohjannut viisi lyhytelokuvaa, Pohjolan huiput -sarjassa nähtävä DRIFTERS on hänen ensimmäinen pitkä ohjaustyönsä. Grönlund saapuu Helsinkiin yhdessä elokuvasta Guldbaggella palkitun näyttelijä Malin Levanonin kanssa. Elokuva on draamatrilleri Tukholman alamaailmasta ja kahden naisen ystävyydestä kaupungin kovilla kaduilla.

Peter Grönlund Helsingissä 15.–18.9.

 

BENEDIKT ERLINGSSON

Islantilainen Benedikt Erlingsson (s. 1969) palaa Helsinkiin Of Horses and Men (R&A 2014) menestyksensä jälkeen. Tällä kertaa ohjaaja saapuu festivaalille dokumenttielokuvan THE SHOW OF SHOWS: 100 YEARS OF VAUDEVILLE, CIRCUSES AND CARNIVALS kanssa. Arkistomateriaalia moderniin, melankoliseen musiikkiin yhdistelevä elokuva ihastuttaa ja hengästyttää.

Benedikt Erlingssonin vierailu Helsingissä 19.–22.9. toteutetaan yhteistyössä YLE Teeman kanssa.

 

LILJA ÓSK SNORRADÓTTIR

Lilja Ósk Snorradóttir on tuottanut Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoehdokkaista Islannin ehdokaselokuvan SPARROWS. Nuoren pojan kasvutarina sijoittuu silmiä hivelevän kauniisiin maisemiin.

Lilja Ósk Snorradóttir Helsingissä 19.–22.9.

LINN-JEANETHE KYED

Lyhytelokuvastaan Tuba Atlantic (2010) Oscar-ehdokkaana ollut norjalainen Linn-Jeanethe Kyed saapuu Helsinkiin kiinnostavan dokumenttielokuvan kanssa. Kyed on käsikirjoittanut dokumenttielokuvan MAGNUS, joka kertoo shakin Mozartiksi luonnehditun, vasta 25-vuotiaan Magnus Carlsenin elämästä. Sivullisuuden tunteen kanssa kasvaneesta lapsesta on kehittynyt shakin supertähti.

Linn-Jeanethe Kyed Helsingissä 15.–18.9.

 

MADELINE EKMAN

Ruotsalainen Madeline Ekman on tuottanut Ruotsin ehdokaselokuvan Pohjoismaisen neuvoston elokuvapalkinnon voittajaksi. THE HERE AFTER kertoo nuoresta miehestä, joka saapuu laitoksesta takaisin ruotsalaiseen pikkukaupunkiin, mutta paikalliset eivät ole antaneet hänelle anteeksi menneisyyden tapahtumia.

Madeline Ekman Helsingissä 19.–22.9.

 

SUZANNE OSTEN

Ruotsalaisohjaaja Suzanne Osten palaa festivaalin vieraaksi lähes parinkymmenen vuoden tauon jälkeen uuden elokuvansa THE GIRL, THE MOTHER AND THE DEMONS kanssa. Se on pysäyttävä kuvaus terveen, epäterveen ja normaaliuden määritelmistä 7-vuotiaan Tin maailmassa, jossa äiti uhkaa irrota todellisuudesta kuin ilmapallo ja tytär joutuu roikkumaan ankkurina sen narussa.

Suzanne Osten Helsingissä 23.–25.9.

 

ALEXANDRA-THERESE KEINING ja SOPHIA ERSSON

Ruotsalaisohjaaja Alexandra-Therese Keining saapuu Helsinkiin yhdessä GIRLS LOST (POJKARNA) -elokuvaan musiikin säveltäneen Sophia Erssonin kanssa. Festivaalin jälkeen draama saa teatterilevityksen Kinoscreen Illusionin kautta, ensi-ilta on 28.10.

Alexandra-Therese Keining ja Sophia Ersson Helsingissä 19.–21.9.

Haastattelupyynnöt: info@cinemedia.fi, 040 5872171

 

KOTIMAISTEN ELOKUVIEN KANSAINVÄLISET VIERAAT
CHRISTY GARLAND

Kanadalaisohjaaja Christy Garland (s. 1968) saapuu festivaalin vieraaksi suomalais-kanadalaisen dokumenttielokuvan CHEER UP kanssa. Elokuvassa seurataan rovaniemeläistä cheerleading-joukkuetta, jonka nuoret jäsenet yrittävät parhaansa, mutta eivät silti saavuta janoamaansa menestystä.

