/ Tiedotteet

28.8.2013

Kansallinen audiovisuaalinen arkisto on yhteistyössä R&A-festivaalin kanssa valinnut viisi elokuvaehdokasta tavoittelemaan festivaalin yleisöpalkintoa. Yleisöäänestyksellä valitaan arkistoteatteri Orionin kuukauden elokuva marraskuulle. Kuukauden elokuvaa voi äänestää KAVA:n verkkosivuilla osoitteessa kava.fi festivaalin ajan (19.–29.9). Äänestys päättyy 29.9. klo 12. Voittaja julkaistaan 30.9. KAVA:n sekä R&A:n verkkosivuilla (hiff.fi). Ehdokkaat ovat:

CIRCLES
20 vuotta sitten bosnialaisella torilla serbisotilas yrittää suojella muslimikauppiasta sotilastovereidensa vihalta. Sodan vaikutukset ja kaunat kytevät nykyäänkin, eikä menneisyyttä pääse pakoon edes ulkomailla. Yksittäisen ihmisen moraalia hienosti jo esikoiselokuvassaan Trap (2007) käsitellyt Srdan Golubović on tehnyt vaikuttavan elokuvan siitä, miten Balkanin sota vaikuttaa edelleen dramaattisesti ihmisten arjessa.

IN BLOOM
Georgia 1992. Neuvostoliitto on juuri hajonnut ja sotilaat ja aseet ovat arkipäivää Georgian kaduilla. 14-vuotiaat tytöt Eka ja Natja suunnistavat kohti aikuisuutta väkivallan uhan, perhetraumojen ja kaoottisen koulunkäynnin varjossa. Berliinin elokuvajuhlilla palkittu In Bloom perustuu löyhästi ohjaaja Nana Ekvtimishvilin omiin lapsuudenmuistoihin. Elokuvan toinen ohjaaja on Simon Gross.

NO
Vuonna 1988 Chilessä äänestetään kenraali Pinochetin valtakauden jatkamisesta. Gael García Bernal näyttelee mainosmiestä, joka luo televisioon terävän vaalimainoksen, jonka sanoma on selvä: NO! Chilen mainetta elokuvamaana viime vuosina nostanut Pablo Larraín kuvaa modernia demokratiaa mustanpuhuvalla otteella.

TANGO LIBRE
Intohimot leiskuvat tangon askeleissa Frédéric Fonteynen komediallisessa draamassa, jossa nähdään yksi valkokankaan vaikuttavimmista tangoesityksistä – miesparin tanssimana. Mustasukkaisuus sotkee kuvioita kun vanginvartija rakastuu naiseen, jonka aviomies ja rakastaja istuvat samassa vankilassa tuomiotaan.

WHEN I SAW YOU
1960-luvun Jordaniassa palestiinalaispoika lähtee pakolaisleiriltä etsiäkseen isänsä. Tarek (sympaattinen Mahmoud Asfa) päätyy sissileirille, ja ystävystyy nuoren sotilaan kanssa. Annemarie Jacirin kuivakkaan huumorin sävyttämä elokuva on poliittisesta sanomastaan huolimatta lämminhenkinen kuvaus muutoksen vuosikymmeneltä.

Kuukauden elokuva esitetään Orionissa ti 5.11. / su 17.11. / ke 20.11. / pe 29.11. Elokuvateatteri Orion / Eerikinkatu 15. Liput 6 € / 4,5 € klubikortilla.

R&A ja Kuukauden elokuva -tiedote 280813