/ Tiedotteet

TIEDOTE 4.9.2014

Julkaisuvapaa
Rakkautta & Anarkiaa -festivaalille lähes 40 kansainvälistä tekijävierasta

JUHLANÄYTÖS 

Brontis Jodorowsky
Brontis Jodorowsky on syntynyt vuonna 1962 Chilessä ja luonut pitkän näyttelijäuran Ranskassa. Hän sai ensimmäisen elokuvaroolinsa jo kuusivuotiaana, kun hän esiintyi isänsä, ohjaajalegenda Alejandro Jodorowskyn kulttielokuvassa El Topo. Vuosien varrella isä ja poika ovat tehneet yhteistyötä muun muassa teatterissa, mutta ELÄMÄN TANSSI on kaksikon ensimmäinen yhteinen täyspitkä elokuva pitkään aikaan. Elokuvassa nuorempi Jodorowsky näyttelee isoisäänsä, ukrainanjuutalaista emigranttia, joka tekee poikansa elämästä helvetin. Brontis on todennut, että juutalaisen perinteen mukaan hän olisi saanut isoisänsä nimen, ellei Alejandro Jodorowsky olisi vihannut väkivaltaista isäänsä niin paljon.

Brontis Jodorowsky Helsingissä 24.–27.9. Haastattelupyynnöt Mika Siltala, Cinema Mondo, mikas@cinemamondo.fi 

PÄÄTÖSELOKUVA

Ellar Coltrane

Vuonna 1994 Austinissa, Texasissa, syntynyt näyttelijä Ellar Coltrane esittää pääosaa Richard Linklaterin elokuvassa BOYHOOD, joka nähdään R&A:n päätöselokuvana. Pienen pojan kasvua nuoreksi mieheksi kuvaavaa elokuvaa tehtiin 12 vuoden ajan, ja kaikissa keskeisissä rooleissa nähdään samat näyttelijät alusta loppuun. Boyhood on yksi elokuvavuoden kiitetyimmistä tapauksista maailmalla: ohjaaja Richard Linklater (mm. Rakkautta ennen aamua -trilogia) palkittiin elokuvan ohjauksesta Berliinin elokuvajuhlien Hopeisella karhulla keväällä ja itse elokuva palkittiin juuri vuoden parhaana kansainvälisen elokuvakriitikoiden liiton (Federation of Film Critics) Fipresci Grand Prix -palkinnolla. Poikkeuksellista fiktiotuotantoa kuvattiin muutama päivä joka vuosi vuodesta 2000 lähtien. Kuvaukset aloitettiin Ellar Coltranen ollessa 6-vuotias. Ohjaaja-Linklater on kertonut hänen poikenneen muista ehdokkaista mielenkiintoisella olemuksellaan. Coltrane kävi lähes koko lapsuutensa kotikoulua. Oppiminen kokemuksen kautta sai hänet kiinnostumaan kaikenlaisista taidemuodoista. Boyhood ei, näyttelijän nuoresta iästä huolimatta, ollut Coltranen ensimmäinen elokuva, vaan hänellä oli jo näyttelijän kokemusta mainoksista ja indie-elokuvista.

Ellar Coltrane paikalla Boyhood-näytöksessä 28.9. Bio Rexissä klo 18.30

AVAINELOKUVAT 

Andrew Scott
Andrew Scott on vuonna 1971 syntynyt irlantilainen näyttelijä, jolla on laaja kokemus niin elokuvista, televisiosta kuin teatterista. Scott tunnetaan parhaiten Uusi Sherlock -sarjan Jim Moriartyn roolista, josta hän pokkasi parhaan miessivuosan BAFTA:n vuonna 2012. Scott teki elokuvadebyyttinsä ollessaan vasta 17-vuotias, ja hän on viime vuosina näytellyt useissa sarjoissa ja -elokuvissa sekä Broadway-näytelmässä The Vertical Hour yhdessä Julianne Mooren kanssa. Scott on kuvaillut suhdettaan näyttelemiseen ”terveeksi pakkomielteeksi”. R&A esittää Ken Loachin tositapahtumiin perustuvan, 1930-luvulle sijoittuvan elokuvan JIMMY’S HALL, jossa Scottin roolihahmo, katolilaispappi Isä Seamus yrittää torpata päähenkilön aikeet perustaa kyläyhteisölle työväentalo.

Andrew Scott Helsingissä 20.–22.9.

POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINTO

Benedikt Erlingsson
Benedikt Erlingsson on vuonna 1969 syntynyt islantilainen näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Näyttelijänä hänet on nähty mm. Lars von Trierin Koko homman pomo -elokuvassa. R&A:ssa nähdään Erlingssonin kansainvälistä mainetta niittänyt esikoisohjaus OF HORSES AND MEN, jossa ihmisen tragikoomista käytöstä tarkastellaan hevosten silmin. Reykjavikissa syntynyt ohjaaja työskenteli hevostilalla maan pohjoisosissa teinivuosinaan. Hän on todennut, että Of Horses and Men voidaan nähdä terapeuttisena työnä, jossa hän on pystynyt käsittelemään nuoruusvuosiensa traumaattista kohtaamista maaseudun elämäntyylin ja sitä hallitsevien nelijalkaisten kanssa.

Benedikt Erlingsson Helsingissä 21.–24.9.

POHJOLAN HUIPUT

Patrik Andersson
Patrik Andersson on ruotsalainen tuottaja ja kansainvälisen B-Reel-tuotantoyhtiön kehityspäällikkö. Hän aloitti uransa markkinoinnin ja elokuvalevityksen parissa, mutta siirtyi pikkuhiljaa tuottamaan elokuvia. Andersson saapuu R&A:han esittelemään identiteetin musertumista kuvaavan HOTELL-draamaelokuvan, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Guldbagge-palkittu Lisa Langseth.

Patrik Andersson Helsingissä 24.–26.9.

