/ Tiedotteet

29.9. 2013

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali päättyy tänään sunnuntaina 29.9. R&A:n ennätyksellisen laaja ohjelmisto sisälsi 180 pitkää ja yli 160 lyhyttä elokuvaa yli 50 eri maasta. Näytöksiä oli 11 päivän aikana 470 ja yhdessä festivaalin oheistapahtumien kanssa tapahtuma keräsi yli 58 000 kävijää. Kotimaisen elokuvan viikko ja sen yhteydessä järjestetty ammattilaistapahtuma Finnish Film Affair keräsivät festivaalille ennätysmäärän kansainvälisiä elokuva-alan vaikuttajia.

Festivaalin suosituimpiin elokuviin kuuluivat loppuunmyydyt Abdellatif Kechichen ADÈLEN ELÄMÄ – OSAT 1 JA 2 (avajaisnäytös) ja Wong Kar-wain R&A-gaalaelokuvana nähty THE GRANDMASTER. Selvä yleisösuosikki oli myös Joshua Oppenheimerin kehuttu dokumentti THE ACT OF KILLING – DIRECTOR’S CUT, josta nähtiin peräti kaksi lisänäytöstä kolmen alkuperäisen esityksen lisäksi. Festivaali huipentuu tänään loppuunmyytyyn päätöselokuvaan FRANCES HA, jonka on ohjannut Noah Baumbach. Näytöksen jälkeen ilta jatkuu päätösklubin merkeissä Dubrovnikissa.

R&A:n yleisökilpailun voittaja on Pablo Larraínin No
Kansallisen audiovisuaalisen arkiston ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yhteistyössä järjestämän yleisökilpailun voitti loppuunmyyty chileläinen elokuva NO. Pablo Larraínin elokuvassa Gael Garcia Bernal esittää Pinochetin diktatuurin vastaista tv-kampanjaa suunnittelevaa mainosmiestä. No nähdään marraskuussa Orionissa kuukauden elokuvana. Esityspäivämäärät ovat ti 5.11. / su 17.11. / ke 20.11. / pe 29.11. ja liput tulevat myyntiin 30.9. klo 12. R&A:n yleisöpalkinnosta kilpaili yhteensä viisi elokuvaa, No:n lisäksi CIRCLES, TANGO LIBRE, IN BLOOM ja WHEN I SAW YOU.

Kotimaisen elokuvan viikko lähes kaksinkertaisti kävijämääränsä
Suomalaisen elokuvan vahva vuosi näkyi myös R&A:ssa. Kotimaisen elokuvan viikko, jossa nähtiin kotimaisia ennakkoensi-iltoja ja suomalaisia elokuvia vuoden varrelta, osoittautui yleisömenestykseksi. Kävijöitä oli lähes kaksinkertainen määrä verrattuna viime vuoteen, yhteensä yli 4000. Kotimaisen elokuvan viikon suosituimpiin elokuviin kuuluivat kotimaisena gaalaelokuvana nähty Dome Karukosken LEIJONASYDÄN  sekä Avainelokuvat-sarjaan kuuluva Pirjo Honkasalon BETONIYÖ.

R&A:n ammattilaistapahtuma kiinnosti ulkomaisia elokuva-alan vaikuttajia
Rakkautta & Anarkiaa -festivaalista tuli tänä vuonna entistä kansainvälisempi. Toista kertaa järjestetty kolmipäiväinen Finnish Film Affair -ammattilaistapahtuma keräsi noin 240 kotimaista alan ammattilaista sekä noin 60 ulkomaista kutsuvierasta.

Paikalla oli tutustumassa juuri valmistuneisiin ja valmisteilla oleviin kotimaisiin elokuviin kansainvälisten myyntiyhtiöiden, tv-kanavien ja levitysyhtiöiden ostajia sekä festivaalivalitsijoita mm. Tribecan, Palm Springsin, Rotterdamin, Locarnon ja Pietarin festivaaleilta. Tapahtumasta raportoimassa oli ulkomaisista ammattijulkaisuista muun muassa Screen Internationalin, Varietyn sekä The Hollywood Reporterin toimittajat.

Sekä ulkomaisten että kotimaisten alan edustajien palautteen mukaan tapahtuma oli erittäin onnistunut sekä hyödyllinen ja esillä ollut elokuvatarjonta monipuolinen ja laadukas. Tapahtuman puitteissa avattiin neuvotteluja useista tuotannoista, joiden myyntituloksista odotetaan raportoitavan lähitulevaisuudessa.

Festivaalilla vieraili 11 päivän aikana myös näyttävä joukko kansainvälisiä elokuvantekijöitä (https://hiff.fi/vieraat/2013/).

R&A-kiertue tuo festivaalin elokuvia usealle paikkakunnalle
Festivaalin elokuvia on mahdollista nähdä eri puolilla maata heti tapahtuman jälkeen R&A-kiertueella. Kiertueen kaupungit ja elokuvat: 

Logomo/Kinokopla, Turku
The Strange Little Cat 30.9.

Kampus Kino, Jyväskylä
The Act of Killing – Director’s Cut 1.10.

Kino Kuvakukko, Kuopion Vilimit
The Strange Little Cat 3.10.
XL 4.10.
Elena 5.10.
Bekas 5.10.

Arthouse Cinema Niagara, Tampere
Betoniyö 11.10.
The Strange Little Cat 11.10.
The Act of Killing – Director’s Cut 11.10.
What Richard Did 12.10.
Adèlen elämät: osat 1 ja 2 12.10.
XL 12.10.

Hangon elokuvajuhlat
Bekas 2.11.
Elena 2.11.

Veikkaus jakoi jälleen yllätyslippuja elokuvankävijöille
Tänäkin vuonna festivaalin yhteistyökumppani Veikkaus yllätti R&A-kävijöitä jakamalla ilmaisia yllätyslippuja kassoilla. Tempauksella Veikkaus ja R&A halusivat ilahduttaa elokuvan ystäviä ja muistuttaa, että Veikkauksen pelien pelaajat ovat osaltaan mahdollistamassa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia.

Vuoden 2014 Rakkautta & Anarkiaa -festivaali järjestetään 18.9.–28.9.

Lisätiedot:

Tiedottaja Kira Schroeder
050-3716483
kira[a]hiff.fi / hiff.fi

RA_lopputiedote_290913