/ Tiedotteet

TIEDOTE, 31.7.2014
Julkaisuvapaa heti

R&A juhlii nuoria ohjaajakykyjä ja kokeneita mestareita

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali järjestetään 27. kerran 18.–28.9.2014. Valkokankailla nähdään yhteensä yli 170 pitkää ja noin 150 lyhyttä elokuvaa. Festivaalin ohjelmistossa on ennätysmäärä gaala- ja erikoisnäytöksiä. Tänä vuonna Suomen suurin elokuvafestivaali käynnistää yhteistyön Ylen kanssa ja tuo R&A-elokuvia kotikatsomoihin kautta maan.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin avaa räjähtävästi debytoiva ohjaaja- ja käsikirjoittajakyky Damien Chazelle. Sundancen ja Cannesin festivaaliyleisöt valloittanut WHIPLASH murtaa kaikki musiikkielokuvaan sisältyvät odotukset. Mukaansatempaavan trillerin tai toimintaelokuvan tapaan ohjattu elokuva on intensiivinen draama pakkomielteisen kunnianhimon hinnasta. Miles Teller esittää lahjakasta ja intohimoista rumpalia, joka pääsee Yhdysvaltojen parhaimpaan jazzkonservatorioon. J.K. Simmonsin esittämä bändijohtaja ja koulun ankarin opettaja on perfektionisti, joka vaatii tähtioppilaaltaan verta, hikeä ja kyyneliä. Elokuva tulee teattereihin 23.1.2015 Sony Pictures Finlandin levittämänä.

R&A:n Kotimaisen gaalan elokuva on J-P Valkeapään ohjaama HE OVAT PAENNEET,rajun realistinen, mutta samalla unenomainen road movie kahden nuoren sivullisen pakomatkasta halki kesäisen Suomen. Teppo Mannerin esittämä siviilipalvelusmies Joni kohtaa ongelmanuorten laitoksessa kapinoivan ja sopeutumattoman Raisan (Roosa Söderholm). Nuoria yhdistää unelma paosta, mahdollisuudesta päästä karkuun todellisuuden rajoja ja väkivaltaa. He ovat paenneet saa kansainvälisen ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlien arvostetussa Venice Days (Giornate degli Autori) -esityssarjassa. Valkeapään esikoiselokuva Muukalainen esitettiin niin ikään Venetsiassa ja se voitti Göteborgin kansainvälisten elokuvajuhlien pääpalkinnon vuonna 2009. Teatteriensi-iltansa He ovat paenneet saa 17. lokakuuta SF Filmin levittämänä.

Uudessa Mestareiden gaalassa esitetään kaksinkertaisten Cannes-voittajien Jean-Pierre ja Luc Dardennen intensiivinen KAKSI PÄIVÄÄ, YKSI YÖ. Marion Cotillardin esittämä Sandra saa tylyn viestin palattuaan työpaikalleen sairasloman jälkeen: työkaverit ovat päättäneet suostua hänen irtisanomiseen, jotta saisivat itse pitää bonuksensa. Sandralla on tasan kaksi päivää ja yksi yö aikaa puhua kollegat puolelleen ja pitää työnsä. Tarina asetetaan ällistyttävän Cotillardin harteille: hän on läsnä elokuvan jokaisessa kohtauksessa. Cinema Mondon levittämän elokuvan teatteriensi-ilta on 21.11.

R&A-gaalassa nähdään Alejandro Jodorowskyn odotettu paluu ELÄMÄN TANSSI, joka on legendaarisen surrealistin ensimmäinen elokuvaohjaus 23 vuoteen. Omaelämäkerrallisessa fiktiossa Jodorowsky palaa synnyinpaikkaansa, Chilen rannikolla sijaitsevaan pieneen Tocopillan kylään, jossa lapsuudenmuistot saavat uusia tulkintoja ohjaajalle ominaisten absurdien metaforien kautta. Elämän tanssissa kulttipalvotun veteraanitaitelijan omaperäinen visio yhdistyy lapsen estottomaan uteliaisuuteen. Cinema Mondon levittämän elokuvan teatteriensi-ilta on 14.11.