Christoffer Boe
Christoffer Boe on tanskalainen elokuvaohjaaja. Boen opiskellessa arvostetussa Tanskan elokuvakorkeakoulussa, hän johti Hr. Boe & Co. -kollektiivia, jonka perusti viisi elokuvantekijää tavoitteenaan löytää “täydellinen kuva”. Kollektiivin ensimmäinen, Boen ohjaama The Reconstruction voitti kuvauksen Kultaisen palmun Cannesissa ja palkittiin San Sebastianin elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta. Sama ryhmä on tehnyt Boen muutkin elokuvat. SEX, DRUGS AND TAXATION kertoo uskomattoman, mutta todenpohjaisen tarinan ystävyksistä ja liikekumppaneista Simon Spiesistä ja Mogens Glistrupista, jotka perustettuaan Tanskan ensimmäisen halpalentoyhtiön pääsivät hedonistisen ja railakkaan jetset-elämän makuun. Faktoihin laveasti suhtautuva Boe kyseenalaistaa elokuvassaan tanskalaisten kollektiivisen muistin, sillä kotimaassaan Spies ja Glistrup nauttivat legendojen mainetta.

Christoffer Boe Helsingissä 19.–21.9.

Iram Haq
Iram Haq on vuonna 1976 syntynyt norjalainen ohjaaja ja näyttelijä, joka on esiintynyt niin teatterilavoilla kuin pitkissä elokuvissa ja tv-sarjoissa. Haqin ensimmäinen elokuvaohjaus oli lyhytelokuva Little Miss Eyeflap, joka sai ensi-iltansa Sundancen elokuvajuhlilla. R&A:ssa nähdään Haqin ensimmäinen pitkä elokuva I AM YOURS (Jag er din), joka sai ensi-iltansa Toronton elokuvajuhlilla 2013 ja valittiin Norjan Oscar-ehdokkaaksi. Haqin esikoispitkä perustuu osin hänen omiin kokemuksiinsa pakistanilaisten maahanmuuttajien tyttärenä Norjassa. Elokuva kertoo yksinhuoltajaäidistä, joka yrittää löytää rakkautta ja oman paikkansa kahden kulttuurin puristuksessa. Haq on sanonut halunneensa kertoa tarinan siitä, miten omalle lapselleen voi osoittaa rakkautta, vaikka ei kokisi saaneensa sitä vanhemmiltaan.

Iram Haq Helsingissä 19.–21.9.

Henrik Hellström
Ruotsalainen Henrik Hellström (s. 1974) on näyttelijätaustainen elokuvantekijä. Malmön teatteriakatemiasta valmistuneen Hellströmin esikoiselokuva Burrowing (Man tänker sitt, 2009) ponnahti Berliinin elokuvajuhlilta eri festivaaleille ympäri maailman, ja se nähtiin myös R&A:ssa. Hellströmin kiinnostus elokuvaohjausta kohtaan sai alkunsa halusta kontrolloida tarinoiden ympäristöä. Hänen luomaansa maailmaa ja ympäristöä onkin kutsuttu unenomaiseksi, eksistentialismia tutkivaksi. Hellströmin toinen pitkä elokuva THE QUIET ROAR kertoo kuolemansairaasta naisesta, joka lähtee kokeellisen LSD-terapian avulla selvittämään oman ahdistuksensa alkulähdettä, tapaamaan itsensä 25-vuotiaana perheenäitinä. Ajatus elokuvasta syntyi Hellströmin seuratessa omaa dementoitunutta isoäitiään.

Henrik Hellström Helsingissä 19.–22.9.

Ole Christian Madsen
Ole Christian Madsen (s. 1966) on tanskalainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, joka opiskeli elokuvaa arvostetussa Tanskan elokuvakoulussa. Hän on tehnyt kotimaassaan useita huippusuosioon nousseita tv-sarjoja ja elokuvia kuten SuperClásico -komedian (2011) ja palkitun Flame & Citron –draaman (2008), joka oli ilmestyessään Tanskan historian kallein elokuvatuotanto. R&A:ssa nähdään Madsenin uusin, 1960-luvulle sijoittuva hippirakkaustarina ITSI BITSI (2014).

Ole Christian Madsen Helsingissä 21.–23.9.

Anna Odell
Anna Odell on vuonna 1973 syntynyt ruotsalainen taiteilija ja elokuvaohjaaja. Odell herätti Ruotsissa huomiota vuonna 2009 Konstfackin taide- ja design-koulun lopputyöllään Okänd, kvinna 2009-349701. Mielisairautta käsitelevässä performanssissaan Odell esitti riehuvansa hermoromahduksen kourissa Liljebron sillalla Tukholmassa. Paikalle saapuneet poliisit veivät hänet väkisin sairaalan psykiatriselle osastolle. Odell ilmoitti seuraavana päivänä olevansa terve ja sanoi, että kyseessä oli henkilökohtainen taideprojekti. Odellin ensimmäinen pitkä elokuva Luokkajuhla (Återträffen, 2013) puolestaan tarkastelee sosiaalisten normien murtumista. Naamiot ja odotukset rakoilevat, kun vanhat luokkakaverit tapaavat toistensa vuosien jälkeen. Odell esittää itseään, ja näyttelijät hänen aikaisempia luokkakavereitaan – sellaisina kuin Odell kuvittelee heidän nykyään olevan. Elokuva voitti ruotsalaisen Guldbaggen-palkinnon parhaasta elokuvasta ja käsikirjoituksesta, ja Odellille myönnettiin myös Dagens Nyheterin Kulturpris-palkinto.

Anna Odell Helsingissä 18.–21.9.  Haastattelupyynnöt Mika Siltala, Cinema Mondo, mikas@cinemamondo.fi 

BALTIAN KETJU 

Andres Maimik
Andres Maimik (s. 1970) on virolainen elokuvaohjaaja, journalisti ja näyttelijä. Hän saapuu R&A:han esittelemään uusimman elokuvansa, vaimonsa Katrin Maimikin kanssa ohjatun CHERRY TOBACCON. Elokuva kertoo nuoresta naisesta ja ensirakkauden huumasta ja se sai ensi-iltansa Karlovy Varyn elokuvafestivaalilla heinäkuussa. Maimik tunnetaan Virossa useista elokuvistaan kuten vuonna 2011 ilmestyneestä dokumentista Kuku: I will stay alive (Kuku: Mina jään Ellu, 2011), joka kertoo kuuluisasta virolaisesta näyttelijästä Arvo Kukumäestä.

Andres Maimik Helsingissä 19.–21.9.