Christy Garland Helsingissä 15.–18.9. Elokuva tulee teatterilevitykseen, ensi-ilta 28.10.

Haastattelupyynnöt: press@napafilms.fi, 044 912 0452

 

DANILO ŠERBEDŽIJA & RADE ŠERBEDŽIJA

Makedonialais-kroatialais-suomalainen UHRAUKSIA VAPAUDELLE sijoittuu toisen maailmansodan aikaan ja miehitettyyn Skopjen kaupunkiin. Elokuvan ovat ohjanneet kroatialaiset Rade ja Danilo Šerbedžija. Isä Rade teki kansainvälisen läpimurtonsa Milčo Mančevskin elokuvassa Ennen sadetta (1994), josta hän pokkasi parhaan miesnäyttelijän palkinnon Venetsian elokuvajuhlilla. Sittemmin hän on näytellyt lukuisissa Hollywood-tuotannoissa (mm. Eyes Wide Shut, Mission Impossible II, Snatch). Danilo on isänsä lailla ansioituinut elokuva-alalla ja hänen elokuvansa 72 Days (Sedamdeset i dva dana) oli vuonna 2012 Kroatian Oscar-ehdokaselokuva.

Tuotannossa mukana olleen Arto Halosen lisäksi suomalaisväriä elokuvaan tuo näyttelijä Mikko Nousiainen.

Rade ja Danilo Šerbedžija Helsingissä 19.–21.9. Elokuva tulee teatterilevitykseen, ensi-ilta 7.10.

Haastattelupyynnöt: Nora Idman, nora.idman@vlmedia.fi, 044 035 9900

 

VIERAITA BALTIASTA

RENARS VIMBA

Latvialainen Renars Vimba saapuu festivaalille ensimmäisen pitkän ohjaustyönsä kanssa. MELLOW MUD on Berliinin elokuvajuhlilla palkittu draama 17-vuotiaan tytön elämästä ja ensirakkaudesta Latvian karulla maaseudulla.

Renars Vimba Helsingissä 15.-18.9.

 

LIINA PAAKSPUU

Virolainen Liina Paakspuu (s. 1981) on nuoresta iästään huolimatta tuttu vieras festivaalilla. The Wish Tree (R&A 2009) ja 91 kilometriä (R&A 2010) elokuvia seuraa nyt HEART OF A WOLF. Dokumenttielokuva kertoo kahdesta pohjoisilla leveysasteilla vaikuttavasta hevibändistä, virolaisesta Metsatöllistä ja suomalaisesta Finntrollista.

Liina Paakspuu Helsingissä 15.–18.9.

 

AET LAIGU

Virolaistuottaja Aet Laigu esittelee festivaalin The Mamas and the Papas -sarjaan kuuluvan Kadri Kõusaaren elokuvan MOTHER. Koomassa oleva poika jää äitinsä hoidettavaksi. Coenin veljekset mieleen tuovalla mustalla huumorilla kuvattu mysteeri on melankolinen katsaus vanhemmuuden velvollisuuksiin.

Aet Laigu Helsingissä 21.–24.9.


VIERAITA MUUALTA EUROOPASTA JA VIELÄ KAUEMPAA

ASLI ÖGZE ja EMRE ERKMEN

Berliinin elokuvajuhlien Panorama-sarjassa esitetyn ja erikoismaininnalla noteeratun draaman ALL OF A SUDDEN saksalaisohjaaja Asli Özge (s. 1975) saapuu Helsinkiin yhdessä elokuvan kuvaajan, Emre Erkmenin (s. 1975) kanssa. Turkkilaissyntyinen pariskunta on asunut ja työskennellyt Berliinissä jo vuosien ajan. Özgen aiempi elokuva Men on the Bridge esitettiin ja palkittiin mm. Locarnon, Toronton ja Istanbulin elokuvajuhlilla.

Asli Özge ja Emre Erkmen Helsingissä 16.­–19.9.

 

SACHA WOLFF

Ranskalaisohjaaja Sacha Wolffin (s. 1981) ensimmäinen pitkä elokuva MERCENARY ihastutti toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla. Nyt ohjaaja saapuu Helsinkiin kertomaan tarkkanäköisestä elokuvastaan, jossa järkälemäinen polynesialainen rugbypelaaja palkataan Ranskaan pelaamaan.

Sacha Wolff Helsingissä 17.–19.9.

 

THORSTEN SCHÜTTE

Thorsten Schütten EAT THAT QUESTION: FRANK ZAPPA IN HIS OWN WORDS on tuore, syväluotaava dokumenttielokuva avantgardemuusikosta nimeltä Frank Zappa.

