/ Tiedotteet

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali järjestetään 28. kerran 17. – 27.9.2015. Valkokankailla nähdään yhteensä yli 180 pitkää ja noin 170 lyhyttä elokuvaa. Festivaalin ohjelmistossa on ennätysmäärä elokuvia ja elokuvanäytöksiä. Yhteistyö Helsingin uusien elokuvateattereiden kanssa kasvattaa myös R&A-teattereiden määrän festivaalin historian suurimmaksi.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin avaa Cannesin elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saanut LOUDER THAN BOMBS. Norjalaisen Joachim Trierin ensimmäinen englanninkielinen elokuva on älykäs kuvaus äidin kuoleman vaikutuksesta jäljelle jääneisiin perheenjäseniin. Sotavalokuvaaja-äidin (Isabelle Huppert) kuolemaan liittyvä salaisuus on kuin hitaasti räjähtävä pommi. Synkästä aiheestaan huolimatta toiveikkaan elokuvan keskeisissä rooleissa nähdään Gabriel Byrne ja Jesse Eisenberg. Elokuva tulee teattereihin myöhemmin syksyllä SF Filmin levittämänä.

R&A:n Kotimaisen gaalan elokuva on Joonas Berghällin (Miesten vuoro) uusi dokumentti-elokuva ÄIDIN TOIVE. Miestarinoiden jälkeen on naisten vuoro. Välittömässä ja koskettavassa elokuvassa kymmenen äitiä kertoo oman tarinansa heitä kohdanneesta tragediasta ja siitä selviytymisestä. Tarinat on koottu eri puolilta maapalloa ja jopa Maan ulkopuolelta, sillä yksi äideistä on amerikkalainen astronautti Karen L. Nyberg, joka on kuvannut itseään avaruudessa. Teatteriensi-iltansa Äidin toive saa 16.10. Nordisk Filmin levittämänä.

R&A-gaalassa nähdään Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen palmun voittanut DHEEPAN. Ohjaaja Jacques Audiardin (Profeetta, Luihin ja ytimiin) elokuva kertoo Sri Lankan sisällissodan mullistuksissa syntyneen uusioperheen selviämisestä Eurooppa-nimisessä viidakossa. Entinen sissi Dheepan (pääosassa tosielämän entinen tamilitiikeri Jesuthasan Antonythasan) etsii rauhaa pariisilaislähiön talonmiehenä ja päätyy selvittelemään alueen huumejengien välejä. Elokuvan kliimaksi sai Cannesin kaiken nähneen yleisönkin hätkähtämään. Cinema Mondon levittämän elokuvan teatteriensi-ilta on 30.10.

Uusi Viro-gaala juhlistaa R&A:n ja virolaisen nykyelokuvan yhteistä taivalta. Gaalaelokuvana nähdään virolainen suurteos 1944. Viron itsenäisyyden ajan kallein elokuva purkaa kansallista traumaa virolaisten karuista kohtaloista toisessa maailmansodassa. Virolaisia värvättiin sodan aikana sekä puna-armeijaan että natsi-Saksan joukkoihin, joissa he päätyivät taistelemaan toisiaan vastaan. Elmo Nügasen (Nimet marmoritaulussa) sotaelokuva on ollut Virossa suurmenestys. Elokuvan osatuottaja on suomalainen MRP Matila Röhr Productions. Atlantic Filmin levittämän elokuvan teatteriensi-ilta on 25.9.

Festivaalin päättää italialaismaestro Paolo Sorrentinon uusin visuaalinen runsaudensarvi YOUTH, joka jatkaa ohjaajan Oscar-palkitun Suuren kauneuden linjoilla. Veteraaninäyttelijä Michael Caine loistaa ikääntymistä pohdiskelevan elokuvan pääosassa vastanäyttelijöinään Harvey Keitel ja Jane Fonda. Alpeilla lomailevat ystävykset, säveltäjä Fred (Caine) ja käsikirjoittaja Mick (Keitel), muistelevat elämäänsä luksuskylpylän erikoisen väen ympäröiminä. Youth saa teatteriensi-iltansa Finnkinon levittämänä vuodenvaihteessa.