Katrin Maimik
Katrin Maimik on vuonna 1982 syntynyt virolainen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja. Maimik on opiskellut käsikirjoittamista Tallinnan yliopiston Baltic Film and Media School -oppilaitoksessa ja hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa CHERRY TOBACCO esitetään tänä vuonna R&A:ssa. Elokuva on viehättävä kuvaus ensirakkauden huumasta, ja tarinassa on vivahteita Maimikin omista kokemuksista. Elokuva sai ensi-iltansa Karlovy Varyn elokuvafestivaalilla. Maimik saapuu Helsinkiin yhdessä aviomiehensä, elokuvan toisen ohjaajan Andres Maimikin kanssa.

Katrin Maimik Helsingissä 19.–21.9.

Mait Malmsten
Mait Malmsten (s. 1972) on virolainen näyttelijä, joka saapuu Helsinkiin esittelemään Ilmar Raagin ohjaaman elokuvan KERTU. LOVE IS BLIND. Malmsten on opiskellut Tallinnassa näyttelijäntyötä, näytellyt Viron Kansallisteatterissa vuodesta 1993 lähtien sekä useissa elokuvissa ja tv-sarjoissa.

Mait Malmsten Helsingissä 22.–25.9. 

Veiko Õunpuu
Veiko Õunpuu (s. 1972) on Saarenmaalla syntynyt virolainen ohjaaja ja käsikirjoittaja ja yksi maansa puhutuimmista elokuvantekijöistä tällä hetkellä. Hänet tunnetaan parhaiten elokuvistaan Autumn Ball (Sügisball, 2007), joka palkittiin mm. Venetsiassa Horizon Award -palkinnolla ja The Temptation of St. Tony (Püha Tõnu kiusamine, 2009), joka valittiin Viron Oscar-ehdokkaaksi kilpailemaan parhaan vieraskielisen elokuvan tittelistä vuoden 2010 Oscar-gaalassa. Õunpuun elokuvat ovat yleensä hidastempoisia taide-elokuvia, ja niissä nähdään paljon omalaatuisia hahmoja. R&A esittää hänen tuoreimman ohjauksensa, FREE RANGE (Ballaad maailma heakskiitmisest, 2013), joka niin ikään valittiin edustamaan Viroa viimeisimmässä Oscar-gaalassa. Free Range on tarina nuoresta toimittajasta, joka ajautuu syvään henkilökohtaiseen kriisiin tullessaan erotetuksi työstään ja saadessaan samaan aikaan tietää tulevansa isäksi.

Veiko Õunpuu Helsingissä 20.–22.9.

Ilmar Raag
Ilmar Raag on vuonna 1968 syntynyt virolainen käsikirjoittaja, ohjaaja ja media-alan ammattilainen. Hän on valmistunut käsikirjoittajaksi Ohion yliopistosta. Raag on työskennellyt monipuolisesti tv-alalla – vuosina 2002–2005 hän toimi Viron yleisradion johtajana – mutta viime vuosina hän on keskittynyt enemmän elokuvien tekemiseen. Raagin tunnetuin teos on vuonna 2007 ilmestynyt kouluväkivaltaa käsittelevä The Class (Klass), joka oli myös mukana kilpailemassa parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkuudesta. R&A esittää kaksi Raagin uusinta ohjausta: KERTU – LOVE IS BLIND (2013) ja I WON’T COME BACK (2014). Kertussa hiljainen ja vetäytyvä Kertu tapaa saarenmaalaisen kylän juhlissa paikallisen panomiehen Villun. Tiiviissä yhteisössä ihmiset sulkevat itsensä suurilta ja pelottavilta salaisuuksilta. I Won’t Come Back kertoo Anyasta, jolla on elämä kohdillaan: päivät professorin apulaisena ja illat rakastajattarena sujuvat. Epämukava selkkaus pakottaa jättämään kaiken.

Ilmar Raag Helsingissä 23.–26.9.

Lembit Ulfsak
Lembit Ulfsak (s. 1947) on kotimaassaan Virossa tunnettu pitkän linjan arvostettu näyttelijä. Hän valmistui Tallinnan konservatorion näyttelijäntyön linjalta vuonna 1970, ja on siitä asti työskennellyt laaja-alaisesti elokuvissa ja teatterissa, ja on myös ohjannut kaksi elokuvaa uransa aikana. Ulfsak näyttelee Zaza Urushadzen ohjaamassa TANGERINES-elokuvassa Ivoa, joka on vetäytynyt viljelemään mandariineja maaseudulle Abkhaziassa. Ivon on laajennettava maailmaansa, kun verisessä konfliktissa loukkaantunut mies eksyy hänen kotiovelleen. Elokuva sai ensi-iltansa Varsovan elokuvafestivaalilla. Lembit Ulfsakin poika on suomalaiselle yleisölle tutuksi tulleen Betoniyö– ja Mushrooming-elokuvien näyttelijä Juhan Ulfsak, joka piipahti R&A:n vieraana viime vuonna. 

Lembit Ulfsak Helsingissä 25.–27.9.

EASTSIDE STORIES

Ádám Császi
Ádám Császi on valmistunut maisteriksi englantilaisesta kirjallisuudesta, ja opiskelee parhaillaan elokuva-alaa Unkarissa. Ennen ensimmäistä pitkää elokuvaansa, LAND OF STORMS (2014), Császi on ohjannut lyhytelokuvia, joita on esitetty ja palkittu eri puolilla Eurooppaa. Land of Storms on syvien tunteiden ja eroottisen latauksen elokuva, joka kertoo kahden unkarilaisen miesurheilijan rakkaustarinan.

Ádám Császi Helsingissä 20.–22.9.

Bodo Kox
Yksi Puolan omaperäisimpiin ja nouseviin indie-elokuvantekijöihin kuuluva Bodo Kox (s. 1977), saapuu R&A:han ensimmäisen kokopitkän elokuvansa THE GIRL FROM THE WARDROBEN kanssa. Koxin elokuvissa on luonteenomaista musta huumori ja absurdi tyyli, eikä uutuusohjaus tee poikkeusta. Kox on opiskellut elokuvaohjausta Łódźin elokuvakoulussa sekä Wajdan elokuvakoulussa (Wajda School). Hän on tehnyt useita eri festivaaleilla palkittuja amatöörielokuvia ja ohjaamisen lisäksi Kox on toiminut tuottajana, käsikirjoittajana ja näyttelijänä.

Bodo Kox Helsingissä 23.–26.9.

SING ALONG WITH THE COMMON PEOPLE!

