/ Tiedotteet

5.9.2013

Suomen suurin elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 26. kerran 19.–29.9.2013. Tämän vuoden ohjelmisto on festivaalin historian laajin, yhteensä 339 elokuvaa. Pääkaupunkiseudulla esitykset levittäytyvät ensimmäistä kertaa Espooseen, kun R&A näyttää Pohjoismaiden elokuvapalkinnon ehdokaselokuvat myös Kino Tapiolassa.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali keskittyy jälleen kerran esittelemään uusimpia ilmiöitä kansainvälisessä elokuvakentässä. Polttopisteessä ovat puhutuimmat elokuvat ja mielenkiintoisimmat tekijät. R&A-näytöksiin saapuu tänäkin vuonna laaja joukko kansainvälisiä vieraita, kuten Joshua Oppenheimer, joka on ohjannut yhden vuoden puhutuimmista dokumenteista. Oppenheimer on läsnä THE ACT OF KILLING -elokuvansa lehdistönäytöksessä jo perjantaina 6.9. Toinen odotettu vieras on Tom Berninger, joka on hurmannut festivaaliyleisöä ympäri maailman esikoisdokumentillaan MISTAKEN FOR STRANGERS. Tribecan elokuvajuhlat avanneessa elokuvassa ohjaaja seuraa isoveljensä bändiä The Nationalia maailmankiertueella tehdäkseen yhtyeestä dokumentin, mutta tuleekin kertoneeksi tarinan oman paikkansa löytämisestä kuuluisan veljen varjossa. The National konsertoi Jäähallissa 31.10.

Venäläiseltä Yuri Bykovilta nähdään festivaalilla peräti kaksi elokuvaa: THE MAJOR (Maior) ja TO LIVE (Zhit). R&A:n vieraiksi saapuvat myös BALKANIZE!-sarjaan kuuluva CIRCLES-elokuvan ohjaaja Srdan Golubović ja käsikirjoittaja Srdjan Koljević. Jugoslavian sodan seurauksista kertova moniulotteinen moraalitutkielma Circles on palkittu muun muassa Sundancen ja Berliinin elokuvajuhlilla.

R&A:n vieraaksi saapuu niin ikään Dag Johan Haugerud, jonka esikoispitkä I BELONG (Som du ser meg) on Norjan ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi. Elokuva pokkasi hiljattain Norjan tärkeimmän elokuvapalkinnon Amanda-pystin parhaasta ohjauksesta, parhaasta elokuvasta ja parhaasta naispääosanesittäjästä. Toronton kansainvälisillä elokuvajuhlilla ensi-iltansa saavan elokuvan PIONEER – SUKELLUS MEREN SYVYYKSIIN ohjaaja Erik Skjoldbjærg ja tuottaja Christian Fredrik Martin saapuvat myös Suomeen. Lista kaikista tähän mennessä varmistuneista vieraista on liitteenä.

Yllätyksiä luvassa lautasilla ja ohjelmistossa

Myöhemmin teatteriensi-iltaan tulevan palkitun RED OBSESSION -dokumentin ohjaaja Warwick Ross saapuu Helsinkiin festivaalin kulinaarisarjan erikoisnäytökseen, joka huipentuu punaviiniteemaiseen illalliseen Ravintola Sunnissa. Sarjan muissa erikoisnäytöksissä uppoudutaan simpukoiden vedenalaiseen maailmaan ja espanjalaiseen huippukeittiöön.

Tuoreisiin ohjelmistolisäyksiin kuuluu Chan-wook Parkin ohjaama STOKER, jossa nähdään muun muassa Mia Wasikowska ja Nicole Kidman. Toinen uusi lisäys ohjelmistoon on Danny Boylen taidemaailmaan sijoittuva psykologinen trilleri TRANCE.

Festivaalin ohjelmistossa on myös Yllätyselokuva-näytöspaikkoja, joiden elokuvat paljastetaan vasta myöhemmin.

Virtuaalivieraat keskustelevat lyhytelokuvista uudella online-festivaalilla

R&A:ssa nähdään tänä vuonna poikkeuksellisen laaja kattaus Euroopan uusinta ja mielenkiintoisinta lyhytelokuvaa, yli 160 festivaaleillakin menestynyttä helmeä, joiden kautta avautuu näköala varsinkin uuteen kotimaiseen ja pohjoismaiseen tekijäpolveen.

Osa lyhytelokuvista näytetään ensimmäistä kertaa myös netissä. R&A:n online-festivaalilla elokuvien katseleminen on ilmaista. Social screening -esityksissä elokuvista voi keskustella reaaliaikaisesti elokuvantekijöiden ja muiden katsojien kanssa. Yhteisöllisen katsomisen hengessä virtuaalinäytökset alkavat ja loppuvat määrättyinä aikoina. R&A:n festivaalikokemus siirtyy siis virtuaalimaailmaan ja on näin koettavissa mistä päin maailmaa tahansa. Lisätietoja online-festivaalista löytyy lähempänä festivaalia osoitteesta online.hiff.fi. Social screening -palvelun tuottaa R&A:lle Blinkamovie Oy.

Lisätiedot: Tiedottaja Kira Schroeder / 050 371 6483 / kira(at)hiff.fi / hiff.fi/press

RA_vierastiedote_050913