Myös pelastettu Maxim-teatteri saa oman juhlanäytöksensä. Kulttuurihistoriallisesti merkittävän elokuvateatterin säilymistä juhlistetaan Jouko Aaltosen dokumenttielokuvalla TUNTEIDEN TEMPPELIT. Nostalginen ja riemukas elokuva kertoo suomalaisten elokuvateattereiden värikkäästä historiasta, nykyhetken kekseliäitä kinonpyörittäjiä unohtamatta. Teattereita kohdanneet uhat ja niistä selviäminen rytmittyvät eläväisiin muistoihin, jotka toimivat todisteena elokuvateattereiden merkityksestä suomalaisille. Tunteiden temppelit saa teatteriensi-iltansa 4.12. Pirkanmaan elokuvakeskuksen levittämänä.

Ennakkoesityksinä ilmaisia musiikkielokuvia ja vierailu ulkoavaruudesta

Viime vuonna suuren suosion saaneet Allas Pop Up -näytökset saavat jatkoa. Katajanokan Allas-alueen musiikkielokuvien viikonlopussa 4.–6.9. nähdään ilmaisina ulkoilmanäytöksinä mm. COBAIN: MONTAGE OF HECK ja BJÖRK: BIOPHILIA LIVE. Elokuvat esitetään myös festivaalin musiikkisarjassa, joka huipentuu Arcade Fire -yhtyeen THE REFLEKTOR TAPES -elokuvan esitykseen sen maailmanensi-iltapäivänä 24.9.

Ennakkonäytöksiin saadaan vieraita myös ulkoavaruudesta. Tanskalaisen Michael Madsenin dokumentaarinen tieteiselokuva VIERAILU selvittää, mitä tapahtuisi jos avaruusoliot saapuisivat Maahan. R&A on mukana 2.9. järjestettävässä tapahtumassa, jossa elokuva esitetään yhtä aikaa eri puolilla maailmaa. Näytöksen jälkeen yleisö pääsee seuraamaan Kööpenhaminassa tapahtuvaa elokuvan tekijöiden haastattelua. Vierailun liput tulevat myyntiin 7.8. R&A-nettikaupassa. B-Planin levittämän elokuvan teatteriensi-ilta on 9.10.

Myös Panimoravintola Bruuveri ottaa varaslähdön festivaalitunnelmaan. R&A:n panimoteatterissa esitetään 8.9. vinksahtanut dokumenttielokuva REMAKE, REMIX, RIP-OFF: ABOUT COPY CULTURE AND TURKISH POPULAR CINEMA. Veijarimainen tarina esittelee mm. turkkilaisen Rambon, pahan Hämähäkkimiehen ja varastetut Tähtien sota -filmikelat.

Uudet elokuvateatterit vahvasti mukana festivaalilla

Helsingin uudet elokuvateatterit Kulttuuritehdas Korjaamo, WHS Teatteri Union ja Kino Sheryl nostavat R&A:n salimäärän 19:ään. Tuorein uusista esityspaikoista on Töölön Kulttuuritehdas Korjaamo, joka esittää elokuvia festivaalin päätösviikonloppuna 25.–27.9. kahdessa noin 120-paikkaisessa salissa, Korjaamo Galleriassa ja Kulmasalissa. Korjaamo kerää festivaalin aikana myös kehitysajatuksia tulevasta elokuvateatteritoiminnastaan.

Ohjelmistoa esittelevä R&A-lehti ilmestyy 14.8. Koko ohjelmisto julkistetaan 4.9.

Sarjalippujen ja katalogien myynti alkaa 4.9., ja näytöskohtainen lipunmyynti 10.9.

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:

Tiedottaja Janne Sundqvist / 050 5464 396 / janne@hiff.fi / hiff.fi

HIFF Tiedote 6.8.2015