/ Tiedotteet

Suomen suurin elokuvafestivaali käynnistää kolmivuotisen yhteistyön Ylen kanssa. Kumppanuuden myötä R&A-elokuvia nähdään kotikatsomoissa kautta maan, samalla kun valitut Yle-sisällöt pääsevät valkokankaalle. Yhteistyön suuret nimet ovat Agnieszka Holland, Orwa Nyrabia ja Mark Cousins, joka on festivaalin ennakkovieraana 4.–5.9. Festivaalilla nähdään myös ennakkonäytös Ylen suositusta Kimmo-sarjan uuden tuotantokauden ensimmäisistä jaksoista. 

Maanlaajuisen näkyvyyden saa Talal Derkin ohjaama RETURN TO HOMS, jonka Docventures ja R&A näyttävät syyskuussa. R&A:n esityksissä on läsnä elokuvan syyrialainen tuottaja Orwa Nyrabia. Syyrian ensimmäistä itsenäistä elokuvatuotanto- ja levitysyhtiötä sekä maan kansainvälistä dokumenttifestivaalia perustanut Nyrabia on itse ollut aktiivinen maan oppositioliikkeessä. Dokumentissa seurataan Syyrian väkivallattomien protestien keskushahmoksi nousevaa jalkapallotähteä, joka myöhemmin tarttuu aseisiin kamppailussaan Bashar al-Assadia vastaan.

Syyskuussa R&A ja Yle esittävät Puolan kuuluisimpiin ohjaajiin lukeutuvan Agnieszka Hollandin HBO:lle ohjaaman BURNING BUSH -teoksen. R&A esittää työn yli kolmetuntisena elokuvaversiona, Ylen Teemallase nähdään kolmiosaisena sarjana 26.–28.9. Burning Bush sijoittuu Neuvostoliiton miehittämään Tshekkoslovakiaan vuonna 1969. Holland on ohjannut sekä poliittisia fiktioelokuvia että viihdyttäviä tv-sarjoja, esimerkkeinä legendaarinen rikossarja The Wire ja musiikkisarja Treme.

Kimmo-sarjan uusia jaksoja R&A:n ennakkonäytöksessä
R&A esittää erikoisnäytöksen Ylen suositun Kimmo-sarjan toisen tuotantokauden neljästä ensimmäisestä jaksosta, jotka alkavat pyöriä Yle TV2:lla marraskuun alussa. Sarjan nimihenkilö on Jussi Vatasen esittämä aikuisiän haasteita vieroksuva kolmekymppinen Kimmo. Toisen tuotantokauden alussa Kimmo elää päällisin puolin tasaista keskiluokkaista arkea, jossa jokin ei kuitenkaan tunnu oikealta. Ennakkokatsauksessa ovat mukana mm. pääosanesittäjät Jussi Vatanen ja Malla Malmivaara.

Ohjaaja Mark Cousins Helsinkiin festivaalin ennakkovieraana
Yksi Yle-yhteistyön satsauksista on elokuvaohjaaja ja -kriitikko Mark Cousinsin tuotannon esittäminen niin Yle Teemalla kuin R&A-teattereissa. Ohjaaja saapuu Helsinkiin syyskuun alussa festivaalin ennakkovieraaksi. Irlantilainen Cousins on tullut tunnetuksi suomalaiselle yleisölle mm. elokuvahistoriaa käsittelevän Elokuvan tarina -kirjan ja siihen pohjautuvan 15-osaisen tv-sarjan kautta. Yle Teema lähettää sarjan toiveuusintana 10.9. alkaen. Sarjassa käsiteltyjä elokuvia esitetään useassa Teemalauantaissa sekä Kino Klassikossa sunnuntai-iltaisin koko syksyn ajan.

4.9. Cousins esiintyy keskustelutilaisuudessa, jonka otsikko on “Kuinka ylläpitää elokuvakulttuurin tuntemusta yltäkylläisessä mediaympäristössä?”.Keskustelua johtaa elokuva- ja televisiotieteen professori Henry Bacon. Yleisötilaisuuden jälkeen ilmainen ennakkoesitys festivaalilla nähtävästä Cousins -elokuvasta A STORY OF CHILDREN AND FILM. Keskustelutilaisuus Andorrassa, Eerikink. 11 4.9. klo 16.30, elokuva klo 18.00. Teemalla elokuva nähdään syyskuussa.

R&A:ssa nähdään myös Cousinsin tuore LIFE MAY BE, jossa hän käy elokuvakeskustelua kulttuurista, sukupuolirooleista ja taiteellisesta luomisprosessista iranilaisen ohjaajan ja näyttelijän Mania Akbarin kanssa. Cousins on median haastateltavana 4.–5.9. 

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:  Tiedottaja Kira Schroeder / 050-3716483 / kira@hiff.fi / hiff.fi

Tämän vuoden R&A-ohjelmiston ohjaajien elokuvia Ylellä syyskuussa

–        Ruben Östlundin (TURIST, R&A 2014) PLAY Yle Teemalla keskiviikkona 24.9. 22:05

–        Joshua Oppenheimerin (THE LOOK OF SILENCE, R&A 2014) THE ACT OF KILLING Yle Teemalla torstaina 18.9. klo 23:15

–        Göran Hugo Olssonin (R&A 2014: CONCERNING VIOLENCE) THE BLACK POVER MIXTAPE 1967-1975 Yle Teemalla perjantaina 19.9. klo 22:55

Myöhemmin Ylen kanavilla esitettäviä vuoden 2014 R&A-elokuvia:

–   ’71
–   20 Feet from Stardom
–   Aikuisten poika
–   A Story of Children and Film
–   Ballet Boys
–   Betoniyö
–   Concerning Violence
–   Eedenistä pohjoiseen
–   Estherin kehä
–   He ovat paenneet
–   Kesäkaverit
–   Laulu
–   Luokkajuhla
–   Love & Engineering – rakkauden insinöörit
–   Matka minuksi
–   Me, Myself and Mum
–   Monsterimies
–   Muscle Shoals
–   Night Moves
–   Nymphomaniac
–   Näin unta elämästä
–   Onneli ja Anneli
–   Pulp: A Film about Life, Death and Supermarkets
–   Sokurovin ääni-   Sex, Drugs and Taxation
–   The Look of Silence
–   The Quiet Roar
–   The Trip to Italy
–   Tolonen
–   Turist
–   Tuulensieppaajat
–   Ulvilan murhamysteeri
–   Vadelmavenepakolainen
–   When Animals Dream

Yleyhteistyo_040914