Nick Banks
Pulp-yhtyeen rumpalina tunnettu Nick Banks syntyi vuonna 1965 Rotherhamissa Englannissa. Banks aloitti rumpujen soiton 14-vuotiaana. Hänen rumpaliesikuviaan olivat mm. Sex Pistolsin Paul Cook ja Blondien Clem Burke. Banks liittyi Pulpiin vuonna 1987, koska se oli tuohon aikaan hänen suosikkibändinsä. Vuonna 2008 hän liittyi myös toiseen, sheffieldiläisyhtyeeseen nimeltä Pollinates. Banks saapuu R&A:han yhdessä PULP: A FILM ABOUT LIFE, DEATH & SUPERMARKETS -dokumentint ohjaajan Florian Habichtin ja tuottajan Alex Bodenin kanssa. Lisäksi hän soittaa harvinaisen dj-keikan festivaalin avajaisbileissä 18.9. Le Bonkissa.

Nick Banks Helsingissä 18.–21.9. 

Alex Boden
Alex Boden on brittiläinen elokuvatuottaja, joka saapuu Helsinkiin PULP: A FILM ABOUT LIFE, DEATH & SUPERMARKETS -elokuvan tiimoilta. Boden omistaa yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa useita voitokkaita elokuvia tuottaneen yhtiön nimeltä Pistachio Pictures, jonka he perustivat vuonna 1999. Bodenilla on kokemusta myös elokuvien jakelusta ja myynnistä ja hän on haastattelussa kertonut pitävänsä erityisesti trillereistä. Bodenin idea oli vaihtaa Pulp-elokuvan nimi alkuperäisestä Sheffield the Sex Citystä nykyiseensä, mitä elokuvan ohjaaja Florian Habichton kertonut aluksi vastustaneensa. Boden myös puhuu sujuvaa ranskaa ja saksaa.

Alex Boden Helsingissä 18.–22.9.

Florian Habicht
Florian Habicht on uusiseelantilainen elokuvaohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja, jolta nähdään R&A:ssa kaksi elokuvaa. Niistä ensimmäinen on Pulp-yhtyeestä kertova musiikkidokumentti PULP: A FILM ABOUT LIFE, DEATH & SUPERMARKETS (2014) ja toinen New Yorkiin sijoittuva, omaperäinen rakkaustarina LOVE STORY (2011). Habicht tapasi Pulpin laulajan Jarvis Cockerin ensimmäistä kertaa juuri Love Storyn näytöksessä Lontoossa vuonna 2012. Cocker on sittemmin kertonut valinneensa Habichtin dokumentin ohjaajaksi, koska ihaili hänen kykyään heittäytyä elokuvissaan vaarallisiin ja noloihin tilanteisiin sekä hänen eksoottista uusiseelantilaista taustaansa. Eri festivaaleilla palkittu Love Story on puolestaan woodyallenmainen, fiktion ja dokumentin rajoja venyttävä romanttinen komedia, jossa ohjaaja esiintyy itse pääosassa. Habichtin aiempiin ohjaustöihin lukeutuvat myös kekseliääksi kehuttu, kulttisuosioon Uudessa-Seelannissa noussut Woodenhead (2003) sekä pikkukylän romuralleista kauniisti ja poeettisesti kertova dokumenttielokuva Kaikohe Demolition (2004). Habicht saapuu Helsinkiin yhdessä Pulp-elokuvan tuottajan Alex Bodenin ja yhtyeen rumpalin Nick Banksin kanssa.

Florian Habicht Helsingissä 18.–22.9. 

INDIE-KULLANMURUT

Daniel Sánchez Arévalo
Daniel Sánchez Arévalo on vuonna 1970 syntynyt espanjalainen ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja. R&A:ssa nähdään hänen neljäs pitkä elokuvansa FAMILY UNITED (La Gran Familia Española). Kotimaassaan katsojamenestykseksi noussut komedia sijoittuu vuoteen 2010, jolloin Espanja voitti jalkapallon maailmanmestaruuden. Tunteet käyvät kuumina ja salaisuuksia alkaa paljastua, kun suuri espanjalaisperhe kokoontuu viettämään nuorimman pojan häitä, samalla kun häävieraat jännittävät jalkapallon maailmancupin finaalia. Elokuva oli ehdolla peräti 12 Goya-palkinnon saajaksi. Vaikka Arévalo tulee taiteilijaperheestä, hän on sanonut kiinnostuneensa taiteesta vasta 23-vuotiaana. Hankittuaan kauppatieteiden tutkinnon nuori mies kiersi eri vakuutusyhtiöiden työhaastatteluissa ja tylsistyi siinä määrin, että rupesi kirjoittamaan erilaisia tarinoita ja käsikirjoituksia viihdyttääkseen itseään. Kävikin niin, että Arévalo sai töitä käsikirjoittajana ennen kuin hän oli löytänyt työtä vakuutusyhtiössä. Ohjaaja on sanonut elokuvan olevan hänelle terapiaa. Hän on käynyt terapiassa 16 vuoden ajan, ja alkoi luoda käsikirjoituksia käsitelläkseen oman elämänsä solmukohtia.

Daniel Sánchez Arévalo Helsingissä 20.–23.9.

Pierfrancesco Diliberto
Pierfrancesco Diliberto (s. 1972) on italialainen journalisti, tv-satiirikko, näyttelijä, kirjailija ja elokuvaohjaaja, joka tunnetaan kotimaassaan myös lempinimellä Pif. Hän on tullut tunnetuksi erityisesti tv-töistään, kuten terävän satiirisesta tyylistä tunnetusta La Iene (The Hyenas) -ohjelmasta sekä myöhemmin 2000-luvulla omasta tv-show’staan, humoristisesta Il Testimonesta (The Witness). Diliberto vietti lapsuutensa Palermossa, Sisiliassa, jossa mafian läsnäolo tuntui ja näkyi voimakkaasti. Diliberto onkin töissään monesti käsitellyt mafiaa. Myös hänen esikoisohjauksensa, R&A:ssa esitettävä THE MAFIA ONLY KILLS IN SUMMER, on kärjistetty kuvaus yhteiskunnasta, jossa mafia vaikuttaa kaikkeen, mutta jossa ihmiset tekevät parhaansa ollakseen huomaamatta sitä. Diliberto itse näyttelee elokuvassaan pääosaa. Hän on kertonut saaneensa idean elokuvaan, kun huomasi, etteivät ihmiset Sisilian ulkopuolella tuntuneet ymmärtävän mafian läpitunkevaa vaikutusta ja mm. mafian osuutta vuoden 1992 pommi-iskuihin, joissa kuoli kaksi korkea-arvoista tuomaria ja useita sivullisia. 

