/ Tiedotteet

Elokuva-alan kansainvälinen showcase-tapahtuma Finnish Film Affair esittelee suomalaista elokuvaa kansainvälisille ammattilaisille neljännen kerran. Suomen suurin elokuvan ammattilaistapahtuma järjestetään 22. – 24. syyskuuta Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yhteydessä. Tänä vuonna tapahtuman teemana on Yhdysvallat.

FFA:han saapuu 88 kansainvälistä vierasta, jotka edustavat tärkeitä elokuvien myyntiyhtiöitä, levittäjiä, festivaalien valitsijoita (mm. Sundance, SXSW) ja elokuva-alan ammattilaislehtiä (mm. The Hollywood Reporter, Screen International, Variety). Tapahtumaan osallistuu tänä vuonna myös yhdeksän Hollywood Foreign Press Associationin (HFPA) jäsentä. HFPA jakaa vuosittain elokuva- ja televisioalan maineikkaat Golden Globe -palkinnot.

Vieraille esitellään tapahtumassa yhteensä 60 suomalaista elokuvaa tai elokuvahanketta. Niistä 30 on jo valmistuneita ja toiset 30 kehitteillä tai tuotannossa.

Suomalaisille elokuvantekijöille Finnish Film Affair on tärkeä kanava päästä esittelemään varhaisessa vaiheessa olevia hankkeitaan tuleville ostajille. Ohjelmassa on jätetty aikaa tapaamisille, minkä lisäksi tapahtumalla on oma matchmaker, joka järjestää suomalaisille tuottajille juuri heidän projektilleen sopivia tapaamisia.

Neljättä kertaa järjestettävästä tapahtumasta on ollut konkreettista hyötyä uusille kotimaisille elokuvaprojekteille. Esimerkiksi Petri Kotwican Henkesi edestä -elokuva sai kansainvälistä rahoitusta tapahtumassa solmituilla kontakteilla:

– Finnish Film Affair on kotimaisten elokuvatekijöiden kannalta loistava tapahtuma. Se on  onnistunut brändäämään itsensä ja houkuttelemaan tänne  erittäin tärkeitä kutsuvieraita.  Meillä oli Henkesi edestä -elokuvan tiimoilta FFA:ssa useita tapaamisia eri levitysyhtiöiden kanssa. Niiden joukossa oli myös saksalainen Media Luna, jonka kanssa teimme levityssopimuksen juuri Cannesin elokuvafestivaalin alla, sanoo tuottaja Minna Virtanen tuotantoyhtiö Vertigosta.

Elokuva myydään usein jo kehittelyvaiheessa

FFA:n ja muiden elokuva-alan kansainvälisten ammattilaistapahtumien merkitys kasvaa vuosi vuodelta. Yksi syy siihen on yhteistuotantona tehtyjen elokuvien raju kasvu. Useasta eri maasta saatu rahoitus mahdollistaa erityisesti eurooppalaisille elokuville isommat budjetit ja kilpailukyvyn.

Toinen tärkeä syy on se, että tekeillä oleva elokuva on tätä nykyä helpompi myydä kehittelyvaiheessa kuin valmiina tuotteena. Näin myyntiyhtiöt voivat vaikuttaa elokuvan käsikirjoitukseen ja roolitukseen.

Tuotantoyhtiöt puolestaan saavat myyntiyhtiöiden avulla lisää rahoitusta elokuviensa ennakkomyynneistä, mikä nostaa sekä elokuvan budjettia että sen tuotannon tasoa. Kansainvälisillä myyntiyhtiöillä on lisäksi vahva ymmärrys siitä, mitä elementtejä elokuvassa pitää olla, jotta se saadaan kansainväliseen levitykseen.

– Suomen suurimman elokuvafestivaalin yhteydessä toimiva myynti- ja markkinointitapahtuma nostaa esille suomalaista elokuvaa ja tekijöitä ulkomaisille ostajille ja lehdistölle. Lisäksi verkostointitapahtuma luo suomalaisille kumppanuuksia, joiden avulla yhä useammat kotimaiset elokuvat voidaan kehitellä alusta asti kiinnostamaan myös ulkomaisia yleisöjä, sanoo Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin toiminnanjohtaja Sara Norberg.

Ohjelmassa jo menestyneitä ja odotettuja elokuvia

Finnish Film Affairissa esitettävät elokuvat on jaettu kolmeen kategoriaan. Line up -osastoon kuuluu 30 valmista elokuvaa, joiden joukossa on vastikään Montrealin elokuvajuhlilla palkittu 2 NIGHTS TILL MORNING (ohj. Mikko Kuparinen), ÄIDIN TOIVE (ohj. Joonas Berghäll) ja Suomen Oscar-ehdokas MIEKKAILIJA (ohj. Klaus Härö).

Works in Progress -päivä esittelee 19 tekeillä olevaa elokuvahanketta. Hankkeiden joukossa ovat mm. Sofi Oksasen romaaniin perustuva BABY JANE (ohj. Katja Gauriloff), Oscar-ehdokas Selma Vilhusen ensimmäinen pitkä elokuva VARPU (työnimi) sekä Cannesin Cinéfondation-kilpailun voittajan Juho Kuosmasen NYRKKEILIJÄ.

Development Clinic -tilaisuudessa kotimaisten elokuvantekijöiden uusi polvi pääsee esittelemään varhaisessa vaiheessa olevia hankkeitaan ja saamaan palautetta ja neuvoja alan ammattilaisilta.

Tapahtuma huipentuu ammattilaispaneeliin, jonka teemana on tänä vuonna “Developing a film for the American marketplace”. Paneelin tavoitteena on lähentää suomalaista ja amerikkalaista elokuvateollisuutta sekä tuoda suomalaisia elokuvantekijöitä lähemmäs amerikkalaista rahoitusta, levitystä ja elokuvatähtiä. Panelistit edustavat sekä elokuvien markkinointipuolta että kehittely-, rahoitus- ja tuotantopuolta. Paneeli toteutetaan yhdessä Suomen Elokuvasäätiön, Favexin ja Tekesin “Getting it made for the US markets” Team Finland -hankkeen kanssa.

Lisää tietoa ja haastattelupyynnöt:
Finnish Film Affair -tuottaja Laura Laaksonen laura@hiff.fi, p. 050 348 6132
HIFF – Rakkautta & Anarkiaa -toiminnanjohtaja Sara Norberg sara@hiff.fi, p. 040 591 6171

Linkki Getting it made for the US markets -hankkeeseen: http://ses.fi/ajankohtaista/ajankohtainen/?tx_ttnews[backPid]=229&tx_ttnews[tt_news]=1052&cHash=983a1a2248c004abd188c73627881479

FFA-tiedote_21092015