Thorsten Schütte on Helsingissä 15.–18.9.

 

TOMER HEYMANN

Israelilainen Tomer Heymann (s. 1970) saapuu Helsinkiin peräti kahden elokuvan kanssa. Dokumenttielokuva MR. GAGA on osa festivaalin tanssiteemaisten elokuvien sarjaa. Dokumentissa seurataan maailmankuulun koreografin Ohad Naharinin työskentelyä maailman metropoleissa. WHO’S GONNA LOVE ME NOW? kertoo HIV-positiivisen israelilaismiehen sydäntä raastavan tarinan.

Tomer Heymann Helsingissä 22.–24.9.

Haastattelut ensisijaisesti torstaina 22.9.:

Saija Holm, tiedottaja R&A, saija@hiff.fi, 050 355 82 74

 

KLAUS HÄNDL

Itävaltalainen Klaus Händl (s. 1969) saapuu Helsinkiin esittelemään elokuvaansa TOMCAT. Berliinissä Teddy-palkitussa elokuvassa seurataan taiteilijapariskuntaa Stefan ja Andreas, joiden rauhallinen elämä tärähtää raiteiltaan äkillisen väkivallanpurkauksen seurauksena.

Klaus Händl Helsingissä 22.–24.9.

 

TOM BROWNE

Brittiläinen Tom Browne saapuu Helsinkiin ohjaamansa RADIATOR-elokuvan kanssa. Tummasävyisen huumorin huojentama draama on sydämellinen kertomus perhe-elämästä, avioliitosta, ikääntymisestä – ja rakkaudesta. Tarina kerrotaan iäkkään, eriskummallisen pariskunnan kautta.

Tom Browne Helsingissä 21.–24.9.
 

LYHYTELOKUVIEN TEKIJÖITÄ FESTIVAALILLA

NINJA THYBERG

Ruotsalaisohjaaja Ninja Thybergilta nähdään festivaalilla viisi lyhytelokuvaa. Retrospektiivi sisältää muun muassa Cannesin elokuvajuhlilla palkitun PLEASURE-elokuvan, josta ohjaaja työstää parhaillaan ensimmäistä pitkää elokuvaansa Ruben Östlundin tuotantoyhtiön Plattform Produktionin kanssa.

Ninja Thyberg Helsingissä 19.9.

 

CRISTINA GROSAN ja DÓRA NEDEZCKY

Romanialaissyntyinen, sittemmin Budapestiin työskentelemään siirtynyt Cristina Grosan sekä unkarilainen tuottaja Dóra Nedeczky vierailivat R&A:ssa vuonna 2014 Holiday at the Seaside -lyhytelokuvallaan. Tämän vuoden ohjelmistossa nähdään ohjaaja-tuottaja -parin tuorein lyhytelokuva NIGHT PAINTING, joka on osa Lapsia ja aikuisia -lyhytelokuvasarjaa.

Cristina Grosan & Dóra Nedeczky Helsingissä 21.–25.9.

 

ISABELLA CARBONELL ja ALEXANDRA ALEGREN

Ruotsalainen ohjaaja ja käsikirjoittaja Isabella Carbonell on ohjannut lukuisia lyhtyelokuvia tuotantoyhtiössään Flicka Film. Ohjaajan edellinen lyhytelokuva Pojkarna (R&A 2015) sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien Semaine de la Critique -sarjassa ja on kiertänyt sen myötä ympäri maailmaa. R&A:ssa nähtävä MANIACS sai ensi-iltansa Göteborgin elokuvafestivaalilla tammikuussa. Tuottaja Alexandra Alegren näyttelee myös elokuvan pääroolin. Elokuva on osa Pohjoismaiset huiput -sarjaa.

Isabella Carbonell & Alexandra Alegren Helsingissä 15.-18.9.

 

SIMON VAHLNE

Ruotsalaisohjaaja Simon Vahlne vierailee R&A:ssa uuden lyhytelokuvansa FIGHT ON A SWEDISH BEACH!! kanssa, joka sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien lyhytelokuvien kilpasarjassa tänä keväänä. Pohjoismaiset huiput 2 -sarjassa nähtävä elokuva on ohjaajan ensimmäinen projekti Ruben Östlundin tuotantoyhtiö Plattform Produktionissa.

Simon Vahlne Helsingissä 17.9.

Vieraiden haastattelupyynnöt (ellei toisin mainita):

Saija Holm, tiedottaja R&A, saija@hiff.fi, 050 355 82 74

 

Kansainväliset vieraat R&A 01092016