Pierfrancesco Diliberto Helsingissä 19.–21.9.

Quim Gutierrez

Quim Gutierrez (s. 1981) on Barcelonasta kotoisin oleva näyttelijä, joka loistaa R&A:n kahdessa elokuvassa: FAMILY UNITED (Daniel Sánchez Arévalo) ja KROKOTIILIN KELTAISET SILMÄT (Cécile Telerman). Gutierrez on luonut menestyksekkään uran Espanjassa niin elokuvan kuin televisionkin puolella, ja voitti Goya-palkinnon vuonna 2007 roolisuorituksestaan elokuvassa Dark Blue Almost Black (Sánchez Arévalo). Gutierrez on intohimoinen muodin harrastaja ja tekee myös mallin töitä, hän oli vuoden 2013 Givenchyn muotitalon syys- ja talvimalliston kasvo. Hän pitää myöskin nettisivustoa thejoaquimplacement.com, jossa hän julkaisee kuvaamiaan muotikuvia. Gutierrez ja ohjaaja Daniel Sánchez Arévalo ovat työskennelleet useaan otteeseen yhdessä, ja ovat hyviä ystäviä. Espanjalaisen perheen kaoottista yhteiseloa kuvaavassa Family Unitedissa Gutierrez esittää yhtä perheen veljeksistä, Calebia, joka palaa vuosien ulkomaillaolon jälkeen veljensä häihin vuoden 2010 jalkapallon MM-finaalin aikaan.

Quim Gutierrez Helsingissä 20–23.9.

David Lambert
David Lambert (s. 1974) on belgialainen käsikirjoittaja ja ohjaaja, joka työskenteli teatterissa ennen siirtymistään elokuvien pariin. Hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa, vuonna 2012 ilmestynyt Beyond the Walls (Hors les murs) herätti laajasti huomiota, ja se valittiin samana vuonna Cannesin arvostetulle Kriitikkojen viikolle. R&A:ssa Lambertilta nähdään rohkeilla musiikillisilla ja visuaalisilla valinnoilla höystetty romanttinen komedia ALL YOURS, joka sai ensi-iltansa Karlovy Varyn elokuvafestivaalin kilpasarjassa heinäkuussa. Elokuva on oikukas ja yllättelevä, ristiinrakastava kolmiodraamakomedia, jossa nuori rattopoika rimpuilee keski-ikäisen leipurimiehen ja tämän palkollisena huhkivan yksinhuoltajaäidin himojen ja haikailujen välissä.

David Lambert Helsingissä 19.–22.9.

Bryan Reisberg
Bryan Reisberg on yhdysvaltalainen elokuvantekijä, joka suoritti elokuva- ja televisio-opintoja New Yorkin yliopiston Tisch School of Arts -oppilaitoksessa. Sittemmin Reisberg on työskennellyt omassa Uncorked Productions -tuotantoyhtiössään mainonnan ja musiikkivideoiden parissa tuottaja Andrew D. Corkinin kanssa. Reisberg näytti taitonsa elokuvaohjaajana esikoislyhytelokuvallaan Father/Son (2012), joka sai ensiesityksensä Lontoon BFI:ssä.  Sittemmin Reisberg ohjasi web-sarjan The Walker, jonka pääosassa on Carey Mulligan. 26-vuotias Bryan Reisberg saapuu Helsinkiin esittämään ensimmäisen pitkän elokuvansa BIG SIGNIFICANT THINGS, jonka pääosia esittävät Game of Thrones -sarjasta tunnettu Harry Lloyd ja Krista Kosonen. 

Bryan Reisberg Helsingissä 19.–21.9.

MUSTAT ENKELIT

Ignas Jonynas
Liettuassa vuonna 1971 syntynyt Ignas Jonynas on ennen esikoispitkää elokuvaansa työskennellyt lyhytelokuvan, mainostuotantojen ja teatterin parissa. Työnteko ei ole ulottunut vain taiteen maailmaan; Jonynas on tehnyt töitä myös rakennusmiehenä, radiojuontajana, psykiatrisen sairaalan lääkeannostelijana ja baarimikkona. R&A:ssa näytettävä THE GAMBLER (2013) kertookin pelastusyksikön työntekijästä Vincentasista, joka viettää vapaa-aikansa uhkapelien parissa. Selviytyäkseen valtavista veloistaan hän päättää luoda työhönsä liittyvän pelin, joka tulee uhkaamaan koko hänen elämäänsä. The Gambler on ensimmäinen liettualainen elokuva, joka on valittu San Sebastianin elokuvafestivaalin kilpailusarjaan. 

Ignas Jonynas Helsingissä 20.–22.9.

BALKANAIZE!

Robert Budina
Robert Budina on albanialainen teatteriohjaajaksi valmistunut elokuvantekijä, joka työskentelee ohjaamisen lisäksi tuottajana perustamassaan ERAFILMS-tuotantoyhtiössä. R&A:ssa näytettävä Budinan ensimmäinen pitkä elokuva AGON (2012) valittiin Albanian Oscar-ehdokkaaksi. Budina työskenteli erittäin intensiivisesti tehdessään siirtolaisuutta käsittelevää elokuvaansa. Ennen kuvauksia Budina näyttelijöineen muutti asumaan elokuvan maisemiin Kreikkaan, opiskeli kieltä ja yritti sopeutua kulttuuriin syventääkseen elokuvan henkilöhahmojen psykologiaa.

Robert Budina Helsingissä 18.–21.9.

