/ Tiedotteet

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yleisöpalkintoa tavoittelee viisi elokuvaa, jotka festivaali on valinnut yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa. Yleisökilpailun voittaja nähdään Kuukauden elokuvana Elokuvateatteri Orionissa marraskuussa.

Berliinin elokuvajuhlilla parhaana ohjaajana palkitun Radu Juden ohjaama AFERIM! on 1800-luvun alun Valakiaan sijoittuva mustavalkoinen western, jossa sheriffi ja apupoika etsivät isännältään karannutta romaniorjaa. Elokuva kuorii ottomaanivallan alaisen Romanian rasismin ja muun sorron esiin hienovaraisesti, mutta mitään säästelemättä. Musta huumori yhtä aikaa keventää ja painottaa synkkää aihetta.

THE CLUB on chileläisen Pablo Larraínin ohjaama intiimi draama katolisen kirkon syrjään siirtämien pappien yhteisöstä. Pappien pimeä salaisuus uhkaa paljastua, kun talon ovelle ilmestyvä kiertolainen alkaa kuvailla yksityiskohtaisesti lapsena kokemaansa hyväksikäyttöä. Sitä seuraava shokkiratkaisu vasta aloittaa piinaavan tarkkanäköisen elokuvan, joka voitti Berliinin elokuvajuhlien Jury Grand Prix –palkinnon.

Guatemalalainen ohjaaja Jayro Bustamante kertoo elokuvassa IXCANUL kauniin ja voimakkaasti symbolisen tarinan elämän varjelemisesta kahden kulttuurin yhteentörmäyksessä. Nuori Maya-kansaan kuuluva Maria asuu tulivuoren kupeessa ja haaveilee vuoren toisella puolella olevasta maailmasta, jossa ihmiset kulkevat valaistuilla kaduilla. Maailmojen kohtaamisesta ei tule helppo, ja elokuva onkin voimakas kannanotto alkuperäiskansojen oikeuksien puolesta.

Kristina Grozevan ja Petar Valchanovin ohjaama THE LESSON kuvaa kurjuuden kierrettä köyhässä Bulgariassa. Elämän traagisuus ja sattumanvaraisuus koettelevat englanninopettaja Nadezhdaa. Kun epätoivoinen opettaja pyrkii kaikin keinoin välttämään vararikon ja häädön, syntyy velkakierre, joka paljastaa ihmisten todelliset luonteet. Lopulta myös päähenkilö joutuu kysymään onko hän sen parempi itsekään. Elokuva on ehdolla vuoden 2015 Euroopan parlamentin Lux-palkinnon saajaksi.

Islantilaisen Baldvin Zophoníassonin ohjaus LIFE IN A FISHBOWL kertoo ihmisistä, joilla ei ensikatsomalta vaikuta olevan mitään yhteistä. Köyhän äidin, alkoholisoituneen kirjailijan ja entisen jalkapallotähden tarinat kietoutuvat kuitenkin sattumalta yhteen ja erot kapenevat, mitä syvemmälle hahmoihin pureudutaan. Umpikujaan ajautuneet henkilöt joutuvat tekemään vaikeita ratkaisuja löytääkseen pelastuksensa.

Orionin marraskuun Kuukauden elokuvaa voi äänestää 17.–27.9. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin nettisivuilla osoitteessa kavi.fi/kuukaudenelokuva. Äänestys päättyy 27.9. klo 12. Voittajaelokuva julkistetaan 27.9. ja esitetään Orionissa viidesti: 6.11, 10.11, 22.11, 24.11. ja 28.11. KAVIn Kuukauden elokuva -sarja esittelee uutta kansainvälistä elokuvaa, joka muuten jää Suomen teattereissa vähemmälle huomiolle. Viime vuoden voittaja, Pawel Pawlikowskin IDA, nousi suomalaisten suosikiksi myös laajemmin.

Lisätiedot:
Anna Möttölä (KAVI) / anna.mottola@kavi.fi / 029-5338148
Janne Sundqvist (R&A) / janne@hiff.fi / 050-5464396

RA_Yleisökilpailu-tiedote_270815