/ Tiedotteet

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yleisöpalkintoa tavoittelee viisi elokuvaa, jotka festivaali on valinnut yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa. Yleisökilpailun voittajaelokuva nähdään Kuukauden elokuvana Elokuvateatteri Orionissa marraskuussa. 

Pawel Pawlikowskin vähäeleinen, mustavalkoinen draama IDA kuljettaa syvälle Puolan vaiettuun historiaan. Se sijoittuu 1960-luvulle, jolloin nuori nunnakokelas on juuri vannomassa valansa, kun hän saa tietää ikäviä asioita perheensä taustoista. Idan omakuva ja käsitys maailmasta muuttuu, kun hän selvittää sukunsa historiaa yhdessä boheemin tätinsä kanssa. Ida valittiin Lontoon elokuvajuhlien parhaaksi elokuvaksi ja se voitti mm. Toronton elokuvajuhlien kansainvälisten kriitikoiden palkinnon (FIPRESCI). Elokuva on myös ehdolla vuoden 2014 Euroopan parlamentin Lux-palkinnon saajaksi.

Hevoset näyttäytyvät viisaina verrattuna jääräpäisiin ihmisiin Benedikt Erlingssonin humoristisessa OF HORSES AND MEN. Islannin villeihin maisemiin sijoittuva elokuva on upeasti kuvattu absurdi draama, jossa hevoset ovat vähintäänkin yhtä tärkeässä osassa kuin ihmiset. Kiikarit ovat ahkerassa käytössä, kun naapurit kyttäävät toistensa tekemisiä pienessä yhteisössä, jossa luontevin kulkuneuvo on hevonen.

Teini-ikäisten turvakotiin sijoittuva SHORT TERM 12 on viime vuoden vahvimpia amerikkalaiselokuvia. Ohjaaja Destin Daniel Crettonin omiin työkokemuksiin perustuvassa tarinassa seurataan turvakodin omistautunutta ohjaajaa Gracea, joka upottaa huolensa nuorten parissa työskentelemiseen. Hän ei leiki pelastajaa tai terapeuttia, vaan kohtaa lapset tasavertaisina ihmisinä. Pääroolia näyttelevä Brie Larson (s. 1989) sai muun muassa Locarnon festivaalin näyttelijäpalkinnon suorituksestaan. 

Philippe Garrelin ohjaama JEALOUSY kertoo 30-vuotiaasta Louis-nimisestä teatterinäyttelijästä, joka jättää perheensä viettääkseen romanttista taitelijaelämää kollegansa kanssa. Elokuvan nimen mukaisesti kaikki elokuvan henkilöt, niin Louis itse, hänen rakastajattarensa kuin hänen exänsä ja tyttärensä kärsivät vuorotelleen mustasukkaisuudesta. Elokuvan pääosaa näyttelee ohjaajan poika, Louis Garrel.

THE SELFISH GIANT on Clio Barnardin Pohjois-Englantiin sijoittuva uudelleentulkinta Oscar Wilden samannimisestä tarinasta. Barnardin elokuvassa seurataan kahta 14-vuotiasta kaverusta, jotka yrittävät ansaita rahaa romumetallin keräämisellä jouduttuaan erotetuiksi koulusta. Barnardin vahva ja realistinen lapsuudenkuvaus esitettiin Cannesin Directors’ Fortnight -sarjassa ja se oli ehdolla viime vuoden Lux-palkinnon saajaksi.

Orionin marraskuun Kuukauden elokuvaa voi äänestää 18.–28.9. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin nettisivuilla osoitteessa kavi.fi/kuukaudenelokuva. Äänestys päättyy 28.9. klo 12. Voittajaelokuva julkistetaan 28.9. ja esitetään Orionissa neljästi: 4.11., 16.11., 19.11. & 28.11.

Lisätiedot:
Anna Möttölä / KAVI                                                 Kira Schroeder / R&A
anna.mottola@kavi.fi / kavi.fi                                 kira@hiff.fi / hiff.fi
045-6577381                                                                050-3716483

RA_KAVI_YLEISOKILPAILUN_EHDOKKAAT_290814