Darko Lungulov
Darko Lungulov on serbialainen elokuvaohjaaja. Jugoslavian sodan puhjettua vuonna 1991 Lungulov muutti New Yorkiin ja opiskeli siellä elokuvaa. Opiskeluvuosinaan hän eli kurinalaista elämää opiskellen täysipäiväisesti ja työskennellen muuttoauton kuljettajana. Uransa aikana Lungulov on työskennellyt dokumenttielokuvan opettajana ja ohjaajana. Vuodesta 2003 lähtien hän on työskennellyt jälleen Belgradissa, Serbiassa. Lungulovin edellinen pitkä elokuva Here and There voitti Best NY Narrative -palkinnon Tribecan elokuvafestivaalilla vuonna 2009. Lungulov saapuu Helsinkiin esittelemään uuden elokuvansa MONUMENT TO MICHAEL JACKSON (2014). Se on tragikomedia pienessä kylässä asuvasta miehestä, joka päättää rakentaa Jacksonin This is It -kiertueen kunniaksi monumentin. Lungulov saapuu Helsinkiin vaimonsa Zora Lungulovin kanssa, joka on elokuvan pukusuunnittelija.

Darko Lungulov Helsingissä 22.–25.9.

Tomislav Mrsic
Tomislav Mrsic (s. 1972) on kroatialainen elokuvaohjaaja. Mrsicin kiinnostus elokuvaa kohtaan heräsi vasta hänen opiskellessaan poliittista historiaa Zagrebin yliopistossa. Uranvaihdos ei ollut turha, sillä ensimmäisellä dokumenttielokuvallaan hän voitti parhaan uuden ohjaajan palkinnon Days of Croatian Film -festivaalilla vuonna 2002. Mrsic on sittemmin tehnyt useita arvostettuja dokumenttielokuvia, sekä työskennellyt apulaisohjaajana fiktioelokuvissa. Hän on yksi Film Art Museum -yhdistyksen perustajista. Tomislav Mrsic saapuu Helsinkiin tuottajansa Suzana Pandekin kanssa esittelemään uusinta elokuvaansa, mustaa komediaa nimeltä COWBOYS, jossa kahdeksan tavallista miestä tekee a suuren western-teatteriproduktion ilman aiempaa kokemust. Elokuva on vastikään valittu edustamaan Kroatiaa vuoden 2015 Oscar-gaalassa.

Tomislav Mrsic Helsingissä 26.–28.9.

Suzana Pandek
Suzana Pandek (s. 1973) on kroatialaisenCOWBOYS-elokuvan tuottaja. Pandekilla on laaja-alainen toimittajan tausta: hän opiskeli viestintää Zagrebin yliopistossa, ja on työskennellyt mm. lasten tv-ohjelmassa, HRT Cosmopolitanissa ja muissa lifestyle-lehdissä, televisiotoimittajana ja mainosalalla. Pandek työskenteli pitkään vastaavana tuottajana PlanetR-mainostoimistossa. Nykyisin hän on töissä tuottajana Kabinet-tuotantoyhtiössä.

Suzana Pandek Helsingissä 26.–28.9.

LUOMISTEKOJA

Mark Cousins
Mark Cousins on Skotlannissa asuva irlantilainen elokuvaohjaaja ja kriitikko. Cousins on tullut tunnetuksi suomalaiselle yleisölle muun muassa elokuvahistoriaa käsittelevän 15-osaisen Elokuvan tarina -tv-sarjan kautta. Elokuvakritiikin ja ohjaamisen lisäksi Cousins on tehnyt hartiavoimin työtä elokuvakulttuurin puolesta. Yhdessä Tilda Swintonin kanssa hän loi liikkuvan elokuvafestivaalin, jonka puitteessa joukko elokuvaystäviä raahasi 35 tonnin elokuvateatterikuorma-autoa Skotlannin ylängön halki. R&A: esittää Cousinsin dokumentin A STORY OF CHILDREN AND FILM (2013), jossa ohjaaja tutkii elokuvan historian hienoimpia lapsikuvauksia. Suomalaiselle yleisölle voi tulla yllätyksenä, että yksi Cousinsin lempikohtauksista, jossa on lapsi läsnä, on kohtaus Erkki Karun Finlandia-elokuvasta vuodelta 1922. Cousins on todennut, että elokuvat ovat verraton taidemuoto lapsuuden totuuksien kertomiseen, koska elokuvissa lapsi on mukana lopputulosta luomassa eri tavalla kuin esimerkiksi kirjallisuudessa. R&A:ssa nähdään myös Cousinsin tuorein elokuva LIFE MAY BE (2014), jossa hän käy keskustelua kulttuurista, sukupuolirooleista ja taiteellisesta luomisprosessista iranilaisen ohjaajan ja näyttelijän Mania Akbarin kanssa. R&A:n järjestämässä yleisökeskustelussa elokuva- ja televisiotieteen professori Henry Bacon keskustelee Mark Cousinsin kanssa aiheesta “Kuinka ylläpitää  elokuvakulttuurin tuntemusta yltäkylläisessä mediaympäristössä?” Andorrassa 4.9. klo 16:30. Cousins on myös luvannut kertoa itselleen tärkeistä elokuvahistorian unohdetuista aiheista ja katvealueista.

Mark Cousins Helsingissä 3.–5.9.

Ivo Felt
Ivo Felt työskentelee laaja-alaisesti elokuvatuottajana, äänittäjänä ja äänisuunnittelijana niin Virossa kuin Suomessa. Felt on aloittanut uransa äänisuunnittelijana jo 1980-luvun lopulla Tallinnfilmin äänipuolella, ja on sittemmin työskennellyt lukuisissa fiktio- ja dokumenttielokuvissa, televisiossa ja TV-mainonnassa. Feltin äänityö on kuultavissa mm.  kotimaisissa elokuvissa Kalervo Palsa ja kuriton käsi (ohj. Pekka Lehto, 2013) ja R&A:ssa tänä vuonna nähtävässä Leenä Kilpeläisen dokumentissa SOKUROVIN ÄÄNI. Vuonna 1995 Felt perusti Allfilm-tuotantoyhtiön, joka on tuottanut mm. kotimaisen Petri Kotwican elokuvan Rat King. Vuodesta 2006 Felt on keskittynyt enemmän elokuvatuottamiseen yhtiössään. Hän opettaa myös Pohjois-Euroopan suurimmassa kansainvälisessä elokuvakoulussa, Tallinnan Baltic Film and Media Schoolissa. Felt saapuu Helsinkiin esittelemään tuottamaansa elokuvaa TANGERINES (ohj. Zaza Urushadze) näyttelijä Lembit Ulfsakin kanssa. Felt on myös työskennellyt äänittäjänä toisen festivaalivieraan, Veiko Õunpuun elokuvassa FREE RANGE.