Festivaalin päättää yksi vuoden odotetuimmista elokuvista, Richard Linklaterin (Rakkautta ennen aamua) BOYHOOD. Ainutlaatuisessa draamassa seurataan Ellar Coltranen näyttelemän pojan kasvamista koulunsa aloittavasta pikkupojasta 18-vuotiaaksi miehenaluksi. Ajan kulun aistii silminnähden, sillä elokuvaa kuvattiin uskomattomat 12 vuotta samalla näyttelijäkaartilla. Pojan vanhempien rooleissa nähdään Patricia Arquette ja Linklaterin luottonäyttelijä Ethan Hawke. Vuoden parhaaksi elokuvaksi kehuttu Boyhood on saanut ylistäviä arvioita ympäri maailman ja Linklater sai Berliinin elokuvajuhlilla parhaan ohjaajan Hopeisen karhun. Finnkinon levittämä elokuva saa teatteriensi-iltansa 10.10.

Avajaispäivän erikoisnäytöksessä Pulp-dokumentti ja bändin rumpali avajaisklubilla
Avajaiselokuva Whiplashin jälkeen ilta jatkuu musiikkiteemalla kun PULP: A FILM ABOUT LIFE, DEATH & SUPERMARKETS esitetään avajaispäivän erikoisnäytöksenä. Nostalgisessa elokuvassa Jarvis Cockerin Pulp palaa kotikaupunkiinsa Sheffieldiin vetämään viimeisen keikan. Florian Habichtin katsaus konsertin kulissien taakse on samalla kunnianosoitus bändin synnyinkaupungille ja faneille, jotka pääsevät elokuvassa ääneen omilla elämäntarinoillaan. Avajaispäivän näytöksessä ovat läsnä elokuvan ohjaaja Habicht, tuottaja Alex Boden sekä Pulpin rumpali Nick Banks, joka heittää näytöksen jälkeen harvinaisen DJ-keikan festivaalin avajaisklubilla LeBonkissa.

Ohjaaja Mark Cousins Helsinkiin festivaalin ennakkovieraana
Rakkautta & Anarkiaa -festivaali haluaa tarjota elokuvaelämyksiä myös niille, jotka eivät pääse Helsingin keskustaan nauttimaan festivaalisykkeestä. Uuden Yle-yhteistyön myötä R&A-elokuvia nähdään myös Ylen kanavilla, jolloin ne ovat katsottavissa ympäri maan.

Yksi Yle-yhteistyön satsauksista on elokuvaohjaaja ja -kriitikko Mark Cousinsin tuotannon esittäminen niin Ylen Teema-kanavalla kuin R&A-teattereissa. Ohjaaja saapuu Helsinkiin syyskuun alussa festivaalin ennakkovieraaksi ja on median haastateltavana 4.–5.9. Irlantilainen Cousins on tullut tunnetuksi suomalaiselle yleisölle muun muassa elokuvahistoriaa käsittelevän Elokuvan tarina -kirjan ja siihen pohjautuvan 15-osaisen tv-sarjan kautta. Yle Teema lähettää sarjan toiveuusintana 10.9. alkaen ja Teeman Kino Klassikko esittää Cousinsin sarjassaan käsittelemiä elokuvia sunnuntai-iltaisin syksyn ajan. R&A:ssa nähdään Cousinsin uusin elokuva LIFE MAY BE, jossa hän käy elokuvakeskustelua kulttuurista, sukupuolirooleista ja taiteellisesta luomisprosessista iranilaisen ohjaajan ja näyttelijän Mania Akbarin kanssa. Festivaali esittää myös Cousinsin elokuvan A STORY OF CHILDREN AND FILM, jossa hän tutkii lapsen asemaa elokuvataiteessa. Myös Teema esittää elokuvan syyskuussa. Muista R&A:n ja Ylen yhteistyössä näyttämistä elokuvista tiedotetaan syyskuussa, kun koko ohjelmisto julkaistaan.

Ohjelmistoa esittelevä lehti ilmestyy torstaina 21.8. Ohjelmisto ja katalogi julkistetaan 5.9., ja näytöskohtainen lipunmyynti alkaa 11.9.

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:
Tiedottaja Kira Schroeder
050-3716483
kira@hiff.fi
hiff.fi

RA_tiedote_310714