Ivo Felt Helsingissä 24.–27.9.

Henrik Skram
Henrik Skram (s. 1973) on norjalainen säveltäjä, joka on säveltänyt musiikin R&A:ssa esitettävään Kenneth Elvebakkin elokuvaan BALLET BOYS. Elokuva kertoo kolmesta Norjan oopperan balettiakatemiassa opiskelevasta nuorukaisesta, jotka haaveilevat ammattitanssijan urasta ja kipuilevat sen vaatimien uhrausten kanssa. Skram opiskeli säveltämistä Lontoossa ja Norjassa, ja hän on tehnyt musiikkia useisiin elokuviin, teatteriesityksiin ja konsertteihin. Skram oli ehdolla Norjassa jaettavan Amanda-palkinnon saajaksi sävellyksestään elokuvaan 90 Minutes (ohj. Eva Sørhaug, 2013) ja voitti samasta sävellyksestään yleisöäänestyksen The World Soundtrack Award -kilpailussa. 

Henrik Skram Helsingissä 26.–28.9.

Frédéric Tcheng
Frédéric Tcheng on ranskalainen ohjaaja, joka kouluttautui insinööriksi ennen kuin ryhtyi opiskelemaan elokuvaa Columbian yliopistossa New Yorkissa. R&A:ssa nähdään Tchengin ohjaama dokumentti DIOR AND I (2014), jossa kurkistetaan Diorin kulisseihin uuden taiteellisen johtajan Raf Simonsin valmistellessa ensimmäistä haute couture -mallistoaan ikoniselle muotitalolle. Elokuvassa seurataan, miten avantgardistisesta tyylistään tunnettu Simons sopeutuu perinteikkään muotitalon käytäntöihin, joissa Christian Diorin henki tuntuu olevan alati läsnä. Tcheng on sanonut inspiroituneensa Hitchcockin Rebecca-elokuvasta kuvatessaan, kuinka Simons yrittää löytää oman äänensä arvovaltaisen muotitalon uudistajana. Ohjaaja on sukeltanut muotimaailman saloihin myös dokumentissa Diana Vreeland: The Eye Has to Travel, jonka hän ohjasi yhdessä kahden kollegansa kanssa ja Oscar-ehdokkaassa Valentino: The Last Emperor, jossa Tcheng toimi leikkaajana. Tällä hetkellä Tcheng työstää ensimmäisen fiktioelokuvansa käsikirjoitusta.

Frédéric Tcheng Helsingissä 23.–26.9.

VIELÄ NUORIA

Ragnar Bragason
Ohjaaja Ragnar Bragason (s. 1971) on vakiinnuttanut paikkansa Islannin nykyelokuvan kärkirivissä. 55-kertainen ehdokas ja 24 kertaa EDDA-palkittu Bragason on voittanut kolme kertaa peräkkäin parhaan ohjaajan palkinnon, sekä useita muita palkintoja kansainvälisillä festivaaleilla. Tämän lisäksi hän on Islannin elokuvaohjaajien yhdistyksen puheenjohtaja ja Islannin taiteilijoiden liiton hallituksen jäsen. Sudavikin kylässä kasvanut Bragason alkoi tehdä nuorena opiskelijana lyhytelokuvia ja musiikkivideoita, ja debytoi pitkällä elokuvallaan Fiasco vuonna 2000. Televisiossa hän on tullut tunnetuksi suositulla tv-sarja-trilogiallaan The Night Shift, The Day Shift ja The Prison Shift. R&A:ssa esitettävä METALHEAD on Bragasonin viides pitkä elokuva. Elokuvan päähenkilön Heran tapaan Bragason itsekin kuunteli nuoruudessaan  aktiivisesti heviä. Hän on sanonut intohimonsa metalliin olleen lähtökohtana tummalle, menetystä käsittelevälle elokuvalleen.

Ragnar Bragason Helsingissä 19.–22.9.

Sofia Norlin
Sofia Norlin on vuonna 1974 syntynyt ruotsalainen ohjaaja. Hän on työskennellyt teatterin ja elokuvan parissa kymmenen vuoden ajan niin kotimaassaan kuin Ranskassa, jossa hän asunut viimeiset 18 vuotta, toimien mm. elokuvapedagogina Pariisissa. Hänen R&A:ssa nähtävä ensimmäinen pitkä draamaelokuvansa BROKEN HILLS BLUES kertoo eri-ikäisistä nuorista, jotka kamppailevat elämänmuutosten keskellä Pohjois-Ruotsin Kiirunassa, joka sekin on isojen muutosten edessä. Kaupunki kirjaimellisesti natisee liitoksissaan, kun sen sydämenä toimiva kaivos kaivaa kuoppaa asutusten alle. Vähäistä dialogia sisältävän, poeettisen elokuvan tyyliä ei aina ollut helppo selittää rahoittajille, minkä takia Tukholman elokuvafestivaalin myöntämä naisohjaajien stipendi oli Norlinille elintärkeä. Tällä hetkellä Norlin käsikirjoittaa seuraavaa elokuvaansa, joka kertoo Kongosta Ranskaan saapuvista orvoista lapsisotilaista.

Sofia Norlin Helsingissä 19.–21.9.

KANSAT NOUSEVAT? 

Niels Pagh Andersen
Niels Pagh Andersen on Tanskassa vuonna 1958 syntynyt, mutta Helsingissä asuva elokuvaleikkaaja ja opettaja. Hän on yli 30-vuotisen uransa aikana leikannut yli 250 elokuvaa, joista useat on huomioitu elokuva-alan merkittävimmillä palkinnoilla. Andersen on leikannut mm. Pirjo Honkasalon Betoniyön ja viime vuoden R&A-hitin ja Oscar-ehdokkaan, Joshua Oppenheimerin The Act of Killing -dokumentin. Andersenin kädenjälki on nähtävillä myös Oppenheimerin uusimmassa, The Act of Killingin jatko-osassa THE LOOK OF SILENCE, joka sai ylistävät arviot ensi-illassaan Venetsian elokuvajuhlilla syyskuun alussa ja joka esitetään R&A:ssa. Vuonna 2005 Tanskan elokuvainstituutti myönsi Andersenille Roos-Prisen-elämäntyöpalkinnon merkittävistä saavutuksista dokumenttielokuvien parissa. Andersen vetää R&A:ssa yleisölle avoimen masterclass-tilaisuuden 25.9., jossa hän valottaa elokuvaleikkaamisen saloja.

Noaz Deshe
Noaz Deshe on Berliinissä ja Los Angelesissa asuva monitaiteilija, joka elokuvan lisäksi säveltää ja kirjoittaa. Deshe teki musiikin Iran Jalalin elokuvaan Frontier Blues, ja hänen esikoiskirjansa In Case We Never Meet Again julkaistaan pian. Alias-nimisen albiinopojan tarinan kertova WHITE SHADOW sai ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla, jossa esikoisohjaaja Deshe voitti Lion of the Future -palkinnon. Tansaniassa, Kongossa ja Keniassa albiinot ovat haluttua kauppatavaraa, heidän ruumiinosiensa uskotaan tuovan terveyttä ja vaurautta. Uskomuksen perusteella etenkin albiinolapsia jahdataan ja murhataan brutaalisti. Tansanialainen sanonta kuuluukin: “Albiinot eivät kuole, he vain katoavat.” Deshe ja hänen kuvausryhmänsä kokivat valtavia vaikeuksia kuvatessaan elokuvaa Tansaniassa. Useat ryhmän jäsenistä sairastuivat malariaan ja kärsivät ankarista iho-oireista, ja yksi elokuvan lapsinäyttelijöistä ei puhunut kuukauteen selviydyttyään täpärästi vanhan asevaraston räjähdettyä kylässä. Eräänä kuvauspäivänä suunnitelmia vaihdettiin viime hetkellä ja hyvä niin – leijona tappoi alunperin suunnitellussa kuvauspaikassa samana päivänä kymmenen ihmistä.

Noaz Deshe Helsingissä 19.–22.9.

Orwa Nyrabia
Orwa Nyrabia (s. 1977) on syyrialainen tuottaja, elokuvantekijä, näyttelijä ja kolumnisti, joka on yhdessä vaimonsa kanssa perustanut kansainvälisen DOX BOX -dokumenttielokuvafestivaalin Syyriaan. Vuonna 2002 Nyrabia oli mukana perustamassa Syyrian ensimmäistä itsenäistä elokuvatuotanto- ja levitysyhtiötä Proaction Filmsiä. R&A:ssa nähdään Nyrabian tuottama ja Talal Derkin ohjaama dokumentti RETURN TO HOMS. Dokumentti seuraa Syyrian väkivallattomien protestien keskushahmoksi nousevaa jalkapallotähteä, joka ajan myötä tarttuu aseisiin kamppailussaan Bashar al-Assadin hallintoa vastaan. Dokumentin dramaattiset kuvat piiritetyn Homs-kaupungin katutaisteluista jäävät elämään katsojan verkkokalvoille pitkäksi aikaa. Elokuva voitti Sundancen elokuvajuhlien parhaan dokumenttielokuvan palkinnon ja oli ensimmäinen arabimaasta ponnistanut elokuva, joka on avannut arvovaltaisen Amsterdamin dokumenttielokuvafestivaalin IDFA:n. Orwa Nyrabia on ollut aktiivinen syyrialaisessa oppositioliikkeessä ja tehnyt humanitaarista työtä mm. Homsissa. Hänen isänsä Mouaffaq Nyrabia on Syyrian oppositioryhmien kansallisen neuvoston EU-lähettiläs.

Orwa Nyrabia Helsingissä 20.–23.9.

Matt Stoecker
Matt Stoecker on yhdysvaltalainen biologi ja kuvaaja sekä DAMNATION-elokuvan tuottaja. Biologin työssään Stoecker on keskittynyt jokien ja kalakantojen entisöimiseen. Stoeckerin ympäristöherääminen alkoi intohimosta taimenen perhokalastukseen, jonka myötä hän alkoi kuvata vedenalaista maailmaa. Stoecker on tuottanut vedenalaista kuvamateriaalia useaan elokuvahankkeeseen ennen R&A:ssa nähtävää DamNation-dokumenttia. Stoecker esiintyy 24.9. järjestettävässä seminaarissa, jossa korkean tason poliitikot, tutkijat, vesistö- ja kala-aktivistit sekä vesivoimayhtiöiden edustajat keskustelevat vesivoimarakentamisesta ja sen vaikutuksesta virtavesistöille ja kalakannoille Pekka Haaviston ja Jasper Pääkkösen johdolla.

Matt Stoecker Helsingissä 23.–26.9.

LYHYTELOKUVASARJOJEN VIERAAT

Giorgio Bosisio
Italialaisyntyinen Bosisio aloitti opintonsa kauppatieteillä, mutta siirtyi elokuvan pariin The London Film School:iin. R&A:ssa esitettävä  Un pensiero kalašnikov (Sarja KASVUKIPUJA, 19.9. klo 18.15 Dubrovnik) oli hänen lopputyönsä ja se sai maailman ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla. 

Marcus Carlsson & Lovisa Charlier
Carlsson opiskeli elokuvaa Göteborgin yliopistossa. DIRTBAGS(Sarja NAAPURILTA, LYHYESTI 21.9. klo 15.45 Dubrovnik) oli ehdolla Göteborgin elokuvajuhlien lyhytelokuvien kilpasarjassa. Charlier on elokuvan tuottaja, joka on työskennellyt myös käsikirjoittajana.  

Cristina Grosan & Dóra Nedeczky
Romanialaissyntyinen Grosan asuu ja työskentelee Budapestissa, Unkarissa. Elokuvien lisäksi hän tekee graafisen suunnittelijan ja AD:n töitä. Hänen ohjaustyönsä HOLIDAY AT THE SEASIDE (Sarja KESÄTARINOITA 25.9. klo 15:45 Dubrovnik) oli voittoisa Sarajevon 19. elokuvajuhlilla. Elokuvan unkarilainen tuottaja Dóra työskentelee tuottamisen ohella myös NISI MASA -järjestössä (Head of Film Lab).

Jannis Lenz
Saksassa varttunut Lenz opiskeli Wienissä, Itävallassa ja on elokuvan IN BETWEEN (Sarja KESÄTARINOITA 25.9. klo 15:45 Dubrovnik) ohjaaja ja käsikirjoittaja.

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:
Tiedottaja Kira Schroeder
050-3716483
kira@hiff.fi

RA_vierasesittelyt_04_09_14_